Bir Doz Serotonin: Mutluluğu Artıran Yiyecekler

Beyin hücreleri arasında kimyasal iletişimi sağlayan hormona serotonin, yani mutluluk hormonu deniyor. Vücudumuzda yeterli miktarda serotonin bulunması ruh halimizi, iştahımızı, uyku saatlerimizi, öğrenme kabiliyetimizi, hafıza durumumuzu, sosyal ilişkilerimizi ve cinsel ilişkilerimizi olumlu olarak etkiliyor. Serotonin eksikliği durumunda ise; bunalım, endişe, sinirli olma hali, karamsar davranışlar, fobiler, uyku sorunları ve ağrılar oluşabiliyor.

O zaman bir doz serotonin lütfen! Peki ya serotonin hormonunu artıran besinler nelerdir?

Yoga, meditasyon, spor ve güneş ışığı dışında tükettiğimiz besinler de mutluluk hormonlarımızı artırmada söz sahibi. 
Meyveler: Özellikle B ve C vitamini içeren meyveler enerjiyi yükseltiyor. Muz, portakal, kivi, ananas, greyfurt, mango seçenekler arasında.
Sebzeler: Brokoli, enginar, mısır, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler serotonin bakımından oldukça zengin.
Kırmızı, beyaz et ve balık eti: Somon, ton balığı, sardalye gibi proteini ve serotonini yüksek besinler hemen listeye alınsın! Bunun dışında; bonfile, pirzola, tavuk eti ve hindi eti de sağlığımızda ve mutluluğumuzda son derece etkin yiyecekler.
Süt ve ürünleri: Et kadar olmasa da serotonini korumada ve artırmada etkili olan süt, yumurta ile birlikte içinde barındırdığı yağ asitleri ve aminoasitlerle önerilen gıdalar arasında ilk sıralarda yer alıyor. 
Kuruyemişler: Özellikle cevizin serotonin üretiminde yararlı olduğu biliniyor.
Yağlar: Balık yağı, ceviz yağı, kanola gibi doğal yağların içinde bulunan Omega 3 ve Omega 6’nın serotonin üretimini artırdığı bilinmektedir.
Bakliyat: Mercimek, nohut, bezelye ve pişmiş fasulye; serotonin bakımından zengin kaynaklardır.
Dondurma: Abartılmadığı sürece dondurma serotonini yükselten, yemesi en zevkli besinlerden!

İlgili Makaleler