Olumlama nedir ve nasıl yapılır?

Ağzınızdan çıkan her kelimenin hayatınızda çok büyük etkileri olduğunu biliyor musunuz? Kendinize iltifat ettiğinizde ya da sevdiğiniz birisi tarafından güzel sözler duyduğunuzda, kendinizi nasıl hissettiğinizi düşünün. Duygularınızın ve enerjinizin bir anda yükseldiğini, kendinizi daha iyi hissettiğinizi fark edeceksiniz.

Çünkü pozitif şeyler konuşmanın, duymanın ve söylemenin hayatınıza etkisi oldukça fazla. Bunu ise ‘olumlama yaparak’, pozitif düşünerek ve konuşmalarınıza dikkat ederek yapmanız mümkün.

Unutmayın, bazen bilinçsizce ve öylesine söylediğiniz kelimeler, bilinçaltınız tarafından kayıt altına alınır ve bu kayıtlar, gelecekte hayatınızı olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.

Peki olumlama nedir ve nasıl yapılır? Gelin birlikte bakalım.

Olumlama nedir? 

Olumlama, aklınızdan ve kalbinizden geçen tüm iyi düşünceleri, niyetleri ve beklentileri içten bir şekilde söylemeniz anlamına geliyor. Ancak olumlamayı dua etmek ya da dilek dilemek ile karıştırmayın. Çünkü olumlama, istediğiniz şeylerin gerçekleştiğini farz ederek söylediğiniz sözler anlamına geliyor. Aslında ağzınızdan çıkan söz konusu pozitif imgeyi zihninize yerleştiriyor. Zihne yerleştirilen bu pozitif imge de, bakış açınızı buna göre şekillendiriyor ve olayları daha pozitif bir tavırla karşılamanızı sağlıyor.

Öncelikle olumlama yaparken cümleleriniz “ben” odaklı olmalı. Bunu şöyle bir örnekle anlatabiliriz; hep mutsuz ve daima her şeyden şikayet eden insanlara bir bakın. Bu tarz insanların pozitif konuştuğunu pek göremezsiniz. Diama olumsuz cümleler kullanır, ortamın enerjisini düşürür ve hep en kötüye odaklanırlar. Peki olumlama ile bu durumdan nasıl çıkılabilir?

Olumlama nasıl yapılır?

Olumlama yapmak için belirli bir kural ya da metoda ihtiyacınız yok. Burada
önemli olan olumlama cümlelerinizi söylerken, kalpten istemeniz ve hissederek söylemeniz. Günlük hayatınızda istediğiniz her eylemde olumlama yapabilirsiniz. Örneğin işe giderken, yürürken, yemek yaparken, kahve içerken gibi.

Olumlama yaparken bunlara dikkat edin!

  • Yaptığınız olumlamaya kesinlikle inanmanız gerekiyor. Olumsuz bir his ya da düşünceye sahip olursanız, inançsız bir şekilde yola çıkmış sayılırsınız.
  • Ağzınızdan çıkan olumlama cümleleri kalbinize dokunmalı, yani kalpten söylemelisiniz. Sözler sizi duygusal olarak etkilemeli ki, bilinçaltınıza yerleşebilsin ve hayatınıza etki edebilsin.
  • Olumlamada gelecek zaman cümleleri yoktur. Çünkü gelecek zaman cümleleri, isteklerinizi her zaman daha ileri bir zamana atar. Örneğin, “Çok mutlu olacağım.” yerine, Çok mutluyum ve bu bana huzur veriyor.” diyebilirsiniz.

21 gün boyunca tekrarlayın

Bir davranışı 21 gün boyunca tekrarladığımızda, bu sürecin sonunda onu alışkanlık edinmiş olursunuz. Bu süreç, bilinçaltınızda yeni ve yapıcı düşünce şablonu oluşturmanıza yardımcı olur. Siz de olumlama cümlelerini 21 gün boyunca her gün tekrarlayabilirsiniz.

Meditasyon ile birlikte yapın

Uzmanlar olumlamaların meditasyon ile birlikte yapıldığında daha çok işe yaradığını ve sonuç verdiğine dikkat çekiyor. Siz de günde 10-15 dakikanızı ayırarak yapabilirsiniz.

Meditasyon ile yapabileceğiniz örnek bir olumlama yöntemi:

  • Sessiz ve sakin bir ortamda, konsantre bir şekilde rahatça oturun.
  • Olumlama cümlelerinizi duyacağınız şekilde, sizi huzurlu hissettiren bir meditasyon müziği açın ve cümlelerinizi kalbinizden geldiği gibi dışa aktarın.
  • Cümleleri tekrarlarken, sözlerinizin kalbinizde, ruhunuzda yarattığı etkiyi zihninizde görselleştirin ve onları hissetmeye çalışın.
  • Bu kısa meditasyon sonrası, kendinizi hafiflemiş, rahatlamış ve daha güçlü hissedeceksiniz.

Örnek olumlama cümleleri:

Ben sevgi doluyum, sevilmeyi hakediyorum.

Potansiyelimin farkındayım ve bunu pozitif yönde kullanıyorum.

Tüm çakralarımın dengede kalmasını seçiyorum.

Yaşamımın mucizelerle dolmasını seçiyorum.

Kendimi olumlu ve olumsuz tüm özelliklerimle kabul ediyor ve seviyorum.

İlgili Makaleler