Fondü, Ama Peynirli

 Fondü deyince gözlerimizden kalp çıkmasına sebep olan pmslerin bir numaralı dostu çikolata geliyor. Ancak bu durum İsviçre‘den gelen bir bilgiyle değişebilir. Tuzlu da fondü olur mu demeyin, bir deneyin! Tarifini sizlerle paylaşırken bile ağzımızı sulandıran peynirli fondü yeni imzanız olabilir. 
  Şimdiden afiyet olsun

Malzemeler

  • 250 gram fransız emmental peyniri
  • 200 gram isviçre gruyer peyniri
  • 400 cl.beyaz şarap
  • 1 adet rendelenmiş muskat cevizi
  • 2 diş sarımsak
  • 10 gram mısır nişastası
  • (1/2 çay bardağı su ile karıştırılmış) 5 cl.kirsch (İsviçre kiraz rakısı

Hazırlanışı
Emmental ve Gruyer peynirlerini rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Beyaz şarabı bir tencereye aktarın. Kaynama noktasına gelene kadar orta ateşte bekletin. Ocağın altını kısın ve rendelediğiniz peynirleri azar azar ekleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak erimelerini sağlayın. Peynirlerin yanmasına asla izin vermeyin. Aromasını vermesi için bu aşamada rendelenmiş muskat cevizini katın ve karıştırın.
  Nişastayı kullanacağınız az miktarda su ile saydam hale getirin. Kirsch ile birlikte eriyen peynir karışımına ilave edin. 3- 4 kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin. Fondüyü servis edeceğiniz demir ya da seramik kabı kızdırdıktan sonra ortadan ikiye böldüğünüz sarımsaklar ile sıvayın. Bu sayede sarımsağın tüm aromasının servis kabına geçmesini sağlayın.
  Homojen hale gelen karışımı, sarımsağın iştah açan kokusu ile kendinden geçen kızgın fondü kabına aktarın. Fondü kabını set düzeneğinin üzerine yerleştirin. Altında yer alan küçük ocağı ateşleyin ya da mumu yakın. Servisinde kullanmak üzere ayrı bir sepette ikram edeceğiniz fırınlanmış bayat ekmek dilimlerini uzun fondü çatallarının uç kısmına taktırıp, eriyen peynire batırdıktan sonra ılık olarak tüketin. Damak tadınıza göre bir sürü seçenek ile servis edebileceğiniz, uzun sürecek bu lezzet deneyimini sevdiklerinizle paylaşın.

Dikkat Edin! 
  Eriyen peynir karışımının homojen bir hal alması için fondü karışımını ayrı bir tencerede, aralarda karıştırarak kısık ateşte hazırlayın. Pişirme aşaması dahil servisinde de fondünün kaynamasına asla izin vermeyin.

  Köy ekmeği, karnabahar, brokoli, sucuk dilimleri, kurutulmuş et, kornişon turşu ile yemenin tadına doyamayacaksınız. 

Tarif yemek.com‘dan alınmıştır. 

İlgili Makaleler