COS x Salone del Mobile

Londra merkezli moda markası COS, Salone del Mobile 2018 kapsamında bugün Milano’da sanatçı Phillip K. Smith III’ün Palazzo Isimbardi için özel olarak tasarladığı Open Sky (Açık Gökyüzü) adlı büyük ölçekli bir heykel enstalasyonunun açılışını yaptı.

COS Yaratıcı Direktörü Karin Gustafsson şöyle konuştu: “COS olarak Phillip K. Smith III’ün eserlerinin doğal çevreleriyle etkileşime girerek mekanları yeni ve benzersiz şekillerde deneyimlememizi sağlamasından çok etkilendik. Open Sky enstalasyonunu halkla paylaşmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Ziyaretçilerin bu heyecan verici yeni mekanda onun eserine nasıl tepki vereceğini görmek için sabırsızlanıyoruz. Çevremizdeki dünyayı görme biçimlerimizi yeniden şekillendiren ve COS olarak bize bu denli ilham veren yetenekli sanatçılarla işbirliği yapmak bizim için büyük bir onur.”

Phillip K. Smith III, enstalasyon hakkında şunları söyledi: “Eserim, doğal ve inşa edilmiş ortamdaki ışık, renk ve biçimlerin sürekli değişimlerden ilham alıyor. Milano’nun ilham veren mimari ortamında açık bir brief’le COS ile çalışmak heyecan vericiydi. Palazzo Isimbardi’nin kendine özgü mekan koşulları bana tarihi mimariyi yeni bir çerçeveye yerleştirme ve Milano gökyüzünün sarmalayan güzelliğiyle birleştirme fırsatı sağladı. Enstalasyon kesinlikle paylaşılan bir grup deneyimi yaşatacak olsa da, her ziyaretçi Palazzo’dan o güne özgü, gökyüzünün o andaki haline ve tamamıyla kişinin kendi deneyim yolculuğuna bağlı olarak kendi eşsiz deneyimleriyle ayrılacak. Her katılımcı, yaklaşık 14 metre çaplı yüzey boyunca gökyüzünün ve mimarinin nasıl birleştiğini kontrol ediyor. Eserimin hafta boyunca nasıl karşılandığına tanıklık etmek için sabırsızlıkla bekliyorum.”

Open Sky, Palazzo Isimbardi’nin kare şekilli avlusunun üzerindeki gökyüzünü yere yansıtılan fiziksel bir gök halkasına dönüştürüyor. Avluya girildiğinde kişi, muazzam, dairesel formun dokunsal ama soyut varlığı ile karşılaşıyor. Sütunların arasından avlunun uzak tarafına doğru ilerlerken Palazzo’nun 16. yüzyıl mimarisi, yüzeyli yansıtıcı yüzeyde açılı olarak yapılandırılmış halde görülüyor. Enstalasyonun merkezine yaklaştıkça yansıma açısı değişiyor ve mimari, gökyüzüne açılan bir perde gibi dinamik olarak geri çekiliyor. Merkezde durulduğunda kişi gökyüzünün değişen renk skalasının ve kayan bulutların yüce, yavaş tempolu fizikselliğiyle tamamen çevreleniyor. Gün ışığı değiştikçe ortamın renklerinde de değişimlerin yaşandığı enstalasyon, sürekli akış halinde kalıyor ve izleyici mekanda hareket ettikçe bir daha yaşanması mümkün olmayan tamamıyla benzersiz bir deneyim yaratıyor.

İlgili Makaleler