Karda Mola: Avusturya’da Kış Tatili

26 Ocak’ta başlayacak Mozart Haftası, 28’i konser toplam 37 etkinliğiyle büyük sanatçıyı anıyor. 1965’ten beri düzenlenen festival çerçevesinde izleyiciler dünyanın en iyi orkestraları, müzik toplulukları ve yorumculardan Mozart’ın klasiklerini dinleme şansı ediniyorlar. Bu yıl da Viyana Filarmoni Orkestrası gibi büyük orkestralarla Andras Schiff ve Marlis Petersen gibi beğenilen sanatçılar  konuklar arasında. Maren Hofmeister tarafından hazırlanan programın odağında ise Saraydan Kız Kaçırma operası var. Andrea Moses ve Rene Jacobs yönetimindeki genç bir topluluk tarafından sahnelenecek eserde Selim Paşa rolünü ünlü Alman oyuncu Peter Lohmeyer üstlenecek. 

Fotoğraflar: Tourismus Salzburg , Bryan Reinhart

Graz’da Noel demek Romantik pazarlar, ihtişamlı sokaklar, ve genç yaşlı herkesin sokaklara yayıldığı büyük bir eğlence demek. Birbirine çok yakın kurulan pazarlar, Noel ruhunu bütünüyle hissetmenizi sağlıyor. Kurulan 14 farklı pazardan en dikkat çekici olanı Hauptplatz’daki çocuk pazarı. Belediye binasının ön yüzüne yansıyaan noel takvimini görebildiğiniz bu pazarda aynı zamanda boyu 30 metreyi bulan gümüş köknardan yapılmış dev bir Noel ağacı bulunuyor.

Fotoğraf: Harry Schiffer

Farberplatz’dan özel tasarlanmış pazar kulübeleriyle Mehplatz’a, oradan Glockenspielplatz’a; hem stil sahibi hediyelikleri bulacağınız hem de Graz’ın tarihi merkezini keşfedeceğiniz bir noel pazarları turu sizi bekliyor. Dünyanın farklı yerlerinden el sanatı eserlerinin bir arada sergilendiği Tummenplatz’da sizi buhur, mür ve tütsü kokuları karşılıyor.

Mariahilferplatz’daki Wonderlend’de nostaljik dönme dolap çocukları olduğu kadar büyükleri de sevindirecek. Funiküler ile ulaşabileceğiniz Schlossberg tepesinde kurulan Aufsteriern; yerel lezzetleri tadıp müzikleri dinleyebileceğiniz bir festival tadında. Kleine Neutorgasse’de çocuklara özel olarak kurulan pazarda dönme dolabın yanında masallar treni, bardakta köpüklü kremalar ve pamuk şekerler minik misafirlerini bekliyor.

Karmelitzerplatz’daki 700 metrekarelik buz pisti; çadırlarda kek pişirme stüdyosu, el işleri atölyesi, hikaye köşesi ve oyun alanı çocukları bekleyen diğer sürprizler arasında. Pazarlar arasında noel treni Adventzug ve tarihi motorlu vagon Adventbim ile turlamak mümkün.

Fotoğraflar: Harry Schiffer, Manfred Lacht

Yeşil bitki örtüsü ve ormanlarıyla şehir içinde doğada olma hisssiyatını yaratan Salzburg’da yılbaşı arifesi, bir karnaval havasında geçiyor. 

Fotoğraf: Tourismus Salzburg

Şehirdeki noel pazarları 26 Aralık’a kadar açık oluyor. Salzburg kalesinin eteklerindeki Domplatz ve Residenzplatz meydanlarında kurulan Christkindlmarkt, yöresel el sanatı eserleriyle konuklarını bekliyor. 1491’den beri kurulan ve yaklaşık yüz tezgaha ev sahipliği yapan pazarın bu yılki konsepti ‘Çocuk Gülümsemesi’. Dolayısıyla özellikle çocukları eğlendirecek etkinlikler düşünülmüş. 

Fotoğraf: Bryan Reinhart

Hafta içi saat 17.00’den, hafta sonu ise saat 15.00’den itibaren, şehir katedralinin önünde uluslararası korolar ve çocuk korolarının şarkılarını dinlemek mümkün. Şehrin güneyinde 23 Kasım-24 Aralık tarihlerinden kurulacak Hellbrunner Adventzauber; dev boyutlardaki noel takvimi, süslü zanaatkar klübeleri, noel ağaçları ve tam sekiz metre boyundaki noel meleğiyle kutlamaların odak noktalarından. 21 Aralık kış gündönümü akşamı yapılacak fantastik kılıklar yürüyüşü ise konukları Salzburg halk efsaneleri ile tanıştıracak. 

Fotoğraf: Tourismus Salzburg

Steiermark bölgesinde yer alan ve dört dağı kapsayan Ski-Schaukel birleşik kayak bölgesi, yeni öğreninden profesyoneline, her seviyeden kayak severe hitap eden 8 kış sporları merkezini bünyesinde topluyor. Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen ve Reiteralm dağlarını kapsayan Ski-Schaukel; toplamda 123 kilometrelik bakımlı kayak pisti, 44 modern teleferik ve telesiyej tesisi, eşsiz lezzetler vaat eden 56 dağ evi ile kayak severleri kendisine çekiyor. Hauser Kaibling dağı gondolunun hemen yanında, bu sezon hizmete giren AlmArena; ahşap, taş ve camdan imal edilen yapısı ve cam kubbesiyle bölgenin apres-ski mekanı olmaya aday. İstasyonun hemen yanı başında yer alan Stoni’s Rauchkuchl, muhteşem dağ manzarasına nazır açık ateşli kuzineli bir dağ evinde yere lezzetleri tatma imkanı sunuyor. Reiteralm Dağları’ndaki Silver-Jet telefereğinin yanı başındaki MühlStodl ise bölgenin en geniş lezzet yelpazesine sahip apres-ski restoranı.
 
Fotoğraf: Österreich Werbung

Steiermark aynı zamanda bir kaplıca bölgesi. Sıcaklığı 110 dereceyi bulan kaynak suyu 3000 metre derinden geliyor. Şifalı sular misafirlerinde hem ruhsal hem de fiziksel şifa ve dengeyi vaat ediyor. Bölgenin en güneyinde yer alan Bad Radkersburg hareket ve dinamizmi, yörenin en eskisi Bad Gleichenberg 175 yıllık tecrübe ve geleneksel kaplıca tedavileri, aile kaplıcası Loipersdorf alternatif tedavi yöntemleri, Bad Waltersdorf Steir yöresinin geleneksel şifa bilimi, Sebersdorf ise çocuklu ailelerin favorisi çift lastikli su kaydırağıyla öne çıkıyor.

Fotoğraf: Österreich Werbung, Robert Maybach

Rathausplatz’da 17 Kasım’dan itibaren hizmet verecek olan Viyana Noel Dünyası, 31 Aralık öğleden sonra 14.00’de başlayıp yeni yılın ilk saatlerine uzanan dev bir kutlama mekanı haline geliyor. 20 farklı noel pazarında 1.000’in üzerinde stand şehrin ziyaretçilerini bekliyor. 1772’den beri Freyung Meydanı’nda yılbaşı zamanlarında kurulan Christkindlmarkt; geleneksel noel pazarları ruhunu yaşatmaya devam ediyor. Karlsplatz’da kurulacak olan sanat ve elişi pazarı da iyi bir alternatif. Prater semtindeki dev dönmedolabın karşısına kurulan Wintermarkt, müzikli gösterileri ve oyunlarıyla çocukların favorisi olacak. Schönbrunn Sarayı’nın önünde kurulan Kultur und Weihnachtsmarkt, Belvedere Sarayı ve Maria-Theresia Meydanı’nda kurulan Weihnachtsdorf’lar (noel köyleri) barok yapıların arasında geleneksel noel havasını yaşamak isteyenler için ideal. Müzeler semti Museumquartier’deki Winter im MQ etkinlikleri ise Kasım ve Aralık ayları boyunca; canlı konserleri, sahne ve ışık şovları ve DJ performanslarıyla alternatif bir yılbaşı eğlencesi vaat ediyor. Rathauzplatz’daki parkta kurulan Wiener Eistraum’da (Viyana Buz Rüyası), 4000 metrekarelik bir alanda buz pateni keyfi vaat ediyor. 

Fotoğraf: Christian Stemper

 
Dileyenler Tuna boyunca yapacakları bir tekne turuyla, Rathaus’da düzenlenen dillere destan Silvester Balo’suyla ya da şehrin prestijli otellerinden birinde düzenlenen yeni yıl davetiyle 2018’e İmparatorluk dönemine yaraşır görkemli bir giriş yapabilirler. Kasım ayında başlayan balo sezonu, yeni yılla beraber en üst seviyeye ulaşacak. Balo sezonu aralarında 18 Ocak’taki Viyana Filarmoni Orkestrası Balosu’nunda bulunduğu 450 baloyla devam edecek. Şehirdeki en önemli yılbaşı etkinliklerinden biri de elbette Viyana Filarmoni Orkestrası’nın Müzik Derneği’nin Altın Salon’unda verdiği geleneksel Yeni Yıl Konseri. Geçtiğimiz yıl başı döneminde satışa çıkıp tükenen biletlerinden bulamayanlar üzülmesinler, gece boyunca opera binasının dışında kurulan dev ekranlarda konser yayını devam edecek. Yeni yılın ilk gününe orkestranın geleneksel yeni yıl günü konseriyle başlamak ise bir gelenek. 

Fotoğraf: Wien Tourismus

 
Şehrin kalbinde yer alan Stephansdom Katedrali’nin müzesi Dom Museum, geçirdiği uzun renovasyonun ardından yeniden kapılarını açıyor. Ziyaretçileri aralarında Otto Mauer’in koleksiyonundan avangart klasiklerin de bulunan eserler bekliyor. Şehirdeki bir başka yenilik ise Heldenplatz meydanındaki Neue Berg’i mesken tunan Etimoloji Müzesi’nin yeni adı ve yüzüyle yeniden açılışı. Andre Haller’in küratörlüğündeki muhteşem bir seremoniyle açılan Weltmuseum’un (Viyana Dünya Müzesi) 14 salonunda, müzenin temel objeleri yanında çağdaş sanatçıların beş özel sergisi yer bulacak. Weltmuseum bundan böyle Haus der Geschichte Österreich’e (Avusturya Tarih Evi) de ev sahipliği yapacak. 

Fotoğraf: Österreich Werbung

İlgili Makaleler