Mutlaka Yaptırmanız Gereken Rutin Doktor Kontrolleri

  Günlük hayatın telaşında kendinizi ikinci plana atmamanız için yapmanız gereken şeylerden birisi de rutin doktor kontrollerinizi takip etmeniz. Düzenli aralıklarla yaptırmanız gereken testleri sizin için derledik.

Mamografi 
Meme kanseri erken teşhis sayesinde artık eskisi kadar tehlike arz etmiyor. Bunun için altı ayda bir doktor kontrolüne gitmenizi öneriyoruz. Mamografide, eğer varsa, ele gelmeyen kitleler tespit edilebiliyor. 
Vücudunuzu kimse sizden daha iyi tanıyamaz, siz de periyodik aralıklarla elinizle göğsünüzde bir değişiklik olup olmadığını test edebilirsiniz. 

Göz Muayenesi 
Astigmat, miyop, hipermetrop gibi göz hastalıkları zaman içerisinde ilerleyebilen hastalıklar olduğu için altı ayda bir mutlaka göz numaranızı ölçürtmenizi öneriyoruz. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda göz tansiyonu da ciddi bir sağlık problemi haline gelebileceğinden bu konuda da dikkatli olmakta fayda var. 

Pap Smear 
18 yaşını geçmiş ve aktif bir cinsel hayatı olan her kadının en az yılda bir kez pap smear testi yaptırması gerekmektedir. Bu test enfeksiyon ve rahim ağzı kanseri gibi hastalıkların teşhisinde oldukça önemli.

Diş Muayenesi 
Dolgu, diş taşı temizlenmesi, kanal tedavisi gibi birçok işlemi yaptırabileceğiniz doktor kontrollerinizde aynı zamanda dişleriniz de beyazlatabilirsiniz. Çünkü gülmek bize çok yakışıyor. 

Ultrason Muayenesi 
Yumurtalıklarınızda ve rahminizde oluşabilecek herhangi bir rahatsızlığa veya kistlere karşı önlem alabilmek için en az altı ayda bir ultrason muayenesi olmamızı tavsiye ediyoruz. Miyom tespiti ve endometrium değerlendirmesi de vajinal ultrasonla yapılayabiliyor.

Kan Testi 
Hormonlarınızın durumunu, şeker hastaiığını, kolestrolü kolaylıkla tespit edebilen kan testini altı ayda bir yaptırmanızda fayda var. 

Cilt Muayenesi
Uzman bir dermatalog tarafından gerçekleştirebileceğiniz muayene cildiniz hakkında bilmeniz gereken her şeyi size söyleyecek. Özellikle vücudunuzda çok sayıda ben varsa yüksek miktarda melonom taşıyor olduğunuzdan cilt kanseri riskine karşı tedbirli olmanız gerekir. 
Güneş koruyucu sürmeden asla dışarıya çıkmamalısınız!

Haberin kapak fotoğrafı Instagram @growth_md adresinden alınmıştır. 

İlgili Makaleler