Trend Raporu: Moschino x H&M

JEREMY SCOTT

Koleksiyonun ilham kaynakları neler oldu?
Koleksiyon yüzde yüz Moschino’yu yansıtıyor. Bunun bir iş birliğinden fazlası olmasını istedim; Moschino’nun sezon içinde ek olarak piyasaya sürülmüş, insanların daha rahat satın alabileceği ulaşılabilir fiyatlara sahip bir kapsül koleksiyonu gibi olmalıydı. Koleksiyon markamın DNA’sında olan her şeye ve fazlasına sahip; mizah anlayışı, pop kültürü, perakende ve yüksek modanın birleşimi ve sokak hissi.

Koleksiyondan favori parçalarınız hangileri? Aksesuar koleksiyonunda neler öne çıkıyor?
Bu benim için cevap vermesi imkansız bir soru çünkü hepsi bebeğim gibi! Herkes bana aynı soruyu soruyor ve bu işimi kolaylaştırmıyor. Koleksiyonu tasarlarken içinde herkese hitap eden parçalar olmasını istedim. Eğer sıkı bir Moschino hayranıysanız gerçekten ömürlük bir parça isteyeceksiniz; örneğin çok ama çok kısa olan deri ceket. Ya da gardırobunuzdaki parçalara eklemek isteyeceğiniz MTV Moschino hoodie. Harika aksesuarlar var; Moschino deri ceket formlu çantamızın mikro boy versiyonu bunlardan biri. Dürüst olmak gerekirse favorimi seçemiyorum!

Koleksiyonlarınızda ikonikleşmiş kültürel referansları kullanmayı seviyorsunuz. Onları güncelleyerek her sezon yeniymiş gibi hissettirmeyi nasıl başarıyorsunuz?
Modanın en sevdiğim tarafı konuşma dilinin ötesine geçen bir iletişim yöntemi kurabilmesi. Ben, işim gereği logoları, pop kültürünün ikonlarını alıp onları birbiriyle karıştırabilir, değiştirebilir, oynayabilirim ve insanlar ne ifade etmek istediğimi anında anlar. Hem Tayvan hem de Timbuktu’daki insanlarla aynı anda konuşabilir, bu referansları dünyaya yayabilirim.

Hem koleksiyonlarınız hem de iş birliklerinizde her zaman optimist ve enerjik tasarımlara yer veriyorsunuz. Modanın bir çeşit kaçış yolu ya da pozitif enerjiyi yayma yöntemi olduğuna inanıyor musunuz?
Bana göre moda neşe, tatmin ve olduğunuz kişiyi ifade etmekle ilgili. Ben her zaman görünümümü yükseltmek isterim çünkü çılgın bir yapım var ve her gün moda şovum varmış gibi yaşamayı seviyorum. Giydiğim kıyafetin kendimle ilgili her şeyi anlatması ve insanların bunu öğrenmesi hoşuma gider. Dünyanın her yerinden insanların Moschino [tv] H&M giyebilecek olmaları beni gerçekten çok heyecanlandırıyor, pozitiflik, eğlence ve neşe duygularını yaymak da öyle.

Aynı zamanda arkadaşınız da olan birçok yıldız tasarımlarınızı giyiyor, hatta bu iş birliğini onlardan biriyle, Gigi Hadid’le birlikte duyurdunuz. Sosyal medya, dijital platformlar ve onların etkisi üzerine ne düşünüyorsunuz?
Bunu söylemek çok tuhaf ama sanki bir şekilde hep Instagram için tasarlıyordum, internetin var oluşundan önce bile! Kreasyonlarım her zaman renkli ve cesur oldu, bulunduğu çağa aitti ve pop enerjisini yansıtıyordu, yani bu dijital dünyaların isteyeceği tüm özelliklere sahipti. Ben her zaman böyle biri oldum ve sosyal medya beni yakaladı.

ANN-SOFIE JOHANSSON

H&M bugüne kadar ünlü tasarımcılarla birçok iş birliğine imza attı. Moschino’yla bir araya gelişiniz nasıl oldu?
En yeni tasarımcı iş birliğimizi Moschino’yla gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. Bir süredir radarımızdaydı ve doğru zamanın şimdi olduğunu hissettik. Her iş birliğinde müşterilerimize tamamen farklı şeyler sunmayı seviyoruz ve Erdem’in güzellik anlayışından sonra bu cesurluğa, eğlenceye ve aynı zamanda ihtişama ihtiyacımız vardı.

Bir iş birliğine karar vereceğiniz zaman dikkat ettiğiniz temel özellikler neler?
Buna karar vereceğimiz zaman en çok önem verdiğimiz konu işin içinde olan herkes için doğru zaman olabilmesi. Marka için, H&M için ama en önemlisi de müşterilerimiz için doğru zaman olmalı. Modanın şu anki moduna uyum sağlayan, dünyanın en önemli markalarından bazılarını deneyimlemek için onlara bir şans vermek istiyoruz. Moschino’nun bunu kabul etmesi bizi çok mutlu etti.

H&M ve Moschino’nun marka DNA’larının benzerlikleri neler?
Moschino’yla ne kadar fazla ortak yönümüz olduğunu görmek çok tatlı oldu. Tıpkı Jeremy gibi biz de modanın demokratik olması gerektiğine harika bir stilin kim olduğunuz ya da nereden geldiğiniz fark etmeksizin herkes için olduğuna inanıyoruz. Tabii bir de modanın eğlenceli olması ve insanların hayatına güzellik katması gerektiğine.

Tasarım süreci nasıl geçti?
Jeremy birlikte çalışması muhteşem biri. Çok eğlenceli, rahat ve gerçek bir profesyonel. Moschino için neyin doğru olduğu, markanın tutkunlarının neyi seveceği konusunda doğal bir içgüdüye sahip. İşi konusunda kendini çok net ve açık ifade ediyor. Eğer bir unsur doğru geliyorsa onun peşinden gidiyor. Kararsızlığı yok ve ortaya çıkanın iyi bir fikir olduğunu bildiğinde onu olabilecek en iyi haline getirmek için çaba gösteriyor.

Koleksiyondaki favori kıyafet ve aksesuarlarınız hangileri?
En sevdiğim parçalardan biri altın zincir detaylı pembe suni kürk palto, bu kış onu giymek için sabırsızlanıyorum. Sade bir kombinin üzerine giyilip görünümünüzü tamamen değiştirebilir. Charm detaylı ve leopar desenli bomber ceket de çok yönlü bir parça, MTV MOSCHINO hoodie’yi de seviyorum. Aksesuarlar da çok eğlenceli;  Moschino vaad ettikleri konusunda oldukça bonkör oldu. Bir diğer favorimse köpekler için tasarladığımız sevimli hoodie!

Röportaj: Eylül Solakoğlu

İlgili Makaleler