Vücudumuzun pH dengesi 7.35 dengesindedir. Alkali beslenmeye göre tükettiğimiz her şey bu pH dengesini değiştirir ve asidik beslenme ile vücut bu dengeyi sağlayamaz. Artan asit yükü, hücrelerden organlara kadar zarar verir. Bağışıklık düşer, enerjisiz ve cansız hissederiz, kilo alırız, pek çok hastalığa da davetiye çıkarırız. Alkali beslenme, vücudu gereksiz asit yüküne sokmadan, dengeli ve düzgün beslenmektir. Alkali beslenirken, besinleri mevsimine göre tüketmeyi unutmayın!
En Çok Bilinen Alkali Besinler:
Limon: Asidik olmasına rağmen alkali değerin en yüksek olduğu gıdadır. Hem C vitamini deposu, hem karaciğer dostu.
Yeşil yapraklı sebzeler: Antioksidan ve lifli olduğu gibi aynı zamanda sindirimi rahatlatır. D mevsiminde tüketmek gerekir.
Turpgiller ailesi: Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, lahana gibi sebzeleri buzdolabımızda daha çok yer verelim.
Kırmızı biber: Antibakteriyel özelliği ile hastalıklar ve stres için birebirdir ancak alkali beslenmenin önem verdiği konulardan biri olan mevsiminde beslenme faktörüne dikkat!
Sarımsak: Alkali etkisiyle tansiyonu düşürür, bağışıklığı güçlendirir. Doğal antibiyotiktir aynı zamanda.
Buğday çimi: Evdeki saksılarınızda buğdayı yetiştirip çimini yiyebilir, salatalara koyabilir veya öğüterek suyunu içebilirsiniz. Buğday çiminin vücudu temizlemeden kanserle mücadeleye kadar çok ciddi faydaları var.
10 Adımda Alkali Beslenmeye Geçiş
1- İdrarınızı takip edin, koyu olmasına izin vermeyin. pH’ını ölçemeseniz bile koku ve renk takibi yapın.
2- Alkali su için. Karbonat katarsanız suyun pH’ı alkaliye yükselir. Günlük olarak en az 3 litre su için.
3- Sofra tuzunu bırakın. Deniz ve Himalaya tuzu kullanın. Hem ödemlerinizi çözersiniz hem daha hızlı kilo verirsiniz.
4- Oranlamayı öğrenin. Alkali olmak için besinleri seçerken iç ortamınızın asit oranına göremiktar belirleyin. Bunun için sabah ilk idrar pH’ını ölçün.
5- Kaçamaklarınızı alkaliyle dengeleyin. Kaçamak yapıp sevdiğiniz asitli besinlerden yediğinizde, bunları çiğ sebzelerle beraber tüketin. Meyve şekerinin cildimizi en çok yaşlandıran besin maddesi olduğunu unutmamalısınız.
6- Balık ve iyi yağların tüketimini artırın. Kabuklular hariç tüm deniz ürünleri iyidir. Yemek pişirmede zeytinyağını, ayçiçek ve mısır yağına tercih edin.
7- Akşam yemeğinizi doğru seçin. Bel bölgesini inceltmek isteyen birinin yapacağı ilk şey erken saatte karbonhidratsız akşam yemeğidir.
8- Doğru kalsiyum kaynaklarını öğrenin. Salatalık: 25 ml/gr, marul: 35 ml/gr, nohut: 150 ml/gr.
9- Alkali yapan besinleri öğrenin. Market ve bakkallarda paketlenmiş halde satılan ürünler yerine pazardan taze alışveriş yapın.
10- Sebze suyu içmeye alışın. Bunu alışkanlık haline getirirseniz asitlenmeyi çok kolay çözersiniz. Alkali su ve sebze suyu yağlarınızı çözer.