ÇIRPILMIŞ YUMURTALI KUŞKONMAZ
MALZEME:
- 6 sap kuşkonmaz
- 1 orta boy soğan
- 2 yumurta
YAPILIŞI:
Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. Kalan kısmını iri parçalara bölün. İnce doğranmış bir soğanı zeytinyağında kavurun. Sonra kuşkonmazları ekleyin ve diriliğini kaybetmeden soğanla çevirerek pişirin. 2 yumurtayı tuz ve karabiber ile çırpın ve tavaya ekleyin. 1 dakika daha pişirip sıcak olarak servis edebilirsiniz.
*Kuşkonmaz Vadisi hakkında detaylı bilgiye kuskonmazvadisi.com adresinden ulaşabilirsiniz.
HOLLANDEZ SOSLU KUŞKONMAZ
(2 kişilik)
MALZEME:
- 250 gram tereyağı
- 3 yumurta sarısı
- 1 limon
- 2 bağ beyaz kuşkonmaz
YAPILIŞI:
Hollandez sos için; 250 gram sade yağı eritin. Yanmamasına özen gösterin ve soğumaya bırakın. 3 yumurtanın sarısını ayırıp bir kapta blender ya da çatal yardımı ile çırpın. Kısık ateşte sıcak su dolu tencerenizin üstüne yumurtaların çırpıldığı kabı oturtun. Yağı azar azar yumurtaya ekleyerek çırpmaya devam edin. Yağı sıcak ve hızlı eklerseniz yumurta pişer ve sosunuz katılaşır. Yumurta ve yağınızı çırpmayı bırakmadan1 limonun suyunu ekleyerek çırpmayı sürdürün. Az tuz ve az karabiber ekleyin. 2 bağ beyaz kuşkonmazın diplerindeki en az 3 cm’lik kısmını kesip atın. Kuşkonmazın ucu dışında tamamını sebze soyucu ile soyun. Kaynar suya atarak 8 dakika haşlayın. Üzerine hollandez sosunu dökerek servis edin.
NOT: Bu tarif klasik olarak beyaz kuşkonmazla yapılmakla birlikte, yeşil ve mor kuşkonmazla da lezzetli sonuç alabilirsiniz.
IZGARA KUŞKONMAZ
MALZEME:
- 2 bağ kuşkonmaz
- Zeytinyağı ya da tereyağı
- Parmesan peyniri
YAPILIŞI:
Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. Orta kalınlıkta kuşkonmazları mangal, döküm ızgara ya da döküm tavada üzerlerine tereyağı veya zeytinyağı sürerek ve sık sık çevirerek istediğiniz pişme oranına gelene kadar pişirin. Izgara yaptığınız kuşkonmazların üzerine arzuya göre parmesan peynir ekleyerek servis edebilirsiniz.
JAMBONA SARILMIŞ KUŞKONMAZ
MALZEME:
- 12 adet kuşkonmaz
- 12 dilim jambon
- Tereyağı ya da zeytinyağı
YAPILIŞI:
Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun, kaynar suya atarak 2 dakika kadar haşlayın ve ardından buzlu suya alıp hızlıca soğutun. Sonra kuşkonmazları havlu kağıt ile kurulayıp jambon, pastırma, bacon veya dilediğiniz şarküteri dilimleri ile tek tek sarın. Üzerine az yağ sürerek fırınlayın ya da döküm bir tavada döndürerek kızartın.
KUŞKONMAZ ÇORBASI
MALZEME:
- Yeşil kuşkonmaz (Porsiyon başına üç adet kuşkonmaz)
- 2 diş sarımsak
- 1 baş soğan
- 100 gr. Tereyağı
- 1 tutam dereotu
- 100 gr krema (Arzuya göre)
YAPILIŞI:
Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. Kuşkonmazların uç kısımlarını keserek ayırın. Kuşkonmaz gövdelerini iri parçalar halinde kesin. İri kıyılmış bir soğanı ve iki diş sarımsağı zeytinyağında kuşkonmazlar ve limon suyu ile beraber 5 dakika kavurun. Su ekleyin ve kaynadıktan sonra 20 dakika daha pişirin. Tereyağı ekleyerek karışımı pürüzsüz bir dokuya kavuşana kadar ‘blender’dan geçirin. Çorbanızı dereotu ve çiğ kuşkonmaz uçları ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Kuşkonmaz uçlarını az haşlayarak da kullanabilirsiniz. Arzuya göre servis ederken krema da ekleyebilirsiniz.
NOT: Dilerseniz yeşil kuşkonmaz çorbasına renk katması için bir kaç yaprak ıspanak, yoğunluğunu arttırmak için ise patates ekleyebilirsiniz. Porsiyon başına üç kuşkonmaz düşünerek yapabileceğiniz bu çorbada beyaz ve yeşil kuşkonmaz kullanabilirsiniz.
KUŞKONMAZLI DÜRÜM
MALZEME:
- 300 gr kuşkonmaz
- 150 gr füme somon
- 1 adet kırmızı soğan
- Dereotu
- Labne peynir
- Yoğurt
- Lavaş̧
YAPILIŞI:
Kırmızı soğanları jülyen doğrayıp buzlu suyun içerisinde bir süre bekletin. Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. Kuşkonmazları kaynar suya atarak 4 dakika kadar haşlayın. Lavaşa önce labne peyniri sürün, üstüne füme somon dilimini yerleştirin. Üstüne haşladığınız kuşkonmazlarınızı koyun. İnce doğranmış̧ soğanları lavaşın içerisine ekleyin ve rulo yapın. Dereotunu ince doğrayıp labne peyniri ve yoğurt ile karıştırıp dip sos yapın. Dürümü ortadan ikiye keserek, dip sosunuz ile servis edin.
KUŞKONMAZLI MAKARNA
MALZEME:
- 1 bağ kuşkonmaz
- 2 diş sarımsak
- 1 orta boy soğan
- 100 gr. ayıklanmış bezelye
- 200 gr krema
- 1 paket makarna
- 1 demet dereotu
- Zeytinyağı
YAPILIŞI:
İki diş sarımsak ve 1 orta boy soğanı doğrayıp zeytinyağında kavurun. Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek
atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. İrice doğradığınız kuşkonmazlara ayıklanmış bezelye tanelerini ekleyip 5 dakika sote edin. Krema ekleyip bir kez kaynatıp ateşten alın. ‘Al dente’ pişirdiğiniz makarnanızla bu sosu karıştırın. İnce kıyılmış bol dereotu ilave ederek servis edebilirsiniz.
KUŞKONMAZLI OMLET
MALZEME:
- 6 adet kuşkonmaz
- 2 adet yumurta
- 75 ml süt
- Tuz
- Karabiber
- Parmesan peyniri
- Tereyağı
YAPILIŞI:
Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. Tavada biraz tereyağında kısa bir süre pişirin. Kenara alın. 2 yumurtayı süt ile birlikte iyice çırpın. Tavaya biraz daha tereyağı ekleyip yumurta karışımınızı tavanın içine dökün. Hafif pişmeye başladığında üzerine daha önce hafif pişirdiğiniz kuşkonmazları ve parmesan peynirini ekleyin. Daha sonra omletinizi katlayıp iki tarafını biraz daha pişirip ocaktan alın ve isterseniz üzerine biraz daha parmesan peyniri rendeleyerek sunun.
KUŞKONMAZLI PİZZA
MALZEME:
- 400 gr Kuşkonmaz
Hamuru İçin:
- 2 1/2 su bardağı un
- 1/2 paket instant maya (5 gr)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 180 ml süt ılık süt
- 80 ml sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
Hamurun Üst Sosu İçin:
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 75 ml sıvı yağ
- 3 diş ezilmiş sarımsak
- Karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Hamurun Üstü ve Altı İçin:
500 gr rendelenmiş kaşar
YAPILIŞI:
Hamuru için; maya, şeker ve ılık sütü karıştırın. 10 dakika bekletin. Kabaran mayanın içine sıvı yağı, yumurtayı ve tuzu koyup iyice karıştırın. Üzerine azar azar unu ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp ılık bir ortamda 30 dakika mayalandırın. Hamurunuz hacmen iki katına çıkmalıdır.
Sosu için; salça, sıvı yağ, sarımsak, karabiber ve tuzu iyice karıştırın. Yuvarlak bir tepsiyi ya da fırın tepsisini yağlayın. Hamurun yarısını tepsiye alın. Elinizi sıvı yağ ile yağlayıp, hamuru nazik hareketlerle tepsiyi kaplayana kadar yayın. Hamurun her yerine çatal ile delikler açın. Böylece pişerken hamurun kabarmasını önlemiş olursunuz. Hazırladığınız hamurun üzerine sostan sürün. Peynirin yarısını sosun üzerine serpin. Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun ve doğrayarak sosun üzerine isteğiniz sıklıkta yerleştirin. Geri kalan peyniri kuşkonmazların üzerine dökün. 200 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Arzuya göre üzerine taze fesleğen ve taze kekik koyarak servis edebilirsiniz.
KUŞKONMAZLI SAHANDA YUMURTA
MALZEME:
- 10 adet Kuşkonmaz
- 1 yumurta
- Tereyağı
YAPILIŞI:
Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. İsterseniz bütün halde isterseniz doğrayarak tereyağında biraz tuz ve karabiberle tavada hafifçe çevirerek pişirin. Ardından yumurtaları üzerine kırın. Yumurtalar arzu ettiğiniz kıvamda piştiğinde servis edebilirsiniz.
KUŞKONMAZLI VE KEÇİ PEYNİRLİ KİŞ
MALZEME:
- 8 kuşkonmaz (sapları soyulmuş)
- 50 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
- 1 küçük soğan (ince kıyılmış)
- 2 yumurta
- 250 ml krema
- 55 gr keçi peyniri
- Tuz
- Karabiber
Hamur için
- 190 gr un
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 115 gr margarin
- 2~3 yemek kaşığı soğuk su
YAPILIŞI:
Hamur için: Un ve tuzu bir kasede yağı yedirerek karıştırın. Azar azar suyu ekleyip hamuru top haline getirin. Hamuru yağlanmış tart kalıbına yayın ve üzerine yağlı kağıt serin. Üzerine ağırlık yapması için kuru fasulye veya nohut yerleştirin. 180 dereceye ayarlı fırında 10 dakika pişirin. Kağıdı ve üzerindeki ağırlığı alıp hamuru sertleşinceye kadar 5 dakika daha pişirin. Soğumaya bırakın. Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. Doğradığınız kuşkonmazları, ince kıyılmış soğan ile tavada yumuşayıncaya kadar zeytinyağı ile kavurun. Kuşkonmaz karışımını tart tabanına yayın. Bir kasede yumurta ile kremayı çırpın. Peynir, tuz ve karabiberi ekleyip tartın üzerine dökün. Kalan kuşkonmazları iç malzemenin üzerine çark biçiminde dizin ve tekrar fırına vererek üzeri sertleşinceye kadar 25-30 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
TEMPURA KUŞKONMAZ
MALZEME:
- 90 gr un
- 100 ml soda
- 500 gr kuşkonmaz
- Tuz
- Karabiber
- Ayçiçek yağı
YAPILIŞI:
Kuşkonmazların en altından 3cm’lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. Kuşkonmazları kaynayan suya atıp çok fazla yumuşamasına izin vermeden yaklaşık 1 dakika haşlayın. Kaynar sudan çıkarttığınız kuşkonmazları buzlu suya koyup hızlıca soğumasını sağlayın ve daha sonra kâğıt havlu üzerine alıp üzerindeki nemden arındırın. Un, tuz, karabiber ve sodayı bir kâsede çırpın. Yağı tavada kızdırın. Kuşkonmazları hamur karışımına bulayıp kızgın yağda kızartın. Sıcak ya da ılık, yanında tarator veya mayonez sosuyla sunun.
NOT: Bu tarif klasik olarak beyaz kuşkonmazla yapılmakla birlikte, yeşil ve mor kuşkonmazla da leziz sonuç verir.
“Asparagus officinalis” çalı bitkisinin baharda toprak yüzeyine uzattığı sürgünleri olan kuşkonmaz, Arman Badur’un yerli ve taze üretim Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi markasıyla sofralara konuk oluyor. Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi dünyanın birçok yerinde baharın başından itibaren sofralarda yerini almaya başlayan kuşkonmazı ise birbirinden farklı lezzetli tarifler ile sunuyor.