Aralıklı açlık diyeti aslında yeni bir kavram değil. Hem sağlıklı beslenmek hem de enerji için yağ yakarak kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bir beslenme biçimi. Aralıklı açlık diyeti farklı şekillerde uygulanabilir. Her uygulama şeklinde önemli olan düzenli aralıklarla ve az gıda alma zorunluluğudur.
İşin bilimsel kısmı aslında oldukça basit: 5:2 ya da 16:8 metodunu uyguladığınızda, vücudunuzu genelde yiyeceklerden alınan enerjiden mahrum bırakıyorsunuz. Böyle olunca da vücudunuz sizde hazır olan yakıtı kullanmak durumunda kalıyor. İlk olarak kan damarlarındaki şekeri kullanıyor. O bittiğinde karaciğerinin glikojen depolarından faydalanıyor. Bir gün sonra ya da vücudunuzun ihtiyacından daha az kalori aldığında, bu ikisi de bitmiş oluyor. Böylece vücudunuzun artık yağları yakmaktan başka çaresi kalmıyor ve bu sayede kilo kaybı gerçekleşiyor.
Aralıklı açlık diyetini yaparken altı yol izleyebilirsiniz:
*16/8 Yöntemi : Günün 16 saati hiçbir şey yememek gerekiyor. Yemek yenebilen 8 saatlik aralık için öğlen 12 ile akşam 8 aralığını tercih edebilirsiniz.
*5: 2 Yöntemi : Haftada 5 gün normal miktarda yemek, diğer 2 gün içindeki günlük kalori miktarını kadınlar için 500 erkekler için 600 olarak ayarlamanız anlamına gelir. Bu diyeti düzenli bir şekilde uygulayanların haftada 1-2 kilo vermesi öngörülmektedir.
*Ye-Dur-Yeme Yöntemi : Bu yöntem uygulanırken her hafta bir ya da iki gün yemek yenmez, örneğin bir akşam yemeği yendikten sonra ertesi gün akşam yemeğine kadar hiçbir şey yememelisiniz. Özetle haftada bir veya iki gün 24 saat aç kalmanız gerekecektir.
*Savaşçı Yöntemi: ‘The Warrior Diet ‘ olarak bilinen bu yöntem, gün içerisinde yalnızca sebze ve meyve yenilirken akşam yemeğinde büyük porsiyonlarda yemek yenilmesine dayanıyor.
Uygulaması ve sürdürülmesi en kolay yöntem olduğu için en çok 16/8 yöntemi tercih edilmektedir.
Bu diyeti uygularken bo bol su içmeniz, yaptığınız aktivitelere ara vermemeniz önemlidir. Aynı zamanda açlık dalgalarının bilincinde olmanız, menünüzü ve yemek saatinizi önceden planlamanız diyetten alacağınız verimi arttıracaktır.
Aralıklı diyet sağlığınızı korumaya yardımcı olurken hayatınızı da kolaylaştırır. Sağlık üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir;
*Kilo vermeye ve karın yağlarını eritmeye yardımcı olur. Bu beslenme şekli ile kalori alımızı sürekli denetlemek zorunda kalmazsınız.
*İnsülin direncinizi azaltmanıza yardımcı olduğu için sizi diyabete karşı korur.
*Yapılan deneyler aralıklı açlık diyetinin kanseri önleyici etkiler gösterebileceğini ortaya koymuştur.
* Dolaylı yoldan bile olsa kalp hastalığı risk faktörlerinin azalmasına neden olur.
*Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkiler gösterebilir.
*Beyin fonksiyonu ve konsantrasyonu da geliştirir.
*Diyet süresince sürekli aç kalmanıza ve her şeyden vazgeçmenize gerek olmadığı için yeme kısıtlamaları nedeniyle psikolojik stres yaşama durumunuz da olmayacak.
Aralıklı oruç diyetinin kesinleşmiş zararları yoktur ancak bazı sağlık sorunları olan insanlar için uygun olmayabilir. İleri düzeyde diyabet hastaları, kronik hastalıkları olanlar, hamile ya da emziren kadınların aralıklı açlık diyetine girmesi kötü sonuçlar yaratabilir.
Aralıklı açlık diyeti yaparken halsiz hissedebilirsiniz. Vücudunuz bu yemek yeme biçimine alışana kadar sürebilir. Bir hastalığınız varsa diyete başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Aşağıdaki durumlarda zarar görmemek için aralıklı açlık diyetini uygulamamalısınız.
*Kan şekeriniz ile ilgili sorunlar varsa,
*Düşük tansiyonunuz varsa,
*İlaç kullanıyorsanız,
*Geçmişte yeme bozukluğu yaşadıysanız,
*Hamile kalmaya çalışıyorsanız
*Amenore yaşadıysanız,
*Hamileyseniz ya da emziriyorsanız.
En güncel kanıtları gözden geçiren Epidemiyoloji Uzmanı Dr. Benjamin Horne, açlık diyetinin yıl boyunca gün aşırı ya da her ay art arda beş gün yapıldığı zaman, genel olarak güvenli olduğunu söylüyor. Ancak bayılma, susuzluk ve yetersiz beslenme gibi riskleri göz önünde bulundurmak gerektiğini de ekliyor.
Dr. Milos Popovic ise gece boyu aç kalmanın yeterli olduğunu belirtiyor ve ekliyor; “Eğer dünya üzerindeki her insan akşam yemeği ile kahvaltı arasında en az 12 saat bıraksaydı; bu, sağlıkta çok önemli gelişmelerin olmasını sağlardı. Uzun ömür, bağırsak sağlığı ve düşük obezite riski gibi avantajlardan söz edebilirdik.”
Endokrinoloji uzmanlarının diyabet riskini artırıp, karın iç bölgesi yağını eritmeden yağ miktarını artırdığı sonuçlu çalışmaları, uzun süre uygulamanın çok güvenli sonuçlar doğurmayacağının ipuçlarını barındırmaktadır.
Hazırlayan : Gizem Aysel