TIME dergisi geçen yüzyıl boyunca başarılarıyla ilham veren kadınları onurlandırıyor. 1999 yılına kadar Yılın Adamı (Man of the Year) başlığıyla sunulan ve daha sonra adı Yılın Kişisi (Person of the Year) olarak değiştirilen kategoride, dünyaya ismini duyuran, sesinin gücünün farkında olan ve başarıdan başarıya koşan kadınlar yer alıyor. 1920 yılında Suffragitst ile başlayan bu devrim niteliğindeki hareket 2019 yılında Greta Thunberg ile devam ediyor.
Geçen yüzyıl boyunca yalnızca 11 kadın dergide Yılın Kişisi olarak yer aldı. Orijinal kapakların yanı sıra dergi 89 ayrı kapak sunarak onurlandırılmayı hak eden kadınları tanıttı.
Liste 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açıklandı. Film yapımcısı Alma Har’el tarafından yürütülen projede 600 kadın aday olarak gösterildi. TIME editörleri ve derginin eski Genel Yayın Yönetmeni Nancy Gibbs’in de katılımıyla bu liste bir ay içinde 100 kadına indirildi.
Her bir kadın ayrı ayrı biyografiler yazıldı. 1962 yılını onurlandıran Jacqueline Kennedy’nin biyografisini ise 2016 yılında gösterime giren tarihi drama türündeki Jackie filminde Jacqueline Kennedy’i canlandıran 38 yaşındaki oyuncu Natalie Portman kaleme aldı. Ayrıca Olivia Wilde 1992 yılının kapağı Sinead O’Connor için biyografi yazarken Brittney Cooper da 2014 yılında kapak olan Beyonce hakkındaki yazısını takdirle tamamladı.
Açılışı The Suffragist ile yapan TIME, kadınların oy kullanma hakkının peşinde otuz yıl koşan Carrie Chapman Catt’i onurlandırdı.
Meksika’nın en iyi sanatçılarından biri olarak kabul edilen Frida Kahlo’yu onurlandıran TIME, sanatçının aynı yıl New York’ta açtığı ilk kişisel sergisinin ardından 20. yüzyılın en iyi ressamı olduğunu tüm dünyaya duyurma işini kimselere bırakmadı. Sanatçının sergisindeki The Frame tablosu Louvre Müzesi tarafından satın alındı. Editör Andrew R. Chow yazısında, “O zamana kadar ‘Diego Rivera’nın eşi’ olarak bahsedilen Kahlo, artık eşini gölgeliyor,” diyerek Frida’nın öz güvenli yükselişini takdir etti.
Eleanor Roosevelt 1933-1945 yıllarında arasında Amerika Bileşik Devletleri’ne hizmet eden bir First Layd’di. Fakat etkisi yalnızca Beyaz Saray duvarlarının arasında kalmadı. Birleşmiş Milletler’de insan hakları adına birçok çalışma yapan Roosevelt, her insana yalnızca insan olduğu için eşit davranılması gerektiğini, herkesin özgür olması gerektiğini benimseyerek bu konuyla ilgili elinden geleni yaptı.
Kraliçe 2. Elizabeth 1952 yılında, babası Kral 6. George vefat ettikten sonra monarşiye karşı duruşu ve ülkeyi yönetmek yeteneğiyle göze çarparak aynı yıl TIME’a kapak oldu. Henüz 26 yaşında olan Kraliçe o günlerde ‘yeni açan çiçek’ ve ‘parlak geleceğin habercisi’ olarak anılıyordu. Neredeyse 70 yıl sonra bugün 93 yaşında olan Kraliçe için iyi iş çıkarttı demek yanlış olmaz!
Jacqueline, eşi John F. Kennedy 1961 yılında Başkan olduktan sonra neredeyse 80 yıl boyunca Amerika tarihinin en genç First Lady’si olarak kaldı. Yalnızca bir moda ikonu olmakla kalmayan First Lady aynı zamanda tarih aşığıydı. 1975 yılında ikinic eşi Aristotle Onassis’in vefatının ardından kendisine yayımcılık kariyeri inşa eden Jacqueline, New York’ta yaşadığı yıllarda Grand Central Terminali’nin yıkılmasına karşı olan güçlü seslerden birisi olarak yer aldı. Yayımcılık sektöründe bu kadar başarılı olmasına rağmen kendi hayatıyla ilgili, “Ben hayatımı yaşamak istiyorum, kaydetmek değil,” diyerek herkesi şaşırttı.
Feminist gazeteci Gloria Steinem, kadın haklarını savunmasıyla akılda kalan kadınlardan.
Leydi D karakteri, yaptığı yardımlar, hastalıklarla mücadele uğruna verdiği savaşlar ve samimiyetiyle daima ‘Halkın Prensesi’ olarak anılacak.
Şöhret hayatı boyunca Ruth Bader Ginsburg, kadın haklarının ve cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesinin savunucusu oldu.
Serena 2003 yılında Australian Open’ kazandığında yalnızca 21 yaşındaydı. Kariyeri boyunca 23 önemli turnuvayı kazandı. Kızı Olympia’yı 2017 yılında kucağına almasıyla birlikte ortaya çıkan hayati risk taşıyan doğum sonrası komplikasyonlarla savaştı. 38 yaşında gelecek nesillere ilham vermek için tenis kortlarında rüzgarını estirmeye devam ediyor.
Dünyadaki en etkileyici, en ilham veren ve en sevilen talk-show sunucularından biri olan Oprah, 2003 yılında tarih yazarak Forbes listesine giren ilk siyahı kadın oldu. Fakat TIME onu bu yüzden onurlandırmadı. Yıldız 2004 yılında bir programında stüdyodaki tüm seyircilerine Pontiac hediye etti. 26 yıl sonra 2011 yılında talk-show’u sona erince OWN adını verdiği kablo ağını kuran yıldıza Amerika’da siyasete girerek Donald Trump’ı yenebilecek tek insan gözüyle bakılıyor.
Michelle Obama tarihe adını ilk siyahı First Lady olarak yazdırdı. Harvard Hukuk mezunu Michelle First Lady olduktan sonra da sosyal konularda sesiyle ve destekleriyle birçok kadına ilham verdi. Bugünlerde First Lady ünvanı rafa kalkmış olsa da o hala ilham vermeye devam ediyor.
Aralık 2019 TIME tarafından onurlandırılan Greta, Yılın Kişisi ünvanını alan en genç kadın. 16 yaşındaki aktivist iklim değişikliğine karşı farkındalık yaratmak için elinden gelenin fazlasını yapıyor.