İyi Tasarımlar: PPT (Post Pandemic Tote)

Sizi İtalya merkezli markanın kurucu ortakları Stefano Pugliese ve Tatiana Orlova ile sohbetimize davet ediyoruz.
 

  • PPT’yi yaratmaya nasıl karar verdiniz?

Geçen Mart ayında pandemi sebebiyle her şey durdu, uzun bir karantina sürecine girdik. Hayatımızın kaotik olarak adlandırdığımız temposu bir anda yavaşladı, hareketsiz kaldık. Bu vesileyle moda sistemindeki yanlışlar üzerine düşünmeye başladık: yeşil yıkama, kıyafetlerin kısa ömrü, çevre kirliliği, çalışma koşulları… Post pandemi moda sistemi olarak hayata geçireceğimiz bir konseptin çok daha bilinçli olacağına karar verdik. Yavaş moda ve ileri dönüşüm tekniklerini bir araya getirdiğimiz, markamız Post Pandemic Tote’un temelini oluşturan bu sistemi endüstriyi yeniden şekillendirmenin anahtarı olarak görüyoruz.


 

  • Markanızın temelinde sürdürülebilirlik felsefesi var. Tasarımlarınızın yaratım sürecinden bahseder misiniz?

PPT atık kumaşlardan elde üretilen ürünlerden meydana geliyor. Sürdürülebilir üretim süreçlerinden şeffaf bir tedarik zincirine kadar her alanda sosyal sorumluluk felsefemize sadık kalıyoruz. Stil sahibi çantalarımız Puglia’da elde üretiliyor. Kamp çadırı ve kask kılıflarından depo stoklarına, kahveleri taşımak için kullanılan jüt çantalardan 1950’lere ait yatak örtülerine kadar birçok materyal kullanıyoruz. Her biri grafik motiflerle güncelleniyor. Çantaların renkli saplarının yüzde 70’i koton, kalanı da rejenere ipliklerden üretilen sentetik kumaşlardan oluşuyor.
 

  • Kullanmayı en sevdiğiniz materyaller hangileri?

En sık kullandığımız materyaller militer ekipmanlardan kalan kumaş artıkları çünkü gerçekten dayanıklı oluyorlar. Çantalarımızın dış kısmını genelde bu kumaşlardan tasarlıyoruz. İç bölmede ise yumuşak olmaları adına keten battaniyelerden üretilen kumaşları kullanmayı tercih ediyoruz.
 

 

  • #DROP1 ve #DROP2 koleksiyonlarınızdan bahsedelim. Çıkış noktaları ne oldu?

Hem #DROP1 hem de #DROP2 koleksiyonlarımız 70’li yılların sonundaki İngiliz post-punk hareketinden ve o dönemki müzik videolarından ilham alıyor. Post Pandemic topluluğu olarak adlandırdığımız müşterilerimizi ürünün ilhamından son haline kadar yaratım sürecinin her aşamasına dahil etmeyi seviyoruz. Youtube’daki ‘postpandemictote’ hesabımızda Post Pandemic Sounds isimli şarkı listemizi keşfedebilirsiniz.
 

  • Bu projeyi pandemi esnasında yarattınız. Covid-19 kişisel hayatlarınızı nasıl etkiledi?

Günlük aktiviterden uzak kalmak, kendimizi izole etmek bize enerji verdi ve durup gerçekten neyin önemli olduğunu anlamamızı sağladı. Tüm bu hız ve karmaşa içinde bu sorgulamalara pek zamanınız olmuyor, hayattaki gerçek amacınızı kavrayamıyorsunuz. Yüzeyselliğin ve estetik kaygıların domine ettiği bir dünyada yaşıyoruz, bu kaygılar moda sistemine de hakim. Girişimimiz, dikkati trend olandan gerçekten değerli olana çekmek adına naçizane bir adım.


 

  • Pandemiden sonra moda endüstrisinin ve tüketim alışkanlıklarının kalıcı olarak değişeceğine inanıyor musunuz?

Tüketim alışkanlıklarının hem moda endüstrisi hem de genel olarak her alanda kalıcı olarak değişeceğine inanıyoruz. Pandemiden önce yavaş da olsa tüketim çılgınlığına karşı bilinç kazanan bir kitle oluşmaya başlamıştı. Pandemi bu olumlu değişimde, yeşil devrimde büyük rol oynuyor tabii. Dünyanın farklı yerlerinden başkanlar ve yöneticiler sürdürülebilir önlemler almaya başladıklarında bu değişim çok daha gerçek hale gelecek.


 

  • PPT için yakın gelecek planlarınız neler?

İlk olarak misyonumuzu daha geniş kitlelere ulaştırmak ve satılan her çantamız için bir ağaç dikmeye başlamak istiyoruz. İtalya’da, Bari Şehri’ne yakın Turi kasabasında bir alanımız var, oraya meyve ağaçları dikeceğiz. Bu dikimden elde edilecek hasatı da evsizlere yardım için çalışan kar gütmeyen yerel kuruluşlara bağışlayacağız. Tasarım adına planımız müzik, sanat, mimari gibi farklı sektörlerden sanatçılarla iş birlikleri gerçekleştirmek. Teknik açıdan baktığımızda ise daha sürdürülebilir hale gelmek adına yeni yollar keşfetmeye çalışıyoruz, yeni materyaller arıyoruz. Örneğin yerel bir sörf okuluyla iletişimdeyiz, bize kırık yelkenlerini gönderecekler. Yelken atıklarının çevreye büyük zararı var o yüzden DROP koleksiyonumuza bu parçalardan üretim yapmak bizim için çok anlamlı.
 

RÖPORTAJ EYLÜL SOLAKOĞLU

 

İlgili Makaleler