Riverblue
Çevreci Mark Angelo liderliğindeki Riverblue, gezegenin en güzel serbest akan nehirlerinden bazılarını en kirli nehirlerinden bazılarıyla karşılaştırmak amacıyla bizi dünya çapında bir yolculuğa çıkarıyor. Jason Priestley tarafından anlatılan 2016 yapım belgesel, kumaş boyasının yok edilmesini ve endüstrinin kirletici yöntemlerini şimdi değiştirmesinin neden zorunlu olduğunu araştırıyor.
The True Cost
2015 yapımı The True Cost, hızlı modanın dünyamız üzerindeki etkisini araştırıyor. Stella McCartney, Livia Firth ve Lucy Siegle’ın rol aldığı belgeselin yapımcısı Andrew Morgan, moda üretim süreçlerinin hem insanları hem de çevreyi nasıl etkilediğine ilk elden tanık olmak için gezegenin çeşitli yerlerine gidiyor.
Minimalism
Minimalism, 2016’da Netflix’te yayınlanmış olabilir, ancak insanlar hala bunun hakkında konuşuyor. Belgesel, hayatın her alanına girerek neden her zaman daha fazlasını istediğimizi tartışıyor: Daha fazla kıyafet, daha fazla mobilya, her şeyden daha fazlası. Nihayetinde film yapımcıları – Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus ve Matt D’Avella – bizi gerçekten neye ihtiyacımız olduğunu sorgulamaya ve sürdürülebilirliği uygulamaya yardımcı olmak için hayattaki önemli şeylere odaklanmaya çağırıyorlar.
The Machinists
Hannan Majid ve Richard York’un yönettiği The Machinists, Bangladeş’te yaşayan ve Dhaka’daki giyim fabrikalarında zorlu vardiyalarda çalışan üç genç kadının hayatını anlatıyor. İstihdam yasalarının olmaması nedeniyle, işçiler ağır bir şekilde sömürülüyor ve çoğu temel insan hakları için mücadele veriyor. 2010’da yayınlanan İngiliz belgeseli, genellikle sektörde gizli olan hızlı modanın acımasız ve çetin gerçekliğini gözler önüne seriyor.
Unravel
Bağışladığınız veya attığınız kıyafetlere ne oluyor? Muhtemelen gelişmekte olan bir ülkede buluyorlar kendilerini. Meghna Gupta tarafından yazılan ve yönetilen kısa bir belgesel Unravel, Hindistan’ın kırsal bir köyünde bir tekstil geri dönüşüm fabrikasında çalışan genç bir kadın olan Reshma’nın hikayesini anlatıyor.
China Blue
Micha Peled’in yönettiği China Blue, Japonya’daki mavi kot fabrikası işçilerin karşılaştığı günlük gerçeklere perde arkasından erişim sağlıyor. Sichuan eyaletinden genç bir genç olan Jasmine Li’nin hayatının ardından, çalışanlar zorlu koşullarla, uzun çalışma saatleriyle ve çok az maaşla karşı karşıya kalıyor ve çevre de yoğun kumaş boyası kullanımından zarar görüyor.