Söz konusu cilt bakımı olduğunda mevsimlere göre değişen rutinlere hepimiz alıştık, peki ya saçlar?
Uzmanlara göre sert kış aylarında saçlarımızı ve saç derimizi korumak için rutin değişikliği şart.
Kışın beraberinde getirdiği soğuk havalar, kuvvetli rüzgarlar, ısıtıcılar yüzünden nemsiz kalan iç mekanlar, saça baskı uygulayan şapkalar gibi birçok unsur, içinde bulunduğumuz bu aylarda saçlarımızda kepeklenme, kuruluk ve renk solması gibi problemlere sebep oluyor.
Bu problemler size de tanıdık geldiyse, küçük değişikliklerle saç bakım rutininizi nasıl değiştirebileceğimizi gelin birlikte keşfedelim:
1-Çok Sık Şapka Takmayın
Saç uzmanları, soğuk havalarda saç derisinin kendini korumak ve yumuşatmak için daha fazla yağ salgıladığını ve bunun da saçta kepeklenmeye yol açan “Malassezia” adlı bir mantarla etkileşime geçtiğini söylüyor. Hayat tarzınıda yapacağınız ufak değişikliklerle, istenmeyen bir görüntüye yol açarak canımızı sıkan bu problemin önüne geçebilirsiniz.
Bu değişikliklerden belki de en önemlisi sürekli olarak şapka ve bere kullanmamak, özellikle de güneşli günlerde.
Güneşten yayılan UV ışınları, kafa derinizdeki Malassezia oluşumunu engelleyerek kepek probleminin azalmasına yardımcı oluyor.
2- D Vitamini Takvitesi Alın
Güçlü bir bağışıklık sisteminin anahtarı olan D vitamininin saç ve saç derisi sağlığı konusunda da hayati bir faktör olduğunu biliyor muydunuz?
Günlerin kısaldığı, soğuk havalar yüzünden kapalı mekanlarda daha az gün ışığına maruz kaldığımız kış ayları, D vitamini eksikliğini de beraberinde getirebiliyor.
Sağlıklı bir saç derisi için diyetinize yumurta ve yağda zengin balıkları ekleyerek sisteminizi destekleyebilir, D vitamini takviyelerinden faydalanabilirsiniz.
3- Şeker Tüketimine Dikkat Edin
Yediğimiz, içtiğimiz, sistemimize giren her şeyin saç ve saç derisi sağlığı konusunda etkisi büyük.
Uzmanlar, doğru gıdaları almanın vücudumuzun ürettiği sağlıklı hücrelerin sayısını arttırarak saç sağlığını desteklediği konusunda hemfikir.
Yüksek miktarda şeker alımı, “seboreik dermatit” ve “folikülit” dahil olmak üzere hali hazırda var olan birçok cilt rahatsızlığını alevlendirebiliyor. Alevlenmeye müsait birçok saç derisi rahatsızlığının saç dökülmesi riskini arttırdığını göz önüne alırsak, şeker kullanımında aşırıya kaçmamakta fayda var.
4- Şampuanınızı Değiştirin
Yaptığınız tüm değişikliklerinin işe yaramadığını düşünüyorsanız, içeriğinde kepek semptomlarına sebep olan Malassezia mantarının gelişimini engelleyen “ketoconazol” olan bir şampuan deneyebilirsiniz.
Özellikle kepeğe karşı özel üretilmiş şampuanlarda denk gelebileceğiniz bu içerik sayesinde, bir aylık düzenli kullanımdan sonra kepek görünümünde gözle görülebilir bir azalma meydana geliyor.
Hazırlayan: İpek Kumtepe