Röportaj: Nejdet Ayaydın ile Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nı konuştuk

1992 yılından beri İHKİB tarafından düzenlen Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın, komite başkanı Nejdet Ayaydın ile 31 yıldır devam eden yarışmayı ve Türk moda sektörünün geleceğini konuştuk.

Röportaj: Sebla TANIK

Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın bu yıl 31. gerçekleşecek. Siz yarışmanın jüri başkanı olarak; yarışmanın uzun yıllara dayanan devamlılığının sırrını ve Türk moda sektörüne katkısını sizden dinleyebilir miyiz?

Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması 1992 yılından beri İHKİB tarafından düzenleniyor ve moda alanında kariyer yapmak isteyen genç tasarımcıları sektörle buluşturuyor. Koza, düzenlendiği 31 yıl süresince Türkiye’nin en etkileyici moda arşivini yarattı ve bu yönüyle Türkiye modern moda endüstrisinin gelişiminin ve tarihinin temsilcisi konumuna geldi. Bugün Türkiye’nin en tanınmış moda tasarımcılarının yanında 300’ün üzerinde Koza finalisti kendi markalarını yarattı.

Bu yıl yarışmaya kaç kişi başvurdu, geçen yıllara oranla ilgi nasıldı? -Seçici kurul yarışmacıları değerlendirirken nelere dikkat ediyor?

Bu yıl yaklaşık 130 kişilik başvuru yapıldı. Her yıl olduğu gibi yoğun bir talep var. Seçici kurul değerlendirmelerinde Yaratıcılık, Malzeme Kullanımı, Giyilebilirlik, Sunum ve Teknik Çizim konu başlıkları altında yarışmacıları değerlendiriyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Koza yarışmacıları mentorlardan destek alacak. Bu yılın mentorları Nihan Peker ve Özlem Kaya. Bu sistemi ve mentorların yarışmacılarla nasıl bir düzlemde ilerlediğini paylaşır mısınız?

Mentorlarımız her yıl moda sektöründe tanınan ve başarılı tasarımcıların arasından seçilmektedir. Seçildikleri andan, koleksiyonların dikim aşamasına, sonrasında finale kadar geçen tüm süreçte finalistlere destek oluyorlar. Özellikle en zor süreç olan dikim aşamasında; nihai ürün çıkana kadar olan dilimde, kumaş seçiminden dikim tekniğine kadar her konuda, bazı zamanlar geç saatlere kadar, sözlü ve fiziki destek vermektedirler.

Peki Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması sürdürülebilirlik ve etik moda gibi konulara nasıl yaklaşıyor?

Dünyamızda yer alan kaynaklar kısıtlı ama Doğaya karşı sorumlu ve çevremize karşı duyarlı olmak uzun süredir farkında olduğumuz ve üzerine çalıştığımız bir durum. Koza olarak bunu sonuna kadar destekliyoruz. Koleksiyon temalarını bu durumun üzerine kuran tasarımcılarımıza uygulama aşamasında da ayrı bir uygulama kaynağı sağlamak bizim görevimiz. Gelecek nesillerin sürdürülebilir kaynaklara ulaşması gerektiğini savunan Koza yarışması, bu fikri tüm finalistlerine aktarmaktadır.

Yarışma sonunda, kazanan tasarımcılara sağlanan destekler nelerdir ve onları moda endüstrisinde ilerletmek için hangi fırsatlar sunuluyor?
Finale kalan 10 yarışmacı ise atölye ve danışmanlık desteği, koleksiyon hazırlama ve malzeme bedeli, İstanbul Moda Akademisi eğitim ödülü, uluslararası bir fuar ziyareti hakkı, PR ve tanıtım ödülleri ve Moda Tasarımcıları Derneği’ne bir yıllık üyeliğe sahip olacak. Eylül’de düzenlenecek gala gecesiyle açıklanacak Koza Genç Moda Tasarımcıları

Yarışması’nın birincisi 100.000 TL, ikincisi 75.000 TL ve üçüncüsü 50.000 TL para

ödülünün sahibi olacak. Ödüllere ek olarak, bir yıllık yurt içi İngilizce eğitim desteği

verilecek.

Komite başkanı olarak, yarışmacıların kendilerini ifade etme ve yaratıcılıklarını sergileme konusunda ne tür tavsiyelerde bulunursunuz?

Koydukları hedeflerden asla vazgeçmeden, çok çalışmaları gerekmektedir. Yaratıcılığı ön plana çıkarmak ve sürdürmek için sürekli çalışıp, kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bu yolculukta mutlaka hata da yapacaklardır. Ancak en çok öğrenecekleri zaman, hata yaptıkları zaman olacaktır.

Siz İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu üyesisiniz. İHKİB her dönem genç tasarımcılara destek veriyor. Bu doğrultuda Türk moda sektörünün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz? Dünyanın neresindeyiz moda alanında?

İHKİB Türkiye’nin ilk moda tasarım yarışması, ilk eğitim ve kariyer merkezleri ve uluslararası fuarlara ilk milli katılım gibi sayısız ilklere imza atmış ve ülkemizin moda ve tasarım alanındaki başarılarını da dünyaya başarıyla tanıtmıştır.

İHKİB tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en prestijli moda etkinliği olan Fashion Week Istanbul, dünya çapındaki Türk moda algısının her geçen yıl yükselmesini sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile ilk iş birliği protokolü imzalayan birlik olan İHKİB 1991 yılından beri düzenli ve disiplinli şekilde sektörel eğitimlerine devam etmekte.

Meslek Liselerimizden bugüne kadar 8 bini aşkın öğrencimizi mezun ettik. ‘Tercihim Tekstil Mühendisliği Projesi’ ile tekstil mühendisliği bölümlerinin tercih edilme oranını ciddi oranda yükselttik.

Sanal ve fiziki fuar katılım organizasyonları ile yüzlerce Türk firmasını on binlerce alıcı firma ile buluşturuyor ve global algımızı daha da güçlendirmek için alım ve ticaret heyetleri düzenliyoruz.

Yıllardır hayalini kurduğumuz uluslararası ölçekte bir fuarı IFCO İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nı bu yıl İstanbul’a kazandırdık.

İştiraklerimiz İstanbul Moda Akademisi, Ekoteks ve Dijital Dönüşüm Merkezi ile sektörümüzü bir adım öteye taşıyacak çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve sürdürülebilirlik çerçevesinde karbon ayak izimizin azaltılmasına yönelik projelerimizin yanında AB yeşil anlaşma sürecinin takibi, sektör farkındalık çalışmaları yürütüyoruz.

İHKİB olarak Katılım Öncesi Mali Yardım Araçları fonları olarak bilinen IPA fonlarını 2007 yılından bu yana sektörümüze kazandırıyoruz.  

Ayrıca küme projelerimizle pek çok alanda yüzlerce firmamızın gelişimine katkı sunduk.

Koza 1992 yılından bu yana moda tasarımı alanında kariyer yapmak isteyen yeni ve genç yetenekleri sektörle buluşturuyor. Ortaya çıkan 31 yıllık moda arşiviyle ülkemizde moda endüstrisinin gelişimini ve tarihini sembolize ediyor. Bu önemli yarışma Türk moda dünyasına Bahar Korçan, Özgür Masur, Zeynep Tosun, Hakan Yıldırım, Özlem Kaya ve Gül Ağış’ın da aralarında bulunduğu çok değerli isimler kazandırdı. Katma değerli hazır giyim ihracatına ve sektöre nitelikli işgücü kazandırılmasına önemli katkılarda bulundu.

İlgili Makaleler