Çalışma kültürüne yeni bir bakış açısı: “Tembel kız işi”

Sosyal medyada hayatlarımızı paylaşmayı da başkalarının hayatlarıyla ilgili paylaşımlarını görmeyi de seviyoruz. Özellikle iş dünyası veya eğitim hayatıyla ilgili paylaşımlar çok ilgimizi çekiyor. Hayatlarımız, işimiz veya okulumuzdan fırsat buldukça yaptığımız aktiviteler ve sosyal medyada kaydırma hareketi yapmakla geçiyor. İşte tam da burada iş-yaşam dengesini sağlayan “Lazy girl jobs” yani “Tembel kız işi” konusu devreye giriyor.

Sosyal medya uygulaması TikTok’ta trend olmuş “Girl boss” başlığını destekleyen, fazla çalışıp hep daha fazlasını başarma kültüründen farklı olarak “Tembel kız işi” denen işlerin paylaşılması, aslında iş-yaşam dengesini kurup hayatınızı bu denge sayesinde her yönden başarılı bir şekilde yaşayabileceğinizi savunuyor. Genellikle masa başında çalışmayı gerektiren bu işler, başarıyı yeniden tanımlıyor ve aslında onun öznel bir durum olduğunu savunuyor.

TikTok’ta Gabrielle Judge’ın paylaşımıyla başlayan “Tembel kız işi” furyası, görenleri “normal” işleriyle gurur duyup bunu paylaşmaya cesaretlendiriyor. İnsanlar “Tembel kız işi” olarak adlandırdıkları işlerini çok sevdiklerini söylüyor, tüm gün “kopyala-yapıştır” yapıp, kendilerine zaman ayırıp, bütün gün masalarında oturduktan sonra şirketin onlara sağladığı fırsatlardan yararlandıklarını gösterdikten sonra bunun için para alıp hayatlarını dengeli bir şekilde devam ettirebilmenin güzelliklerini paylaşıyorlar.

“Normal” diye adlandırılan, fazla çalışma gerektirmeyen bu işlerin romantize edilmesini sağlayan “Tembel kız işi” akımında insanlar işlerinin bazen sıkıcı olabildiğinden ve bunun bazen güzel bir şey olabileceğinden bahsediyorlar.

Bu trend, bir insanın kendi hayatındaki dengeyi yönetebilmesinin büyük bir başarı olduğunu söylüyor ve bunu kutluyor. Bahsettiğimiz çok çalışma gerektiren “Girl boss” akımının savunduğu felsefeyle aslında çok da ters düşmüyor. “Girl boss” akımı kadınların iş dünyasındaki yerinin önemini hatırlatıyordu. Fazlasıyla öznel olan “başarı” teriminin açıklamasının bu versiyonuyla aslında “Tembel kız işi” akımında kutlanan; istediği işte ve pozisyonda çalışan, mutlu ve başarılı kadınlardan başkası değil.

Bu durumda “Tembel kız işi” akımından anlıyoruz ki iş-yaşam dengesini kurmuş, kendisine zaman ayırabilen “Tembel kız işi” yapan kadınlar da, iş-yaşam dengesinin “iş” kısmına ağırlık veren, iş dünyasında öne çıkan ve bu yönde başarılı olan kadınlar da “Girl boss” olarak adlandırılabilir ve kendi tercih ettikleri kariyer yolculuklarıyla kadınlara her yönden ilham olabilirler.

İlgili Makaleler