Çağdaş sanat dünyasının en önemli temsilcilerinden biri olan Haluk Akakçe geçtiğimiz gün hayatını kaybetti. Renkli kişiliği, her biri büyük hayranlık uyandıran tabloları ve kendine özgü stili ile tanınan 53 yaşındaki sanatçı, bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu.
Dokuz gün yoğun bakımda kalan Haluk Akakçe, geçtiğimiz günlerde hastaneden bir fotoğrafını, sosyal medya hesabından şu sözlerle paylaşmıştı: “Ruhlar evinden dönüş, nasıl tanımlanır bilemediğim kocaman karanlık…Yetenekli ekibin mucizevi çabalarıyla geri döndüm. Hepinizi seviyorum.”
11 Ekim Çarşamba günü, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek sanatçının kaybı, sanat camiasını ve tüm sevenlerini yasa boğdu.
Haluk Akakçe kimdir?
Sanatçı, 24 Temmuz 1970 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Üniversite eğitimini Bilkent Üniversitesi’nin İç Mimarlık bölümünde tamamladı. Lisans eğitimi sonrası The School of the Art Institute of Chicago’da lisansüstü eğitimine devam etti. Ardından eğitimlerine devam eden Akakçe, Londra’daki ünlü sanat okulu Royal College of Art’ta ve Amerika’daki The School of the Art Institute of Chicago’daki eğitimlerini birincilikte tamamladı. İlk sergisini 1997 yılında Chicago’da açan sanatçı, sanat çalışmalarına uzun bir süre Londra ve New York’ta devam etti.
Dünyanın önde gelen sanat merkezlerinde birçok sergi açan Akakçe, çalışmalarıyla birçok ödül kazananırken eserleri, aralarında New York’taki MoMA PS1, Londra’daki Tate Modern, Graz’daki Thyssen-Bornemisza Art Contemporary ve İstanbul’daki Pera Müzesi’nin de olduğu pek çok seçkin müzede ve festivallerde sergilendi.
Sanatı, “Kişinin kendini başka bir şekilde ifade edemediği zamanki ifade ediş biçimi.” olarak tanımlayan Akakçe, çalışmalarında insan ve doğa arasındaki uyumu, insanlığın doğa üzerindeki yıkıcı etkilerini ve bu etkinin doğayı nasıl şekillendirdiğini sorguladı.
Sanatçının en çok konuşulan eserlerinden biri ise 2000 yılında ürettiği ‘Perfect Lovers’ olurken, Teddy, Ahtapot, Mr H gibi kendi hayal dünyasındaki karakter ve hayvanları resmettiği eserleri, The City of Dreams (2005), The End of the World (2010) ve The Nature of Time (2015) önemli çalışmaları arasında yer alıyor.