Ses banyosu nedir?

Günlük hayatın stresi ve yorgunluğu ile birçoğumuz bedenimizi ve ruhumuzu dinlendirmenin yollarını arıyoruz. Bazen spor, bazen meditasyon, bazen de bir arkadaşımızla kahve içerek yapmaya çalışıyoruz bunu. Ancak bugün sizi çok daha farklı bir yöntem ile tanıştırmak istiyoruz. Sesin iyileştirici gücüyle ruhunuzu dinlendirebileceğiniz oldukça ilgi çekici olan bu yöntem ise ‘ses banyosu’. 

Peki ses banyosu nedir, faydaları nelerdir ve nasıl yapılır? İşte sizler için ses banyosunun tarihini, nasıl yapıldığını ve iyileştirici yönünü kaleme aldık. 

Evrendeki her şey bir titreşime sahiptir ve enerji saçar. Bizler de yaratılışımızdan bugüne kadar, sesin ne kadar etkili bir güç olduğunun farkındayız. Örneğin; Hindu, Mısır ve Aborjin gibi kültürlerde yaratılış hikayelerinin neredeyse hepsi, sesin dünyayı yaratan bir güç olmasına dayanıyor. Bununla birlikte, tarihte şamanların ses aracılığıyla ruhani rehberleri ve atalarıyla iletişim kurdukları da biliniyor. 

Ses banyosu olarak bilinen şifalanma yöntemini ise, geleneksel rüzgar ve vurmalı çalgılardan gelen yatıştırıcı sesin, strese ve yorgunluğa iyi gelmesi olarak açıklayabiliriz. Örneğin; bir ‘om’ sesiyle yoga seansını bitirmek ya da çan, zil ve gongl gibi seslerin etkileyici gücünden yararlanmak, sesi şifa aracı olarak kullandığımızı açıkça gösteriyor. Aslında ses banyosunun temel amacı, çakra dediğimiz enerji merkezlerindeki tıkanıklıkları açmak. 

@nukemairi

Ses banyosu bir eğlence değil!

Ses banyosu yaptıran kişilerin amacı performans sergilemek değil, enstrümanlarıyla kişilerin bilincini değiştirmek. Bu nedenle bu şifa yöntemini bir eğlence olarak görmemelisiniz. Asıl amaç, çıkarılan seslerle beyin dalgalarının yavaşlaması ve aktif durumdan çıkarak, rahatlamasını sağlamak. 

Öte yandan bunu konsantre olmanız gereken bir konser gibi de düşünmeyin. Çünkü ses banyosu, müziğin içindeki yoğunlaştırılmış yapısal unsurları bulundurmaz. Yani, yapısal unsurların incelenmesi değil, daha derin boyuta geçmeyi ve müziğin içindeki hiperaktif gerçekliği yok edecek bir bilince ulaşmasıdır amaç. Örneğin; ses banyosu sırasında, seslerini duyduğunuz enstrümanların kendisini düşünme eğilimindeyseniz, amaca ulaşmanız ve rahatlamanız bir o kadar geç olur. 

@ancient_song_therapy

Ses ve titreşimlere karşı herkesin tepkisi farklı olabilir

Bedenimiz, ruhumuz ve zihnimiz tüm deneyimlerden izler taşır ve ses titreşimleri bu izleri harekete geçirir. Bu nedenle anlık bir rahatlama hissi uyandırarak, bir sonraki aşamaya geçme isteği yaratır. Ses banyosu sırasında, duygularınız ses banyosuyla ortaya çıkıyorsa, derin bir nefes alın ve dikkatinizi nefesinize yoğunlaştırın.

Deneyime ihtiyacınız yok

Herkesin sesle bir ilişkisi var ve sesin insanlar üzerinde bir etki yaratma gücü var! Dolayısıyla ses banyosu için, önceden meditasyon disiplinine ya da herhangi bir yoga tecrübesine ihtiyacınız yok. Hem belki ses banyosuyla birlikte, kendinize bir meditasyon rutini de edinirsiniz, ne dersiniz?

Maksimum etki için düzenli yapın

Düzenli ses banyosu ile zihninizi sakinleştirebilir, zihninizdeki aşırı uyarılmaları kontrol altına alabilirsiniz. Ses banyosuyla iyileşmek, duygularınıza ve çevrenizdeki etkilere göre değişiklik gösterebilir, ancka her deneyim kendinizi daha çok keşfetmenizi sağlar. Bazen görsel, bazen duygusal, bazen de algısal bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bunlar, kişisel gelişiminize çok büyük katkılar sağlar.

Kapak: @emilia_clarke

İlgili Makaleler