Son zamanlarda her yerde ‘kız’larla karşılaşıyoruz

Kız yemeği, kız neşesi ve kız matematiği… Son dönemde sosyal medya mecralarında birçok konseptin başına “girl” yani “kız” kelimesi iliştiriliyor. Peki nedir bu “kız” ifadesi ve neden bu kadar popüler oldu?

İfade aslında ilk kez “Girl dinner” konseptiyle popüler oldu. TikTok kullanıcıları, keyif aldıkları ilginç yiyecek kombinasyonlarını, ‘kız yemeği’ adı altında paylaşırken aslında bir yemekten fazlasını gösteriyorlardı. Terim, bir “kızlar” komünitesi oluşturuyor, ortak zevklerin altını çiziyordu.

Bir diğer konsept ise coşkulu, umut verici ve dokunaklı: Kız neşesi! Henüz globalde yer edinmese de bizim keşfetimizde oldukça popüler. Bu ifade, yazar Buket Uzuner’in bir televizyon programında “Sadece kızlarda olan bir şeydir kız neşesi ve coşkusu. Hiçbir şekilde kimsenin onu öldürmesine izin vermeyeceksiniz. Ne oğlunuzun, ne kocanızın, ne babanızın, ne sevgilinizin” demesiyle ortaya çıktı. Kadınlar bu kesitteki sesi bazen ironi yapmak, bazen ise diğer kadınlarla keyifli anlarını paylaşmak için kullanıyor.

‘Nakit para harcadığımda gerçekten para harcamış gibi hissetmiyorum’ diyorsanız, ‘kız matematiği’ sınavını A+ ile geçtiniz! Ancak bazı sosyal medya kullanıcıları, bu söylemin ‘seksistler’ cephesinde oldukça yaygın olan kadınların düşünce süreçlerinin mantıksız olduğu önyargısını pekiştirdiğini düşünüyor. Bu tür seksist kullanımları eleştirirken kız matematiği kavramının altında yatan asıl düşünceyi de unutmamak gerekiyor: Hesapları kendimize göre yapmak, alışverişte ustalaşmak ve her fırsatta ironik bir şekilde avantajları görmek. Sonuçta, bu tatlı ve aslında doğrusu bilinen mizahi hesaplamalar, banka reklamlarında bile kendine yer edindi!

Kadınların karmaşık ve derin ortak evrenine gönderme yapan “kız” kelimesi, sosyal medyada tüm kadınları bir araya getirip farklılıklarını bir komüniteye dahil olarak kutlamalarını sağlıyor.

İlgili Makaleler