Graf von Faber-Castell ilhamını Avrupa’daki Türk etkisinden aldı

2000’li yılların başından bu yana insanlığın ve dünya kültürünün gelişiminde etkisi olan dönemlerden ilham alan özel tasarımlar ile sınırlı sayıda olacak şekilde üretilen Graf von Faber-Castell Yılın Kalemi, 2024 yılı ilhamını Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamının, estetiğinin ve egzotik kültürünün Avrupa’ya ulaştığı 16. ve 18. yüzyıllar arasındaki “Turquerie/Türk Etkisi” döneminden aldı. Yılın Kalemi 2024 – Osmanlı Kültürü, 315 adet dolma kalem ve 85 adet roller kalem ile sınırlı sayıda üretildi. 

Her detayıyla ilham veren Yılın Kalemi 2024 – Osmanlı Kültürü tasarımı, Tasarımcı Serdar Gülgün’ün imzasını taşıyor 

Yılın Kalemi 2024, Osmanlı sanatında uzmanlığıyla tanınan sanatçı Serdar Gülgün tarafından tasarlandı. Gülgün’ün “Turquerie” dönemine olan tutkusu, sanat eserleriyle, mimarisiyle, zengin dokusu ve renkleriyle bugün sanatçıyı etkilemeye devam eden memleketi İstanbul’da başladı. Dünyanın en prestijli otellerini ve markalarını tasarlayan Serdar Gülgün, stilini benzersiz kılan sofistike sanatını, Yılın Kalemi’ni tasarlarken kullandı. Tasarımcı ve yazar Serdar Gülgün, etkilendiği dönemle ilgili olarak “Osmanlı tarzının, müziğinin, resminin, mimarisinin ve eserlerinin birçok Avrupa ülkesindeki insanları büyülediği ve onlara ilham verdiği bir dönem olan Turquerie’yi seviyorum” dedi. Gülgün kendini, “Ben bir çevirmenim, eskiyi yeni bir şeye dönüştürüyorum” diye tanımladı. 

Osmanlı’dan Batı Avrupa’ya kadar etki eden Turquerie’nin zengin tarzı

Uzak Doğu’dan gelen değerli baharatlar, ince kumaşlar ve abartılı iç mekân süsleri gibi lüks ürünler, 16. yüzyıldan itibaren Avrupalıları etkiledi ve giderek artan bir şekilde günlük yaşamda yerini aldı. Hilal, püskül ve sarık gibi semboller ve estetik detaylar, moda olmaya başladı; Osmanlı tarzından esinlenen çadırlar Avrupa bahçelerini süsledi. Saraylarda lüks halılar, kanopiler ve özenli süslemelerle döşenen görkemli Türk salonları oluşturuldu.

Graf von Faber-Castell yılın kalemi 2024 – sınırlı sayıda ve yüksek kalibreli üretildi

Kalemin platin kaplamalı metal gövdesi, 18 adet değerli yakutla süslendi. Kapaktaki püsküller ve hilaller zamanının gücünü simgelerken kapağın uç kısmına bir Osmanlı çadırının kubbesi işlendi. Mürekkep haznesi, kapak ve gövde, ince şevron deseniyle süslendi ve dekoratif mavi lake kakmalarla bezendi. Kalemin 18 ayar magnum çift renkli altından üretilen ucu, eşsiz bir yazma keyfi vaat ederken, kubbeli kapak ucu ise Osmanlı’da uğur getirdiğine inanılan kaplumbağa motifiyle işlendi. Yılın Kalemi’nin iç kısmında ise özenle süslenmiş bir iç kaplama bulunuyor.

Zarif zafer tacı

Yılın Kalemi 2024 tasarımında kapağın uç kısmı, Osmanlı çadırlarının süslü kubbesini anımsatıyor.

Güçlü semboller

Yılın Kaleminin başlığını süsleyen hilal, Osmanlı İmparatorluğu’nda hayra alamet sembolü olarak kabul edilirdi. Ustalar tarafından yapılan püsküller ise gücü simgelerdi ve kıyafetlerde statü sembolü olarak kullanılırdı.

Çadırların altındaki ihtişam – Avrupa bahçelerinde Osmanlı kültürü

“Turquerie” döneminde Osmanlı esintili çadırlar birçok Avrupa sarayının bahçesini ve parkını süsledi, şatoların ve görkemli evlerin odaları Türk tarzında döşendi. Tasarımcı Serdar Gülgün bu dönemin kendi tasarımına etkisiyle ilgili “Püsküller ve ok desenleriyle süslü mavi ve beyaz çizgili çadırlar, Yılın Kalemini tasarlarken en büyük ilham kaynağım oldu. Bu çadırları, platin kaplama metal şeritler arasındaki mavi lake kakmaların altındaki burma süslemelerle ifade ettim,” dedi. 

Paha biçilemez yakut, altın ve laleler

Osmanlılar mücevherleri, silahları ve değerli eşyaları süslemek için bol miktarda değerli ve ışıltılı taş kullandı. Yılın Kalemi’nde de her biri 2,2 milimetre çapında 18 parlak yakut, gövdeyi ve kapağı süsledi. Bu konuda Serdar Gülgün, “Osmanlı’nın görkemli estetiğini çağrıştırması için Yılın Kalemi’nde kabaşon taşlar kullandım” dedi.

İçinde ve dışında incelikli bir tasarım anlayışı

Topkapı Sarayı’nda bulunan ve yüksek saray duvarlarının ardında güvenle saklanan Osmanlı hazinesi, kutsal emanetleri, değerli mücevherleri, en iyi porselenleri ve paha biçilemez kaftanlarıyla dünyanın en önemli hazinelerinden biri. Yılın Kalemi 2024’ün de içinde gerçek bir hazine gizli: Platin kaplama kapak açılır açılmaz iç haznede özenle bezenmiş süslemeler ortaya çıkıyor.

Kaplumbağaların aydınlattığı lale bahçeleri

Serdar Gülgün “En sevdiğim hayvan olan kaplumbağa, uzun ömrün ve bilgeliğin sembolü” dedi. Yılın Kalemi’nin kavisli ucunda kazınmış halde yer alan kaplumbağa şekli, sadece şans getirmeyi vaat etmekle kalmıyor, aynı zamanda lale devrine de gönderme yapıyor. Osmanlı sultanları canlı kaplumbağaların kabuklarına mumlar dikerdi ve yavaşlığa bir övgü olarak geceleri muhteşem lale bahçelerinde ağır ağır gezinirken çiçekleri mistik ışıklarıyla aydınlatan hayvanları izlerdi.

İlgili Makaleler