Eğitimci ve Yazar Olarak Çocuklara Dokunmak: Dr. Mürüvvet Adalı Uygun ile Röportaj

Çocuk kitapları yazarı Dr. Mürüvvet Adalı Uygun, uzun yıllardır Eğitim ve Başarı Danışmanlığı konularında aileler ve öğrencilerle çalışan bir uzman. Hem kendisini hem de kitaplarını daha yakından tanımak için bir araya geldiğimizde, elbette bir eğitimci olarak çocuk odası tasarımları hakkındaki fikirlerini de öğrenmeden ayrılmadık.

Çocuk kitapları yazma fikri nasıl oluştu? Biraz kendinizden bahseder misiniz?

İlk öğretim yıllarında okuma-yazmayla aram pek iyi olamasa da sonrasında büyük bir başarı elde ettim. Dolayısıyla, pek iyi olamayan ve olağanüstü iyi olan iki yer arasındaki yaşanmışlıklarım mesleğimde “beni en yapan” deneyimler oldu. Hikâyem oralardan başlıyor. Okumayla ilgili kendimi durduramadığım zamanlarımı hatırlıyorum. Ara ara yine nüksediyor böyle anlar. Bu sadece kitap okumak değil benim için, seyrettiğim bir manzara, duyumsadığım bir koku, izlediğim bir film ve bunlardaki tüm ayrıntılar. Algı düzeyimin yüksek olduğunu düşünüyorum, o yüzden de hiçbir güzel ayrıntıyı kaçırmamak gibi zaman zaman beni yoran bir yanım da var. O kadar çok ayrıntı, o kadar çok içselleştirdiğim anlar ve o kadar
çok kelime birikmiş ki zamanla, bir gün kalemimden kâğıda dökülüverdi. Ve “çocuk-ça” dökülüverdi. Yetişkin diliyle yazamıyorum ben. Üstelik “Kitap nasıl yazılır?”sorusunun cevabını da bilmiyorum. Ben sadece yazabiliyorum, yazıyorum ve hep yazacağım.

Bize biraz kitaplarınızın hikâyelerinden bahsedebilir misiniz? 

“Ne istiyorsun?” ilk çocuk kitabım. Onun öncesinde “Sakin Savrulmalar” adında bir şiir kitabım var. Yıllardır defterlerimin kenarlarına yazdığım dizelerin bir araya gelmesiyle oluşan bir şiir kitabı. “Ne İstiyorsun?” ise çıktığı ilk günden itibaren yolculuğu harika giden bir kitap. Hâlâ binlerce basılıyor. Türkiye’de pek çok özel okulda okutuldu. Ben bu kitabımın peşinden bir uçtan bir uca Türkiye’yi dolaştım ve pek çok güzel çocukla kucaklaştım. Hatta ekim ayıyla birlikte yeniden başladım atölye turnelerime. Çok heyecanlı ve çok keyifli bir süreç. Ardından gelen “Çocuksu Şiirler” kitabım ise çocuk diliyle yazılmış bir şiir kitabı. “Küresel ısınma”, “korku”, “mutluluk” gibi pek çok kavramı, şiir akışıyla hikâyeleştirerek anlattığım; şiir yazımında kural tanımadığım, herkesin kendince şiirler yazabileceğini iddia ettiğim ve şiir yazımını, şiir okumayı özendirdiğim bir kitap. Bu iki kitabın ardından gelen “Meslekler Serisi” ise ortak yazımlı bir çalışma. Okullarda meslekler ünitesini destekleyen, kahramanları gerçek yaşamda var olan resimli hikâye kitapları. Seri, beş adet kitaptan oluşuyor. En son geçen yaz basılan kitabım “Bayan Hayal Meyal” ise, yine bir seri kitap. Serinin ilk kitabı, hayal kurmanın gücünü aktaran, hayallere tutunmanın önemini vurgulayan bir kitap.

Kitapları çizgi filmlere çevirme fikri var mı?

Kesinlikle var. Zaten o fikirle de yazılmış ve resimlenmiş kitaplar. İçlerindeki konularla çocukların duygularını ön planda tutan, benim hayatı algılayışımdaki tüm detaycılığımı sergileyen kitaplar. Çizgi filme çevirme ile ilgili bir-iki proje hayata geçirilmek üzere değerlendirme aşamasında.

Okumak dedik, kitaplar dedik, bir de sizin doktorasını tamamladığınız “eğitim danışmanlığı” mesleğiniz var. Eğitimcilik ve yazarlık güzel bir birliktelik. Hem bir eğitimci hem de bir yazar olarak çocukların yatak odası dizaynı ile ilgili sizden fikir alabilir miyiz?

Evet, kesinlikle eğitimcilik ve yazarlık birbirini besleyen iki meslek. Her ikisini de çok seviyorum. Benim ayrılmaz parçalarım. Konu çocuklar olunca, onlarla ilgili her kavram da sizin alanınızda oluyor; keza “odaları” da öyle. Çocukların odası, onları yansıtan özel ortamları olmalı. Bebeklikleri dışında 2-3 yaş itibarıyla odaları tasarlanırken mutlaka çocuğun karakteri ve istekleri dikkate alınmalı. Odadaki mobilyalar, odanın boyası, diğer tüm eşyaların kalitesi, dokusu sağlıklı olması vb. konular ebeveynlerin seçiminde olmalı ama odanın renginden tutun da halının deseni, koltuğun şekli, yatağın rengi ve şekli vb. konularında çocuğun ilgi alanları kesinlikle göz önünde bulundurulmalı. Oda kesinlikle öncelikle çocuğun kullanabileceği şekilde dizayn edilmeli. Çünkü onun odası ve onun özel yaşam alanı.

Çocuklu hayat, emek vermenin, öğrenmenin bitmediği, aynı zamanda tadına doyulamayan bir yaşam biçimi. Ben de kitaplarımla çocuklara ve ebeveynlere bu zenginlikleri sunmaya ve bu yolculuğun keyfini onlarla çıkarmaya çalışıyorum. Benim yaşam amacım bu, çocuklar ve kitap. Birlikte nice güzel kitaplarda, nice güzel duyguyu yaşamak ve çoğaltmak dileğiyle.”

Dr. Mürüvvet Adalı Uygun

İlgili Makaleler