Cilt kanserinin ciddi boyutlara ulaştığı günümüzde, güneşe tedbirle yaklaşmak gerekiyor. Özellikle çocukları güneşten daha bir özenle koruyarak, dermatolog ve pediatristlerin önerdiği yüksek korumalı, suya dayanıklı, çinko oksit içeren ürünleri tercih etmelisiniz. “Küçük yaşlardan itibaren güneş ışınlarına maruz kalan bir cilt, 18 yaşına geldiğinde güneşten yüzde 80 zarar görmüş olacaktır,” diyor Ergenekon. Özellikle üst üste yanan bölgelerin ileride ciddi sağlık sorunları oluşturacağına dikkat çekiyor.
Yaz sağlık sorunlarının yanında estetik kaygıları da beraberinde getiriyor. “Son yıllarda güneşin zararlarından sık sık bahsedilmesi güneşlenirken ve sonrasında saçlara ekstra bakım yapmak gerektiğini öğretti,” diyor Ebil’den Alper Yetişir. Yaz aylarında saçların deniz, havuz ve duş suyuna fazlasıyla maruz kalıp yıprandığını söyleyen Yetişir, “Güneş altında saça nem veren özel bakım yağlarından kullanmalısınız,” diyor. Doğal reçetelere çok güvenmemek gerektiğini vurgulayan Yetişir, “Nem versin diye zeytinyağı sürdüğünüz saçı arındırmak çok zordur, saçlarınızı yıpratırsınız,” diye ekliyor. Tatile çıkmadan hemen önce boya, balyaj gibi kimyasal işlemler yaptırmak saçlarınızın güneş altında daha çok kurumasına yol açacaktır.
Elidor Co-Creations şampuan, 350 ml, 3,99 TL, saç kremi, 350 ml, 4,25 TL
Dermatolog Dr. Gönül Ergenekon, UVA ve UVB ışınlarının zararlı, yaşlanmayı tetikleyen etkileri olduğunu ve güneş koruma faktörü içeren ürünleri sadece yazın değil, kış aylarında da kullanmak gerektiğini söylüyor. “UVA ışınları camdan geçer, bu yüzden evde, ofiste ve arabanın içinde bile güneş ışınlarına maruz kalırız.”
Dermalogica Waterblock Solar Sprey SPF 30, 125 ml., 105 TL
Ergenekon ayrıca, güneşte kalma süresine de dikkat çekip ekliyor, “Kreminiz yüksek korumalı diye güneş ışınını geçirmez sanıp da, tüm gün plajda kalmayın. Unutmayın, koruma faktörleri zırh değildir.” Dermatolog Dr. Nahide Onsur ise, “Plaja yüzünüzü koruyacak genişlikte bir şapka ve UV ışınlarına dayanıklı güneş gözlüğü olmadan adımınızı atmayın,” diyor. Güneşin en dik açıyla geldiği saatlerde güneşe çıkmamak gerektiğini de ekliyor. “Gölgenizin sizden kısa olduğu, 11:00 ile 15:30 arası saatlerde güneşten kaçının. Bu saatlerde UVB ışınları çok yoğun olduğu için güneş yanıkları oluşur,” diyor.