İlk kitabı net 425 g.’ın ardından no: 22 ile yeniden karşımızda Gamze Bursa. Yalnızca incelikli zevkini yansıttığı stil çalışmaları değil, kolay uygulanan tarifleri de beğeni topluyor. Kendisinden sabahtan akşama uzanan bir menü seçmesini istedik, nefis tariflerini InStyle okurları ile paylaştı.
Kestaneli Cheesecake
“Hafif öğlen yemeğinin ardından çay saatinde bir ince dilim cheesecake’le kaçamak yapmayı hak edebiliriz. Kestaneli olmasını mevsim açısından tercih ettim.”
8-10 kişilik
Malzemeler
11/2 paket kepekli bisküvi
75 g. tereyağı (eritilmiş)
500 g. labne peyniri (suyu süzülmüş)
1/2 su bardağı toz şeker
3 yumurta
3 yumurtanın sarısı
3/4 su bardağı krema
1 su bardağı kestane püresi
1 çay kaşığı mısır nişaştası
3/4 su bardağı kestane şekeri (ufalanmış)
Üzerini süslemek için
5-6 kestane şekeri
File badem
26 cm kelepçeli kek kalıbı
Hazırlanışı
1 Kek kalıbının dışını alüminyum folyo ile kaplayın. 2 Folyonun üzerini stretch filmle dikkatlice sarın. (İçi su
dolu bir tepside pişecek, bu işlem kalıp su almasın diye yapılıyor.) 3 Bisküvileri derin bir kaba koyun ve elinizle ufalayarak iyice ezin. 4 Tereyağını ekleyin ve yoğurun. 5 Hamur kıvamına gelince kek kalıbının dibine bastırarak yerleştirin. 6 Fırını 160 derecede ısıtın. 7 Bisküvi hamurunu 7-8 dakika pişirin. 8 Labne peynirini derin bir kapta mikserle iyice çırpın, toz şekeri ilave edip biraz daha çırpın. 9 Teker teker yumurtaları ve yumurta sarılarını ekleyip çırpmaya devam edin. Krema, kestane püresi ve nişastayı ekleyin. 10 Ufalanmış kestaneleri de ekleyip kaşıkla biraz karıştırın. Karışımı bisküvi hamurunun üzerine dökün. Kestane şekerlerinin eşit dağılmasına dikkat edin. 11 Fırın tepsisine 3 cm yüksekliğinde su koyun, tart kalıbını içine yerleştirip 1 saat pişirin.12 Daha sonra buzdolabında en az 1 gece bekletin. 13 Servis
yapmadan önce üzerini kestane ve file bademle süsleyin.
Pekmezli Mini Ekmekler
“Pekmezli mini ekmekler sabah kahvaltısı için hem çok basit hem de çok lezzetliler. Hazırlanması kolay bu mini lezzetler günün farklı saatlerinde atıştırmalık olarak da düşünülebilir.”
4-6 Kişilik
Malzemeler
1 çorba kaşığı kuş üzümü
2 su bardağı sade kek karışımı (elenmiş)
2 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı pekmez
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı krema
Hazırlanışı
1 Fırını 180 derecede ısıtın. 2 Kuş üzümlerini yarım su bardağı suyun içinde 10 dakika bekletip süzün. 3 Un ve şekeri derin bir kaba koyun ve ortasını çukur yapın ve pekmez, süt, krema ve kuş üzümünü koyun, kaşıkla iyice karıştırın. 3 Hamur haline gelince hafif unlanmış bir zemine alın. 4 Hamuru önce top haline getirin sonra elinizle 3 cm yükseklikte olacak şekilde yayın. 5 5-6 cm çapında yuvarlak bir kurabiye kalıbı veya fincanla hamurdan parçalar kesin. 6 Fırın tepsisine yağlı kağıdı serdikten sonra, kestiğiniz hamurları bir çiçek oluşturacak şekilde birbirine yapıştırarak tepsiye yerleştirin. 7 20 dakika pişirdikten sonra sıcakken tereyağı ve pekmezle birlikte servis yapın.
Semizotlu Mercimekli Buğday Salatası
Malzemeler
1 su bardağı buğday
1 çorba kaşığı portakal kabuğu
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yeşil mercimek
1 büyük diş sarımsak (ezilmiş)
2,5 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı nar ekşisi
8 su bardağı semizotu
1/2 su bardağı ceviz (ince doğranmış)
1/2 su bardağı nar tanesi
Hazırlanışı
1 Buğdayı biraz tuz ile haşlayın ve süzün. Portakal kabuklarını ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyin. 2 Mercimeği biraz tuz ilave ederek haşlayın, suyunu süzüp tencereye geri alın, içine sarımsak ve sirkeyi ilave edip kapağını kapatın. 3 Servis yapmaya yakın, yayvan bir tabağa önce buğdayı sonra mercimekleri koyun. 4 Nar ekşisi ve kalan zeytinyağını karıştırıp mercimeğin üzerine dökün. 5 Semizotu, ceviz ve nar taneleri ile süsleyin. 6 Servis yapmadan önce hepsini iyice karıştırın.
Domatesli Pilav
“Domatesli pilavın pişmediği ev yok gibidir. Bu tarifte ise pişirme tekniği olarak biraz farklılık var. Tabii bir de sunumu modernize edildi.”
Malzemeler
2 su bardağı baldo pirinç
60 g. tereyağı
2 su bardağı domates (rendelenmiş)
11/4 su bardağı sıcak su
Tuz
Üzerini süslemek için
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı kiraz domates
Hazırlanışı
1 Pirinci süzgece koyun ve iyice yıkayın. 2 2çorba kaşığı tereyağını bir tencerede eritin. 3 Domatesi ilave edip orta ateşte 7-8 dakika kapağı açık şekilde pişirin. 4 Kalan tereyağını yayvan bir tencereye koyun. 5 Eriyince pirinci ekleyip karıştırarak 3-4 dakika pişirin. 6 Domatesi üzerine döküp karıştırın, sıcak su ve tuzu ilave edin. 7 Kapağını kapatıp çok kısık ateşte 10-12 dakika pişirin. 8 Ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağını açmadan 10 dakika demlendirin. 9 Tereyağını başka bir tavaya koyun, kısık ateşte eritin. 10 Kiraz domatesleri içine atıp ara ara karıştırarak 7-8 dakika pişirin. 11 Servis yapmadan önce pilavı kek kalıbına geçirin ve üzerine bastırarak yerleştirin. 12 Kalıbı bir servis tabağına ters çevirin, kiraz domateslerle üzerini süsleyin.
Soyalı Kuzu But
“Akşam yemeği menüsünde tüm ailenin bir araya toplandığını düşünerek biraz da erkek çocukların hoşuna gidecek klasik tatlardan oluşan bir yemek düzenlemesi yaptım ama bunları biraz modernize ettim.
Kuzu bütün içine eklediğimiz elmalar, et suyu ile birleşince çok lezzetli ve farklı bir sos haline dönüşüyor.”
Malzemeler
1 kuzu but
2 çorba kaşığı bal
4 çorba kaşığı soya sosu
6 diş sarımsak (kabukları soyulmuş)
5-6 adaçayı yaprağı (isteğe bağlı)
2 iri elma (ay şeklinde dilimlenmiş)
Hazırlanışı
1 Kuzu budunun her tarafına balı iyice sürün. 2 Kalın tabanlı bir tencereye koyun ve soya sosunu üzerine dökün. 3 Sarımsakları ve adaçayı yapraklarını tencerenin içine serpip kapağını kapatın çok kısık ateşte ara ara çevirerek 1,5 saat pişirin. 4 Elmaları ilave edin ve 45 dakika daha pişirin. 5 Kuzu budunu tencereden çıkarıp servis tabağına alın, tenceredeki adaçayı yapraklarını da çıkarın. 6 Et suyunun içindeki elmaları çatalla iyice ezin ve sos haline getirin. 7 Sosu dilimlediğiniz kuzu budunun üzerine gezdirin ve servis yapın.
Soyalı Parmesanlı Mantarlar
Malzemeler
500 g. kültür mantarı
2 diş sarımsak (ezilmiş)
3 çorba kaşığı biberiye (kıyılmış)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı tuz
6 çorba kaşığı soya sosu
2 çorba kaşığı tereyağı (küçük küpler şeklinde doğranmış)
3/4 su bardağı parmesan peyniri (ince rendelenmiş)
Hazırlanışı
1 Mantarları yıkayıp temizleyin, sap kısımlarını içlerini oyuk bırakacak şekilde kesin. 2 Sapları küçük küpler şeklinde doğrayın. Teflon bir tavaya koyun ve sarımsakla birlikte harlı ateşte 4-5 dakika pişirin. 3 Biberiye, zeytinyağı, pul biber ve tuzu ilave edip 2 dakika sonra ocağın altını kapatın. 4 Fırını 180 derecede ısıtın. 5 Bir fırın kabına mantarları yan yana dizin. Soya sosu ve tereyağını üzerlerine paylaştırın ve 20 dakika pişirin. 6 Fırından çıkarıp tavadaki mantarlı harcı bütün mantarların içlerine paylaştırın. 7 Parmesan peynirini üzerlerine serpin. 8 Tekrar fırına koyun ve 3-4 dakika daha