Ülkemizde profesyonel anlamda müzayedeciliği başlatan, Türkiye’deki ilk antika ve sanat fuarını gerçekleştiren, ilk çağdaş sanat eserleri müzayedesi, Batılı ustaların yapıtlarının görülebildiği sergiler, ilk tombak sergisi, saat ve otomobil müzayedesinin de aralarında yer aldığı pek çok ilke imza atan Artam Antik A.Ş., 40 yaşına girdi.
Ülkemizdeki en değerli sanat eseri satışlarına imza atan müzayedelerinin yanı sıra düzenlediği sergiler, seminerler, sempozyumlarla; yayımladığı kitaplar, dergilerle bir kültür kurumu gibi hareket eden Artam Antik, 40. yılına yine alanında önemli bir çalışmayla adım atıyor.
Artam Antik A.Ş., 40. yıl etkinlikleri kapsamında aralık ayında ‘İstanbul’ temalı büyük bir sergiyi izleyiciyle buluşturuyor. Antoine de Favray’den Germain Fabius Brest’e, Hoca Ali Rıza’dan Hikmet Onat’a değin klasik resmin büyük ustalarının yapıtlarının yer alacağı sergi, İstanbul’un geçmişini günümüze taşıyacak. Adeta bir belgesel niteliğini taşıyan sergi, bir yanıyla bugün kentin artık unutulmaya yüz tutmuş köşelerini, kaybettiği güzelliklerini ortaya koyarken İstanbul’a dair bir bellek de sunmuş olacak. Sergi, İstanbul manzaraları eşliğinde klasik resmin ihtişamını gözler önüne serecek.
Artam Antik A.Ş., bu kapsamlı serginin yanı sıra 40. yılını bir yenilikle de kutluyor. Günümüz gelişmelerini yakından takip eden Artam, koleksiyoner ve sanatseverlere yepyeni bir mobil uygulama sunuyor. App Store ve Google Play’den indirilen uygulama Artam’ın hizmetlerine ulaşmak için sıra dışı bir ayrıcalık sağlıyor. Artam uygulaması sayesinde müzayedeleri kolaylıkla inceleyip teklif verebildiğiniz gibi gelecek müzayedeleri takip edebiliyor, kataloglara ulaşabiliyor, Türk sanatçıların dünyadaki müzayede satışlarını görebiliyorsunuz. Ayrıca beğendiğiniz lotları takip ederek canlı online müzayedelere katılabiliyorsunuz. Müzayede veri bankasında arama da yapabileceğiniz uygulamanın bir diğer önemli özelliği ise dünyadan ve Türkiye’den kapsamlı sanat haberlerine yer vermesi.
1981’de Nurcan & Turgay Artam çifti tarafından Ankara’da kurulan Artam Antik A.Ş., en değerli eserlerin satışa sunulduğu müzayedeleriyle dikkat çeken bir kurum. Halen Pera Müzesi koleksiyonunun en önemli yapıtı olan Osman Hamdi Bey imzalı “Kaplumbağa Terbiyecisi”nin satışının yanı sıra Burhan Doğançay’ın “Mavi Senfoni”si, Antonie de Favray’in “İstanbul Panoraması”, Alberto Passini’nin “Harem Bahçesi”, Fahrel Nissa Zeid’in “Londra”sı, Erol Akyavaş’ın “Kuşatma”sı, Osman Hamdi Bey’in “Yeşil Cami Önü” ve “Vazo Yerleştiren Kız” öne çıkan satışlar arasında yerini alıyor.
Müzayedelerin yanı sıra sergiler de düzenleyen Artam Antik A.Ş.’nin en dikkat çeken sergilerinden biri 1997 tarihinde açtığı “Picasso’nun Modelleri, Matisse’in Odalıkları” oldu. Kurumun gerçekleştirdiği sergilerden birkaçını şöyle sıralayabiliriz: Nedim Günsür’ün “Sokaklar ve İnsanlar”; Abdurrahman Öztoprak’ın “Dans Ederek Seyredilecek Resimler”; “Hat Sanatının Şaheserleri Hilye-i Şerifeler”; “Geçmişten Günümüze Yelpaze” (Nurcan Artam Koleksiyonu); “Camın Şairleri” (Lucien Arkas Özel Koleksiyonu); “Oryantalizm”; “Filateli’de Sanat” (Turgay Artam Koleksiyonu); “Koleksiyonculardan Başyapıtlar”; “Hat Sanatı”; “Sultanların Gözdeleri Sergisi”; Mehmet Gün’ün “Sükûtun Sanat Ateşi”.
Artam’ın yayımladığı kitaplar arasında ise “Tophane Lüleciliği”, “Türk Hat Sanatı-Araç, Gereç ve Formlar”, “1400. Yılında Kur’an-ı Kerim”, “A’dan Z’ye Antika Ansiklopedisi”, “Rakseden Harfler”, “Dolmabahçe’den Nişantaşı’na- Sultanların ve Paşaların Semtinin Tarihi”, “Türk Plastik Sanatlarında İlkler”, “Koleksiyon Yönetimi” yer alıyor.
Artam Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, müzayedeler, seminerler, sempozyumlar, sergiler ve yayınlarla daima bir kültür kurumu gibi düşünüp hareket ettiklerini, amaçlarının sanat ve kültüre olan ilgiyi artırmak olduğunu söylüyor: “Müzayedelerimizden eser alanlar kadar, eserlerini satanların da memnun olmasını amaçlıyoruz. Müzayedelerimize eserleri kendi koleksiyonumuza alıyormuş gibi itina ile seçmeye çalışıyoruz. Müzayede satışlarımızın gerçekleştirebilmemizin en önemli nedeni satıcı ve alıcıların duyduğu güven”
Artam Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Artam ise 40 yıl içerisinde çok değerli hatıralar ve dostluklar biriktirdiklerini belirterek “Sanatla iç içe geçirdiğimiz 40 yılın bize kazandırdığı en büyük şey dostlarımız. Sanatın birleştirici yönünü çok önemsiyorum. Samimiyet, dürüstlük her zaman ilkemiz oldu. Böylelikle bugün artık bazılarını ailemiz kadar yakın hissettiğimiz nice dost kazandık. Ülkemizin kültürel değerlerini anlatarak bir bilinç oluşturmak, onlara sahip çıkılmasını teşvik etmek, öte yandan bu değerlerimizin dünya sanatıyla ilişkisini gösterebilmek ana amacımız oldu. Gösterdiğimiz çabanın karşılıksız kalmaması, günümüzün pek çok önemli koleksiyonunun oluşmasında bizim de katkımızın olması beni en mutlu eden hususlar” diyor.
1995 yılında Maçka’da bulunan 3 bin metrekarelik Eşref Paşa Konağı’nı restore ederek İstanbul’a Avrupa’nın öne çıkan müzayede evlerinden biri Antik Palace’ı kazandıran Artam Antik A.Ş., önümüzdeki dönemde de gerek müzayedeleri gerekse sergileri ve yayınlarıyla kültür sanat hayatının önemli kurumlarından biri olmaya devam edecek.
Artam Antik A.Ş. Müzayede Şirketi 40. Yılını Kutluyor
İlgili Makaleler