Son yıllarda popülerlik kazanan buz banyosu sağlığa iyi geliyor mu? Neden bu kadar ilgi görüyor? Zararları neler? Yanıtları bu yazımızda.
( Kapak Karesi: @rosiehw )
Sosyal medyada son yıllarda karşımıza sıkça çıkan ve kısa sürede dikkatimizi çeken buz banyosu, vücudu kısa bir süre için buzlu soğuk suda tutmayı amaçlayan bir sağlık uygulaması. Yaklaşık 5-10 dakika arası süren bu deneyim, vücuda birçok fayda sağlıyor.
Buz banyosunun faydaları
Buz banyosunun sağlık üzerinde birçok faydası var. Özellikle kas ağrılarını azaltma, egzersiz sonrası iyileşmeyi hızlandırma ve genel sağlık üzerine olumlu etkileri var.
Kas ağrılarına iyi gelir
Vücudun soğuk suya maruz kalmasıyla birlikte kan damarları daralır ve küçülür. Sudan çıktığınız zaman sıcaklığın değişmesiyle birlikte kaslarınız hızla yeniden açılır. Kan damarlarının bu şekilde hızla genişlemesi de kaslarınıza ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlar ve var olan ağrılarınızın azalmasına yardımcı olur. Bunu bedeninizde ağrıyan ya da şişen bir yerinize buz koyma nedeninizle doğru orantılı düşünebilirsiniz.
Odaklanmayı sağlar ve meditasyon etkisi yaratır
Araştırmalar, buz banyosunun zihin sağlığına ve odaklanmaya iyi geldiği yönünde. Öyle ki, buna buz banyosunun egzersiz sonrası meditasyon amaçlı yapılmasını örnek gösterebiliriz. Bu deneyim sırasında nefes alışverişinize odaklanmanız ve dikkatinizi başka yere vermenizi sağlayan soğuk su, sinir sisteminde endorfin salgılanmasına neden olur. Bedensel ve zihinsel olarak rahatlama sağlar.
Kaliteli bir uyku sağlar
Özellikle sinir sistemini etkileyen buz banyoları, vücudu dinçleştirirken aynı zamanda uykunuzu getirebilir. Dolayısıyla buz banyosunun ardından sağlıklı bir uyku uyuyabilirsiniz.
Buz banyosu yapmak riskli mi? Zararları neler?
Bedensel ve zihinsel olarak birçok fayda sağlayan buz banyosu herkes için uygun bir deneyim değil. Hatta ilk kez deneyenler için risk taşıyor. Ne gibi riskler derseniz; buzlu suda 10 dakikadan fazla kalmak hipotermiye ve donma riskine yol açıyor. Bunun yanı sıra var olan ciddi rahatsızlıkların tetiklenmesine neden oluyor.
- İlginizi çekebilecek bir diğer yazı >>>>> Yaşam kalitenizi yükseltecek wellness trendleri