Gerek arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde, gerek kendi başımıza araştırırken iyi bir cilde sahip olmak için nelerin gerekli olduğunuz sık sık düşünyoruz. Bol su tüketmek artık herkesin bildiği bir kural. Cilt tipine uygun temiz içerikli bir temizleyici de öyle. Peki ya diğer adımlar? Tonikler, maskeler, serumlar ve nemlendiriciler. Hepsi sağlıklı bir cilde giden yolda dostumuz olsa da unutmamamız, bakım rutinine eklememiz gereken bir ürün daha var: Yüz yağları.
İçerikleri ve kolay emilimleri sayesinde hem besleyici, hem yatıştırıcı hem de parlaklık veren yüz yağları gözünüzü korkutmasın. Yüz bakımı olarak özel üretilen formülleri, karma ya da yağlı ciltli olsanız da sizin fayada görmenizi sağlayacak.
Eğer serum kullanıyorsanız ve bu adımın zaten yeterli olduğunu düşünüyorsanız şunu söyleyebilirim ki ben de ilk başta aynı fikirdeydim. Fakat biraz araştırınca ve içerik okuma kabiliyetimi geliştirdikçe aslında iki ürünün de hedefleri benzer görünse de etki alanları anlamında birbirlerinin tamamlayıcıları olarak kullanıldığında daha çok fayda sağlanacağını gördüm. Örneğin yağlar cildinizin sağlıkla parlaması konusunda bir numaralı desteğiniz oluyor, inanın hiçbir serum doğal yağlarla aynı etkiyi göstermiyor. Çünkü serumların aynı zamanda farklı hedefleri de var, daha kompleks içerikler ve daha spesifik sebepler taşıdığı için serumlar ve yüz yağları bu noktada birbirlerinden ayrılıyor.
Sıralamamız şu şekilde:
-Önce temizliyoruz, makyajınız varsa tercih ediyorsanız miselar su ya da makyaj temizleme yağları ile, daha sonrasında cilt tipinize uygun yüz temizleyicinizle
-Yüzünüzü temizledikten sonra mutlaka tonik kullanmanız gerekiyor, kabul ediyorum kısa vadede tonikler ciltte gözle görülür değişiklikler yaratmıyor ancak uzun vadede gözeneklerinizi küçültüyor ve derinizi sıkılaştırıyor
-Daha sonra serumlarınız kullanabilirsiniz
-Son adım olarak içeriğinin cildinize en uygu olduğunu düşündüğünüz ve alerjinizin olmadığı (küçük bir bilek testi yapmayı atlamayın) bir yüz yağını kullanabilirsiniz
En önemli soru aslında yağ kullanıp kullanmamak mı arasında değil, ne tip bir yağ kullanmak gerektiği olmalı. Jojoba mı, argan mı, gül yağı mı? Buradaki yol gösterici cildinizin ne kadar neme ihtiyaç duyduğu.
Eğer cildiniz karma veya yağlı ise gözeneklerinizi tıkamayan yağlar kullanmalısınız, örneğin; kuşburnu yağı, skualen yağı, hodan yağı, kamelya yağı, aspir/yalancı safran yağı veya çay dikeni yağı gibi.
Orta dereede neme ihtiyaç duyan bir yağa ihtiyacınız varsa; badem, pirinç kepeği yağı ya da çuhaçiçeği yağı kullanabilirsiniz.
Çok daha fazlası içinse; avokado, hindistan cevizi, kakao, banağacı ya da marula yağı kullanmalısınız.