Akademisyen ve yazar SEVGI PEREK ile kariyer yolculuğu, aile şirketlerinin yönetimi ve dekorasyon ile şirket kültürü arasındaki bağları konuştuk.
Yurt dışında MBA eğitiminin ardından Chase Manhattan Bankası’nda fon yönetimi bölümünde uzman olarak çalışan Sevgi Perek, Türkiye’ye döndüğünde kariyerine çeşitli uluslararası finans ve danışmanlık şirketlerinde devam etmiş. Doktora tezi sonrası başladığı yazarlık yolculuğunda, ilk kitabı ‘Bizim Şirket’ ile aile şirketlerinin, ikinci kitabı ‘Mükemmellik Ayrıntılarda Gizlidir’ ile bireylerin gelişimi üzerine yaptığı araştırmalarını derlemiş. Halen Örgütsel Davranış, Kurumsal Koçluk, İnsan Kaynakları Yönetimi konularında çalışmalarda bulunan ve zaman yönetimi, liderlik, farkındalık, kolektif performans gibi konularda seminerler veren Perek, aynı zamanda Özyeğin Üniversitesi’nde ‘Aile Şirketlerinde Kurumsal Yönetim’ dersi veriyor.
Bize kendinizin en güçlü 3 özelliğinden bahsederek dergimizin genç okuyucularına ilham verebilir misiniz?
Zaman içinde kişisel gelişime olan ilgim sayesinde güçlendirdiğim yönlerimden bahsedecek olursam; olayları ve insanları olduğu gibi kabul ederek sevmek, empati yapmak ve müdahaleci olmamak, yani ‘Benim işim, O’nun işi ve Allah’ın işi’ felsefesini benimsemiş olmak diyebilirim. Karşılaştığım olayların/kişilerin varoluşun birer parçası olduklarının, tekâmülüm yolunda bana hizmet ettiklerinin farkındalığı ile kendi
işime odaklanmayı başarabilmek de önemli. Güçlendirmeye çalıştığım bir diğer özelliğim ise bulunduğum her ortamda, bireylerin potansiyellerini en üst düzeye çıkartmalarına imkân verecek şekilde ‘Yeni Nesil Liderlik’ vasıflarını taşıyabilmek.
İki kitabınız var, içerikleri bambaşka. Okuyucularımız için kitapların konularına biraz değinebilir misiniz?
İlk kitabım şirketleri, ikinci kitabım ise bireyleri geliştirmek üzerine yazıldı. Birinci kitabım ‘Bizim Şirket’, gerçek bir aile şirketinin varoluş öyküsünü anlatıyor. Ve aile şirketleri hakkındaki bilgi hafızasını genişleterek okuyucunun kendi ‘Bizim Şirketi’ne gerçekçi bir bakış açısı ile bakmasını amaçlıyor. Diğer kitabım ‘Mükemmellik Ayrıntılarda Gizlidir’ ise kişisel gelişim üzerine yazılmış bir roman. Gerçek yaşamdan alınmış karakterleri, okuyucunun rol model alarak hedefine sağlam adımlarla ulaşmasını sağlıyor.
Yazarların evleri hep merak edilir, mesela yazı yazdığınız veya kitap okudunuz özel bir alan var mı evinizin içinde?
Kitap okurken, YouTube’u açarak ‘Study with Me’ videolarında manzaraya karşı okuyan, çalışan insanları izlemek beni düzenli okumaya ve yazmaya motive ediyor. Bir yandan YouTube’a, diğer yandan dışarı göz atarak düşünmek ve yazmak istediğim için salonun pencere köşesindeki koltuğunu tercih ediyorum. Kitaplarımı ise özenle düzenlediğim kapalı bir kitaplıkta saklıyorum. Dönem dönem okumak istediğim kitapları çıkartarak kitaplığıma tek tek diziyor, diğerlerini kaldırıyorum. Aileden kalan antika cep saati gibi objelerle süslediğim sade ve boş alanlara sahip bir kitaplığım var. Genellikle kişisel ve organizasyonel gelişim konularına ilgi duyduğum için kütüphanemde bu tür kitaplar ağırlıkta. Sizlere de bir kitap önermek isterim; ödüllü psikolog Angela Duckworth’ın azim, sabır, tutku ve kararlılığın yeni güç olduğunu anlatan kitabı ‘Azim’.
Bir de aile işletmelerine danışmanlık veriyorsunuz, içeriğini detaylandırır mısınız?
Aile işletmelerine SP Eğitim ve Danışmanlık (SPED) olarak verdiğimiz hizmette altı modülden oluşan kompakt bir sistem kullanıyoruz. Bu sistemin en önemli özelliği ise firmanın içinden seçilen (mümkünse yeni nesilden oluşturulan) bir gruba tüm modül bilgilerini vererek, firmaya bir nevi kalıcı danışmanlık hizmeti sağlayacak bir iç denetim ekibi (Sürdürülebilirlik ve Transformasyon – SET ekibi) kazandırmak. Bu sayede, iş bitiminde SPED firmadan ayrıldıktan sonra bile SET ekipleri aynı sinerji ile gelişmelerine devam edebiliyorlar.
Aile işletmeleri deyince aklımıza, duvarda şirketin ilk kurucusunun asılı fotoğrafı gelir. Sizce bu şirket kültürünü nasıl etkiler?
Aile işletmelerinde kurucunun fotoğrafının duvarda olması, şirketin köklü kurumsal hafızasına ve kurucunun mirasına olan bağlılığını ve o kurucunun iş yapış değerlerinin şirket kültürüne etkisini simgeler. Günümüzde popüler olan açık ofis düzenlemeleri hem şirketin dinamik ve yenilikçi atmosferini yansıtıyor hem de çalışanlar arasında daha fazla iletişimi teşvik ediyor. Bu konseptin içine konulan fotoğraf ve benzeri tarihi dekoratif objeler şirketin geçmişi, kültürü ve değerleri ile yakından bağlantılı olduğunu gösterir. Hatta
şu an pek çok şirket, kurucusunun değerlerini görünür şekilde giriş duvarlarına yazdırarak bir nevi kurum kimliklerini şirkete gelenlerin zihinlerine aktarmakta.
İlerleyen yıllarda kariyer hedefleriniz neler?
Öncelikle aile işletmelerine daha fazla destek vermek istiyorum. Beş yıl sonra kendimi, işimde başarılı ve etkili bir danışman olarak, aynı zamanda daha fazla insanın hayatına dokunabilmiş bir yazar olarak görmeyi umuyorum.