Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Koronavirüs Hakkındaki Soruları Cevapladı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) internet üzerinden yaptığı canlı yayın ile dünyayı tehdit etmeye devam eden koronavirüs (COVID-19) hakkında birçok soruyu cevapladı. Maria Van Kerkhove (Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 Takım Lideri) ile başlayan canlı yayında öncelikle kuru öksürük, nefes darlığı ve nefes alma zorluğu gibi hepimizin bildiği hastalık semptomlarından bahsedildi. Bağışıklık sistemi zayıf ya da diyabet, astım gibi rahatsızlıkları olan kişilerin koronavirüsten etkilenmeye daha açık olduklarının altı çizilirken aynı zamanda virüsün havada asılı kalmadığı, temas yoluyla kişilere bulaştığı belirtildi. 
Dr. Van Kerkhove aynı zamanda el hijyeninin öneminden, dirsek içine hapşırmak ve öksürmek gerektiğinden, sosyal mesafeyi korumanın şu an tüm dünya için bir zorunluluk olduğundan bahsetti. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü maske kullanımı konusunda yalnızca virüse sahip kişilerin maske kullanmasını doğru bulduklarını da tekrar tekrar belirtti. 
 

  • Koronavirüs Salgınında Alışveriş Yapmak Tehlikeli Midir? 

Dr. Van Kerkhove hükümetler ve doktorlar tarafından çizilen sınırlarda ev ihtiyaçlarını gidermek için alışverişe gitmenin ‘virüs havada asılı olmadığı için’ hayati risk taşımadığını söylüyor. Fakat bunun yanlış anlaşılıp insanların yanlış çıkarımlar yapmasını istemiyor. Gerekemedikçe evden çıkmamalı ve aldığınız ürünlerin paketlerini mutlaka dezenfekte etmelisiniz diyor.
Ayrıca eve geldiğinizde ellerinizi de sabunlu suyla en az 20 saniye yıkamanız gerekiyor, alışveriş sırasında ve sonrasında yüzünüze dokunmamalı, başka insanlarla fiziksel temasta bulunmamalısınız. 
 

  • Aldığımız Sebze ve Meyveleri Dezenfekte Etmeli Miyiz? 

Sebze ve meyveleri dezenfekte etmenize gerek yok. Günlük yaşantınızda aldığınız ürünleri tüketmeden önce nasıl yıkıyorsanız aynı süreci devam ettirebilirsiniz. Fakat başka yüzeylere dokunduktan sonra yiyeceklerinizi doğramadan veya yemeden önce mutlaka ellerinizi yıkamalısınız. 
 

  • Arkadaşlarımızla Buluşmak Güvenli Mi? 

Dr. Van Kerkhove şu anda herkesin güvende olmak için yapması gereken tek şeyin evde kalmak olduğunun altını çiziyor. Grupça görüşmelerden, toplantılardan. toplu taşımadan uzak durulması gerektiğini belirten Dr. sosyal mesafe yaratmanıza gerek yok ancak fiziksel mesafe şart diyerek arkadaş buluşmalarını ve sosyallik ihtiyacını online olarak karşılamamız gerektiğini söylüyor. 

  • Aynı Evde Yaşadığımız Biri Hasta Görünüyorsa Ne Yapmalıyız? 

Eğer şüpheli bir durumla karşı karşıyaysanız, mutlaka doktorunuzu arayın. Semptomları göz önünde bulundurmanın yanı sıra hasta olabileceğini düşündüğünüz kişinin yaşını ve genel sağlık durunumu da düşünmelisiniz. Eğer ailenizden veya ev arkadaşlarınızdan biri hasta görünüyorsa dinlenmesi gerekiyordur fakat yüksek ateşe sahipse  ve nefes darlığı çekiyorsa doktorunuzu aramanız gerekiyor demektir. 
Hastaneye gitmeden önce mutlaka doktorunuzu arayın. Sağlık sisteminin koronavirüsle başa çıkabilmesi için hepimizin sağlık personellerine yardımcı olması gerekiyor. Unutmayın, bu işte birlikteyiz. 

  • Çocuklarda Koronavirüs Semptomları Farklı Mıdır? 

Hayır, nefes darlığı, kuru öksürük, yüksek ateş gibi semptomlar çocuklarda da görülüyor. Koronavirüs hakkında hala her gün yeni şeyler keşfeden doktorlar çocukların bu virüsten en az etkilenen kesim olduğunu belirtiyor. Fakat yine de bu hiçbir çocuk yaşamına garanti vermiyor. Maalesef Çin’de ciddi semptomları olan çocuklar var. 

  • Koronavirüs Semptomları Ne Kadar Sürer? 

Orta ciddiyetteki vakalarda semptomların iki veya üç haftaya kadar sürdüğünüz görüyoruz diyen Dr. Van Kerkhove ciddi vakalarda bu sürenin dört ile altı haftaya kadar çıktığını belirtiyor. 

  • İki Kez Koronavirüse Yakalanılır Mı? 

Koronavirüsün her gün bir özelliğini keşfeden doktorlar bu konuda henüz kesin bir fikre varabilmiş değil. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tekrar enfekte olma durumunun mümkünlüğüne dair bir kanıt bulamasa da şu an sahip olduğu verilerin yetersizliğinden dolayı virüse asla tekrar yakalanmazsınız diyemiyor. 

  • Koronavirüs Testi Nasıl Yapılıyor? 

Sanılanın aksine koronavirüs kan testiyle tespit edilmiyor. Koronavirüs testi yapılırken Q-tip ile burnunuzdan ya da boğazınızdan parça alınıyor. Dr. Van Kerkhove sürecin kulağa rahatsız edici gelmesine rağmen acı vermediğini söylüyor. 

  • Hamile Bir Kadın Koronavirüse Yakalanırsa Bebeği de Etkilenir Mi? 

Hamile kadınların koronavirüse yakalandığı vakalarımız olduk ancak fetüse bulaşan virüs olmadı. 

  • Son Olarak 

Kendinizi koruyarak toplumunuzu korursunuz. Unutmayın konuya yaklaşımınız başkasından size koronavirüs bulaşacakmış gibi değil, siz başkasına bulaştıracakmışsınız gibi olmalı. 
Sağlıkla kalın, evde kalın. 

İlgili Makaleler