Bazen kendimizi her şeyi kontrol etmeye çalışırken buluyoruz, bazen tamamen kaybolmuş hissediyoruz bazen de duygularımızın ağırlığı altında eziliyoruz. Düşüncelerimiz bünyemize fazla gelmeye başladığında ve “overthinking” evreninden bir türlü çıkamadığımızda son zamanlarda oldukça trend olan bir çözüm usulca beliriyor: Duygu ajandası.
Minnettarlık günlüğü nedir?
Duygu ajandası, o an neler hissettiğinizi, neler yaşadığınızı, neyi hayal ettiğinizi yazıya döktüğünüz bir defter. Hayatta minnettar olduğunuz güzellikleri ve küçük farkındalıkları ekleyerek kendi kendinizi motive etmenizi sağlarken, duygularınızla yüzleşebilmenize de kapı açıyor.
Hislerinizle uyum içinde dans edebilmeyi öğrenmeniz için oluşturacağınız “minnettarlık günlüğü” uygulaması, hayatınızı ve düşüncelerinizi biraz daha derli toplu bir hale getirmenizi de sağlıyor.
Gelin, nasıl en verimli şekilde minnettarlık günlüğü tutabileceğinizi birlikte inceleyelim.
Günün duygusunu seçin
Bugün nasıl hissetmek istediğinize siz karar verin. Kendinizi güçlü mü hissetmek istiyorsunuz, huzurlu mu, yoksa biraz çılgın mı? Tabii her zaman yüksek bir enerjide olmanıza da gerek yok, belki hayatı biraz dramatize etmek istiyor ve tüm gün yataktan çıkmadığınız o “depresif” modunuza girmek istiyorsunuz. Bunun geçici bir pause modu olduğunu düşünüyorsanız, bir sorun yok. Günün duygusunu belirleyin, ajandanıza yazın ve enerjinizi oraya yönlendirin.
“Gratitude journaling” tekniği ile minnettar olduğunuz her şeyi duygu ajandasına yazın
“Bugün … için minnettarım” veya “Kendimi … yaşadığım için çok minnettar hissediyorum” gibi kalıplarla, şükran duyduğunuz şeyleri duygu defterinize aktarabilirsiniz. Bu affirmasyonlar sayesinde, evrene pozitif enerji yollayacaksınız ve iyi şeyleri hayatınıza daha kolay çekeceksiniz.
Hislerinizle küçük notlar tutun
O an nasıl hissettiğinizi yazmak, farkındalık yaratmanın en kolay yollarından biri. Ajandanıza minik notlar ekleyin, sizi iyi hissettiren küçük mutluluklarınızı yazıya dökün. Heyecanlarınızı dile getirin. Böylece ajandanızda geriye dönüp baktığınızda, kendinizi daha iyi tanıyabileceksiniz. Mesela “Bugün çıkacağım date için çok heyecanlıyım!” veya “Toplantı için gerginim, umarım çok iyi geçer!” gibi ifadelere yer verebilirsiniz.
Duygulara göre çalma listeleri hazırlayın
Minnettarlık günlüğü tutarken arka planda çalan bir müzik listesi, işe eğlence katacaktır. Hem motive olmak hem de işi biraz romantize etmek için uygun çalma listeleri oluşturun. Modunuz mu düştü? Favori çalma listenizi açın. Shakira devreye girsin. O an dinlediğiniz şarkıyı da duygu ajandasına not olarak eklemeyi unutmayın. Bu sayede hisleriniz, müzikle eşleşecektir.
Kendinize bir duygu haritası çizin
Minnettarlık günlüğünüze bakarak hangi durumda hangi duyguyu yaşadığınızı analiz edin. Mesela Pazartesi sabahları genelde stresli misiniz? O zaman Pazartesi sabahları için daha sakin bir program oluşturabilirsiniz. Kendi duygusal rotanızı belirleyerek gününüzü daha iyi planlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek bir diğer yazı >>>>> Vizyon panosuyla yepyeni bir başlangıç yapın
Kapak: @hollymayland