Parfümler hakkında bilmeniz gereken her şey

Aromatik notalar hakkında bilginizi geliştirmeye ne dersiniz? Parfüm kullanma yöntemleriyle içerikleri hakkında uzun zamandır merak edilen soruları cevapladık

Parfümü satın almadan önce kokusunu evde nasıl test edebilirim?
Tabii ki yerel parfümerilerde onlarca farklı parfümü deneme şansına sahipsiniz, ancak evde test etmek istiyorsanız satış danışmanlarından tester şişelerin talep edebilirsiniz. Birçok parfümeride ücretsiz olarak tester doldurma işlemi gerçekleştiriliyor. Ayrıca günümüzde yeni açılan internet sitelerinde özel tester paketleri satılıyor. Örneğin, Vanilya Club’da Marc Jacobs Dot’tan Kenzo Madly’e kadar eski ve yeni birbirinden farklı onlarca parfüm seçeneği bulunuyor. Aralarından en merak ettiğiniz dört ya da beş parfümü seçerek kendi paketlerinizi kendiniz yaratma şansına sahipsiniz. Ayrıca daha sonra en beğendiğinizi siteden indirimli olarak sipariş verebilirsiniz.

Son zamanlarda üzerinde ‘doğal’ ibaresi bulunan parfümlere rastlamaya başladım. Bu parfümlerin ne gibi farklılıkları bulunuyor?
Geleneksel parfümler genellikle sentetik parfüm molekülleri olan temel yağlardan oluşuyor. Egzotik bitkilerden, çiçeklerden ve meyvelerden doğal yağları çıkarmak bazen çok pahalı bazen ise zor olduğu için günümüzde birçok parfüm üreticisi aynı etkiyi gösteren temel yağlar kullanmayı tercih ediyor. Doğal parfümlerde ise kesinlikle bu sentetik yağlar kullanılmıyor. “Yapılan bazı araştırmalar temel yağların hormonlarda dengesizliğe neden olduğunu gösteriyor,” diyor Your Body Beautiful kitabının yazarı kadın doğum uzmanı Jennifer Ashton ve ekliyor: “İşin kötü yanı dış etkenler her geçen gün arttığı için parfümün tek başına sahip olduğu olumsuz etkileri keşfetmek çok zor.  Ayrıca hangi içeriğin bizlere daha yararlı olduğunu öğrenmemizin de herhangi bir yolu bulunmuyor.” Alerjik reaksiyonların ise doğal parfümler ile de meydana gelebileceğinin altını çizen Ashton parfümün satın alınmadan önce mutlaka test edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Biliyor muydunuz?
Parfümün gün boyu etki göstermesini sağlamanın sırrı kat kat uygulamaktan geçiyor. Bu nedenle parfümü sıkmadan önce aynı serideki vücut nemlendiricisini kullanmayı ya da vücut jeliyle yıkanmayı deneyebilirsiniz. 

Bir parfümün kokusu kullanan kişiye göre nasıl değişiyor?
Merak etmeyin burnunuz sizinle oyun oynamıyor. Her insanın cildi hormonlar ve beslenme şeklinin (Sarımsak gibi güçlü kokulara sahip besinler gözenekler tarafından emiliyor.) etkisiyle kendine has bir kokuya sahiptir. “Parfüm sıktığınız zaman ise onun kokusu cildinizinkiyle harmanlanarak yepyeni bir koku ortaya çıkartıyor,” parfüm uzmanı Olivia Jan. Bu nedenle en yakın arkadaşınızın parfümünü çok beğenip hemen sıkmadan önce kendi üzerinizde test etmeyi unutmayın.

Parfümlerin de son kullanma tarihi bulunuyor mu?
Vintage parfüm satılmamasının tabii ki bir açıklaması bulunuyor “Bazı içerikler oksitlendiği için sıcak hava, ışık ve oksijen kokunun bozulmasına ya da değişmesine neden oluyor,” diyor parfüm uzmanı Pierre Negrin ve kendisinin altı ayda bir yeni bir şişe kullanmaya başladığını belirtiyor. Parfümlerin ömrünü uzatmak için onları tuvalet masanızda sergilemek yerine buzdolabı gibi kapalı ve serin ortamlarda saklamaya özen göstermelisiniz.

Eau de parfum ve eau de toilette gibi farklı parfüm çeşitleri bulunuyor. Bu isimlerin anlamı nedir?
PARFÜM Fransızca ‘perfume’ kelimesinden geliyor. En saf ve pahalı formu. Ayrıca içerisindeki temel yağ ile parfüm bileşim oranı ise karışımın yüzde 20 ya da 30’unu oluşturuyor. Bu nedenle de yoğun bir etki yaratıyor ve daha uzun süre etki gösteriyor.
EAU DE PARFUM “Yüzde 16 ile 18 arası konsantrasyon içeriyor,” diyor Olivia Jan ve parfümle aynı kalıcılığa sahip olmasına rağmen daha ucuz olduğunu belirtiyor.
EAU DE TOILETTE “Genellikle sprey halinde satılıyor ve konsantrasyon oranı yüzde 15 hatta 12’ye kadar düşüyor. Ayrıca daha hafif bir kokuya sahip olduğu için diğer formlara oranla daha özgürce kullanma şansına sahip oluyorsunuz,” açıklamasını yapıyor Jan.
COLOGNE Yüzde 6 ile 8 arası değişen konsantrasyon oranıyla parfüm çeşitleri arasından en hafif olanı. “Çok güçlü bir etki yaratacak korkusu olmadan baştan aşağı rahatlıkla uygulayabilirsiniz,” diyor Jan Moran ve kalıcılığı çok az olduğu için gün içerisinde sık sık uygulamanız gerektiğinin de altını çiziyor.

Daha önce hiç parfüm kullanmadım. Satın alırken nelere dikkat etmeliyim?
Onlarca seçenek arasından seçim yapmak biraz yorucu olabilir. Bu nedenle aşağıdaki önerilerimize göz atmadan parfümeriye gitmeyi aklınızdan geçirmeyin.

Ödevinize iyi çalışın
Mağazaya gitmeden önce arabayı kenara çekin ve biraz araştırma yapın. “Perfumeshrine.blogspot.com ve basenotes.net gibi blog’lar sayesinde parfüm içerikleri hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olabilirsiniz,” diyor Opensky.com sitesi için parfüm yazıları yazan Chandler Butt ve ekliyor: “Bu sitelerde dergilere oranla daha fazla ayrıntı ve okuyucuların son çıkan parfümler hakkındaki düşünceleri yer alıyor. Böylece raflara baktığınız zaman hangilerinin kötü ya da iyi olduğu hakkında önceden bir fikriniz olabiliyor.”

Tercihlerinizi göz önünde bulundurun
Hoşlandığınızı bildiğiniz kokular üzerine yoğunlaşın. “Eğer gül kokusunu seviyorsanız çiçeksi parfümlere; taze böğürtlen seviyorsanız meyvemsi karışımlara ve güçlü doğal aromalardan hoşlanıyorsanız kahve ile paçuli gibi baharatsı notalara yoğunlaşmalısınız,” önerisinde bulunuyor Olivia Jan. Seçim yaparken yanda yer alan sizler için seçtiğimiz sezonun en yeni parfümlerine de göz atabilirsiniz.

Seçeneklerinizi daraltın
Öncelikle parfümü kendi üzerinizde değil, test kartonlarında denemelisiniz. “Ayrıca bir anda altıdan fazla parfüm denemeyin. Aksi takdirde burnunuz kokular arasındaki farkı ayır etmemeye başlayabilir,” önerisinde bulunuyor parfüm uzmanı Ann Gottlieb. Chandler Butt ise seçeneklerinizi daralttıktan sonra parfümleri cildinizin farklı bölgelerinde denemeniz gerektiğini belirtiyor: “El bilekleri ve dirsek içleri parfüm test etmek için en ideal bölgeler.”

Acele etmeyin
Eğer bir parfümü ilk kez deniyorsanız satın almakta acele etmeyin.  “Parfümün asıl kokusu üç aşamada kendini belli ettiği için sıktığınız an kokladığınız üst nota on dakika sonra etkisini kaybediyor. Bu nedenle parfümü belirli aralıklara test etmelisiniz. Sıktıktan 60 saniye, beş dakika ve bir saat sonra deneyin,” diyor Burr. Eğer her aşamada parfümün kokusu hoşunuza giderse, ikinci kez düşünmeden satın alabilirsiniz.

İlgili Makaleler