Yüz yogası nedir? Yüz yogası nasıl yapılır?

  • Yüz yogası ile nasıl tanıştınız?

Branşım gereği egzersiz ile çok iç içe çalışıyorum. Aynı zamanda rehabilitasyon hekimlerinin hastaya ve bireylere bütüncül olarak bakma yaklaşımı olduğundan çok yönlü bir değerlendirme yapıyoruz. Bu noktada, kas iskelet sistemi yakınmalarının tedavisinde ve önlenmesinde egzersizin bir köşe taşı olduğunu belirtmek isterim. Biz, zaten yüz felcinde, diş sıkma (bruksizm) gibi bazı nörolojik rahatsızlıklarda yüz egzersizlerini ve yüz masaj tekniklerini fizyoterapi programı içinde kullanıyoruz. Yüz yogasına ilgim, egzersizin olumlu etkilerini gördüğüm noktada başladı ve yüz yogası eğitim ve sertifikasyon programına katıldım.

  • Yüz yogası hakkında çok konuşuluyor. Peki, nedir bu yüz yogası?

Yüz yogası, yüz mimik kasları olarak adlandırdığımız çizgili kasların çalıştırıldığı egzersiz programıdır. Günümüzde popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri anti ageing (yaşlanma karşıtı) etkisinin olmasıdır. Yüzümüzdeki kaslar yaşımız ilerledikçe gevşer ve sıkılığını kaybeder. Çözüm olarak pek çok kozmetik ürün, botoks, dolgu ya da estetik ameliyatlar gibi teknikler kullanılmaktadır. Ancak, biliyoruz ki bu uygulamalarda yan etkiler olabiliyor, ağrılı ve istenmeyen durumlarla karşılaşılabiliyor, doğallık korunamayabiliyor ve yüksek maliyetler söz konusu olabiliyor. Yüz yogası bu noktada uygulaması kolay, etkili, güvenli ve doğal bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Kaslarımız nasıl düzenli egzersizle çalışarak sıkı ve esnek kalıyorsa, yüz yogası da yüz kaslarımızın çalıştırılması ve yeniden şekillendirilmesini sağlıyor. Yüzdeki her bir bölge kasları (boyun, gıdı bölgesi, yanak, ağız çevresi, göz çevresi, alın bölgesi) tek tek çalıştırılabiliyor. Yüz kırışıklıklarının önlenmesi ve giderilmesi, yüzdeki sarkmaların toparlanması, yüzü daha iyi ve sağlıklı bir ifade vermede önemli. Aynı zamanda, egzersiz ile cilt ve cilt altı dokuların beslenmesi, kolagen ve elastin gibi liflerin salgılanması, toksinlerin atılmasını sağlar. Böylelikle, akne gibi cilt problemlerinin iyileşmesi, daha pürüzsüz, doğal, ışıltılı cilt elde etmemizi, göz altı torba ve morluklarını giderilmesi, göz kapağındaki düşüklüğün giderilmesinde olumlu etkiler sağlar. Tüm bu olumlu değişiklikler ile birlikte birey kendini daha iyi hisseder depresyon gibi duygudurum bozuklukları üzerinde olumlu etkiler görülür.

  • Yüz yogasını herkes yapabilir mi?

Yüz yogasını herkes yapabilir, ne kadar erken başlanırsa o denli koruyucu ve iyi sonuçlar alınabilir. 50’li
yaşlara gelindiğinde 10-15 yaş genç görünüm elde edilebiliyor.

  • Uygulama sırasında nelere dikkat etmek gerekiyor?

Yüz yogasına tecrübeli bir eğitmenden eğitim alarak ve gözetimli olarak başlamakta fayda vardır. Yüz egzersizlerini yaparken hangi kasın hangi hareketi yaptırdığı bilinerek, bireyin ihtiyacına göre egzersiz planlaması yapılır ve sürdürülür. Bilinçsizce yapılan çalışmalar yüzün bir bölgesini çalıştırırken diğer bölgesini bozabilir.

  • Uygulama sıklığı ne kadar olmalı?

Yüz yoga egzersizleri haftada üç ile altı gün, 20 dakikalık sürelerle yapılabilir. Bu egzersizlerin eğitimini aldıktan sonra evde, ofis ortamında veya rutin egzersiz programı ile birlikte (pilates, salon sporu) devam ettirilebilir. Belli aralıklarda eğitmen kontrolüne devam edilmesi önerilir.

  • Yüz yogası hareketlerinin bize avantajları nelerdir?

Yoga egzersizleri, düzenli yapıldığı takdirde olumlu etkilerini dört ile altı hafta sonra belirgin göstermeye başlar. Alın kaslarının çalışması ile alında ortaya çıkan yatay ve dikey kırışıklıkların giderilmesi, göz çevresindeki kasların çalışması ile kaz ayağı bölgesinin düzelmesi, göz altı torbalarının ve renk değişikliklerinin gerilemesi, yanaklarda ve ağız çevresindeki sarkmaların gerilemesi, üzgün yüz ifadesinin düzelmesi, burundaki çizgilerin giderilmesi, gıdı ve çene bölgesinin toparlaması, boyundaki sarkma çizgilerin toparlaması ve önlenmesi gerçekleşir. Yüz kasları kuvvetlendikçe, esnekliği arttıkça ve cilt üzerinde de olumlu etkiler görülür. Doğal ve ışıltılı bir cilt, iyi bir yüz ifadesi kazanılır. Yüz egzersizlerinin çene kasları üzerindeki olumlu etkileri ile diş sıkma ve bruksizm (diş gıcırdatma) üzerinde olumlu etkiler sağlanır, gerilim tipi baş ağrıları, boyun ağrıları üzerinde de olumlu etkileri vardır. Nefes alma ve solunum teknikleri de çalışıldığından tüm vücut üzerinde olumlu etkileri olur.

Röportaj: Selin Çatay

İlgili Makaleler