İçindekiler’i Karıştırdık

 ELMA, SAP KEREVİZ, TAVUK, CEVİZ

Bazı klasiklerle fazla oynamadan hafif bir değişim yeterli oluyor. Waldorf salatasını süzme yoğurtla hafiflettik, muskat ve kişnişle çeşnilendirdik. 
MALZEMELER (4 KİŞİLİK)
1 ufak boy tavuk- haşlayıp didiklenmiş
3 yeşil elma- küp küp doğranmış
2 sap kereviz- ince doğranmış
5 iç ceviz- hafifçe dövülmüş
10 mor üzüm- 4’e kesilmiş
1 ölçü kabı kişniş yaprağı- ince kıyılmış
5 sap frenk soğanı- ince kıyılmış 
1 ölçü kabı süzme yoğurt
1 çorba kaşığı zeytinyağı 
¼ tatlı kaşığı toz muskat- tercihen taze rendelenmiş
Tuz ve karabiber
HAZIRLANIŞI
Tavuk, elma, kereviz, ceviz, üzüm, kişniş ve frenk soğanını ezmeden karıştırın. Yoğurdu zeytinyağı ve muskat ile çırpın. Tavuklu karışımı güzelce soslayın. Tadını, tuzunu ayarlayın. İster salata gibi, ister sandviç gibi yenilebilir.

 KİNOA, KAKAO, KAKULE

Kinoadan yapılan un, glutensiz hayatı kolaylaştıran bir çözüm. Evde hazırladığımız bu undan tatlı/tuzlu seçeneklerde; tart hamurunda, kurabiyelerde, keklerde yararlanıyoruz. Bu tarifte kinoa ununu herkesin sevdiği brownie ile denedik. İçine bol çikolata ve azıcık da kakule ekledik; kahvenizin keyfini arttırsın diye. 
MALZEMELER 
Kinoa unu için 1 ölçü kabı kinoa
Brownie için 
¼ ölçü kabı kinoa unu
3/4 ölçü kabı toz şeker
¼ ölçü kabı kakao
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
½ tatlı kaşığı toz kakule 
¼  tatlı kaşığı tuz 
200 gr. tereyağı
200 gr. bitter çikolata- %70 kakao tercih edin, gelişigüzel kırın 
3 yumurta- oda sıcaklığında
22 cm.’lik kare kek kalıbı
HAZIRLANIŞI
Fırını 170 derece fanlı ayarda ısıtın. Kinoayı yıkayıp süzün. Fırın tepsisine olabilecek en ince şekilde yayın. 10-12 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Baharat ya da kahve öğütücüsünde un haline getirin. 1 ölçü kabı kinoadan 1 ölçü kabı kinoa unu çıkıyor. Gereken kadarını kullanın, kalanı buzdolabında saklayın. 
Fırını 180 derece fansız ayarda ısıtın. Kek kalıbını yağlayın, içine pişirme kağıdını kenarlarından bir kaç santim sarkacak şekilde serin. Kinoa unu, şeker, kakao, kabartma tozu, kakule ve tuzu bir kasede karıştırın.
Tereyağı ve çikolatayı benmari usulü eritin, büyük bir kaba geçirin. Hafif soğuyunca,  içine teker teker yumurtaları ekleyip çırpın. Unlu karışımı ilave edin, tekrar çırparak karıştırın. Brownie harcını kek kalıbına boşaltın. 25 dakika civarı pişirin, ortası biraz yumuşak kalsın. Fırından çıkarıp 10 dakika kalıbında beklettikten sonra dilimleyebilirsiniz. 

 PANCAR, SİRKE, KEÇİ PEYNİRİ, DEREOTU

Ekşi ile tatlıyı bir arada kullanmayı çok seviyoruz. Tatlısı yerinde, ekşisi yerinde tuzlu bir tarte tatin… “Aaa bu ne şimdi!” dedirten bir tarif… Kesin denenmeli, repertuara gireceğinden eminiz.Üzerindeki dereotlu keçi peynirli sos, bu rustik tartı modernize etti. İster bir akşamüstü içkisi yanında ister çay saatinde servis edilebilir. Hamur, ev yapımı, ağızda eriyen bir tart hamuru. Tam buğday unundan yapılması da artısı. 
MALZEMELER 
Hamur için
1 ölçü kabı tam buğday unu
1/2 tatlı kaşığı tuz
125 gr. tereyağı- küp küp doğranmış, buzdolabında bekletin
1/4 ölçü kabı soğuk su
Pancar için 
4-5 ufak boy pancar
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı toz şeker
1/4 ölçü kabı balsamik sirke
5 dal taze kekik
tuz ve karabiber 
Dereotlu Sos için 
100 gr. keçi peyniri
¼ ölçü kabı yoğurt
1 ölçü kabı dereotu- ince kıyılmış
HAZIRLANIŞI
Hamur için; mutfak robotunda un ve tuzu karıştırın. Tereyağı küplerini ekleyin. İri kum tanesi ya da ufalanmış hamur kıvamına gelene kadar çevirin. Azar azar soğuk suyu ekleyin. Kıvamını ayarlamak için elinize alın, hamur gibi yapışıyorsa tamam demektir. Streç filme sararak buzdolabında 20 dakika dinlendirin. 
Unlanan tezgahta hamuru 20×35 santim ölçüde dikdörtgen açın. Hamurun üst tarafından üçte birini ortaya kadar kıvırın. Alt üçte birini de onun üzerine kıvırın. Enlemesine ikiye katlayın. Tekrar 20×35 santim açın. Aynı işlemi tekrarlayın. Tekrar aç, tekrar katlayın. Toplam 3 kere açmış, katlamış olacaksınız. Katlanmış hamuru streçleyip 20 dakika buzdolabında dinlendirin. Buzdolabından çıkarın ve tavanın boyutundan biraz büyükçe yuvarlak açıp, bir tepsiye yerleştirin. Çatalla hamurun üzerinde birkaç delik açın. Tekrar streçleyip, buzdolabına kaldırın. Fırını 175 derece fanlı ayarda ısıtın. 
Pancar için; pancarları hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Haşlama suyundan 1/4 ölçü kabı ayırın. Pancarları soyun ve 1 santim kalınlığında halka şeklinde dilimleyin. Bu arada buzdolabında bekleyen hamuru çıkarın. Tavada tereyağı ve zeytinyağını ısıtın. Şekeri ekleyin, biraz erisin. Sirkeyi ve pancar suyunu ekleyip, fokurdatın. Tuz ve karabiberini ilave edin, kekik dallarını gelişigüzel yerleştirin. Pancarları tavaya dizip bu sosta 5 dakika pişirin. Şurup koyulaşınca altını kapatarak tavayı kenara alın.
Son olarak tavanın yüzeyini tart hamuruyla kapatın. Dışarıda kalan kenarları tavanın içine tıkıştırarak yerleştirin. Fırında 1 saat hamurun üzeri ve kenarları kızarana kadar pişirin. Dereotlu sos için tüm malzemeleri mutfak robotunda çevirin. Pancar tatin’i fırından çıkardıktan sonra beş dakika dinlendirin. Hamurun kenarlarını bıçak yardımıyla aralayın. Tavanın üzerini çapından daha büyük bir tabakla kapatıp ters yüz edin. Bir kaç pancar tavada kalırsa dünyanın sonu değil, boşluklara yerleştirin. Sosla birlikte servis edin. Başka tertip isterseniz mini tartölet kalıplarında da pişirebilirsiniz ancak pişme süresini yarıya indirmeyi unutmayın. 

 MERCİMEK, HAVUÇ, ZERDEÇAL, ZENCEFİL  

Bol baharatlı, insanın içini ısıtan, hastalıktan dirilten bir çorba. Mercimeğin marifetleri yetmiyormuş gibi içinde bir de her derde deva zencefil ve zerdeçal var. 
MALZEMELER (4 KİŞİLİK) 
1/4 ölçü kabı zeytinyağı
1 orta boy soğan- ufak doğranmış
3 havuç- ufak doğranmış
3 diş sarımsak – soyulmuş ve kıyılmış
50 gr taze zencefil- soyulmuş ve kıyılmış 
1/2 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1/4 tatlı kaşığı acı pul biber
3/4 ölçü kabı kırmızı mercimek- yıkanmış
1/2 ölçü kabı sarı mercimek- yıkanmış 
1 1/2 lt. tavuk suyu- ısıtılmış
Tuz ve karabiber
1 ölçü kabı nane yaprağı- ince kıyılmış
1/2 misket limonu- kabuğunu rendelenip, suyu sıkılmış  
HAZIRLANIŞI
Zeytinyağında soğan ve havucu 5 dakika soteleyin. Sırası ile sarımsak, zencefil, zerdeçal ve pul biberi ekleyin. Aromalarını bırakana kadar 1-2 dakika yağda çevirin. Tuzunu biberini ayarlayın. Mercimekleri bu karışıma ekleyerek kısaca kavurun, üzerine tavuk suyunu ilave edip, tencerenin ağzını kapatın. Kısık ateşte 30 dakika civarı kaynamaya bırakın. Çorba ilk kaynadığında üzerinde köpük oluşursa, kaşıkla temizleyin. Mutfak robotu ya da el blenderi ile pürenin istenilen kıvama gelmesi için kaynamış tavuk suyu ya da su eklenebilir. 
Üzerine nane ve misket limon kabuğu rendesi ve suyunu ekleyip karıştırın. 

 Sade, Farklı ,Leziz

Farklı alanlarda başarılı iş deneyimleri üzerine yemek tutkusuna kapılmış, aşkla ve incelikle bu alana yönelmiş, üstelik yemek seçimleri konusunda zevkleri ve kimyaları uyuşan iki arkadaş Cemre Narin ve Begüm Atakan… 
İçindekiler kitabını, diğer yemek kitaplarından ayıran unsur nedir? 
İçindekiler malzeme üzerinden giden bir kitap. Genelde kitaplar; çorbalar, ana yemekler, tatlılar şeklinde ayrılır. Biz bu ayrımı indekse taşıdık, kitabı malzeme bazında tuttuk. Ayrıca, görselliği ve dili net, yalın ve gözü korkutmayan bir kitap. Tarife başlamadan önce yapılması gereken ön hazırlıkları da malzemelerin yanına komut olarak koyduk. Tariflere gelince, malzemenin özüne sadık kalmak şartıyla, her birinde ufak tefek de olsa yenilikler var diyebiliriz. Bu farklılıklarla okuyanları yeni bir şeyler denemeye yönlendirmek istedik. Mesela, kitapta bir tane kiş tarifi var, hamurunun içine Antep fıstığı gizledik. Ya da, elmalı irmikli bir kek var, üzerine ballı çam fıstıklı bir sos yaptık. Bugün bu tarifteki farklılığı deneyen yarın kendi damak zevkine göre yeni bir şey geliştirir. 
Malzeme alışverişlerinizi nerelerden yapmayı tercih ediyorsunuz? 
Haftasonu Bomonti organik pazarına ve Kastamonu pazarına gidiyoruz. Hafta içi semt pazarlarını yokluyoruz. Kadıköy tarafı zor oluyor ama mahallemiz Nişantaşı’ndan uzak olsa da Reşitpaşa, Sarıyer pazarlarını seviyoruz. Mahallemizdeki Safran, Gaia gibi yöresel ürün satan dükkanlardan alışveriş yapıyoruz. Et için Narin Kasap, balık için Balık Ev, sakatat için Pangaltı’daki Gökçe’yi tercih ediyoruz. Alışveriş yaptığımız yerlerdeki insanlarla sohbet etmek, malzemelerle ilgili konuşmak, onları tanımak işin alışveriş kısmını daha keyifli kılıyor.

Sizin Türkiye ve yurtdışında takip ettiğiniz şefler, kitaplar, bloglar hangileri? 
Food52, David Leibovitz, Kulaktan Dolma Tarifler gibi bloglar; Klk, LuckyPeach gibi dergiler ilk aklımıza gelenler… Yemekle ilgili çıkan her kitabı, hem şef, hem tarif hem de araştırma kitaplarını takip ediyoruz.  
Ayrıca belirtmek isteriz, instagramda @ceminers ve @begatakan hesaplarından bizi takip edebilir, tarifleri deneyenler #icindekilerhashtagiyle paylaşırlarsa çok seviniriz. 

İlgili Makaleler