
Yarattığı Raya Organik markasıyla insanlara sağlıklı bir yaşamın anahtarını uzatıyor Neslişah Alkoçlar Düzyatan. Bize özel hazırladığı yaz menüsü ise hem göze hem mideye hitap ediyor.
Farsçada ‘hayat çizgisi’ anlamına gelen Raya, tutkuyla icra ettiği mesleğinden çok daha fazlasını ifade ediyor Neslişah Alkoçlar Düzyatan için. Henüz üç buçuk yaşındaki ismiyle müsemma markanın bünyesinde barındırdığı tamamı organik ürünler kitlelerin yaşam kalitesini yükselttiğinden olacak, “Çocuğum gibi,” diyerek anıyor onu. Haksız da sayılmaz! Her yeni girişimi, insan sağlığını olumlu yönde etkiliyor, bu da işinden konu açılınca gözlerinin parlamasına sebep oluyor. Raya Akdeniz üçlemesi, Raya Enerji Tabule, Raya Good Chicken ve Raya a la Roka adını verdiği yemekleriyle bize özel hazırladığı yaz sofrasında son düzenlemelerini yaparken 12 senelik İngiltere macerası sırasında aklına düşen organik ürün ticaretinin hikayesini anlatmaya koyuluyor, “Orada çok fazla organik ürün var, dolayısıyla sürekli o şekilde besleniyordum. Döndüğümde, burada organik var mı diye düşünmeye başladım. Sekiz ay boyunca tüm Türkiye’yi gezdim, o toprakların neden organik olduğunu araştırdım. Beş sene boyunca toprağı bekletmeleri gerekiyor, yakınından uçak geçmemesi, kimyasal madde üreten yerlerin yöresinde bulunmaması lazım. Gerçekten organik işi yapan insanlar var fakat onlar asıl ihracat yapıyor. Ben, işe o insanları ikna ederek başladım. En büyük özelliğim, bana verilen çoğu malın, başka yere verilmemesi. En doğru üreticileri buldum. Sıkı bir denetimden geçiyoruz. Tarım Bakanlığı’nın yanı sıra anlaştığım süpermarketler de hem beni, hem onları denetliyor.”

Kayakçı olduğu için küçüklüğünden beri sağlıklı gıdalar tüketen Neslişah Alkoçlar Düzyatan’ın hayalinde her zaman beslenmeye dair bir işle uğraşmak varmış. “O dönem, anneannemin en yakın arkadaşı rahatsızlanınca, onun beslenmesiyle ilgili ciddi bir araştırma içine girdik ve doğru beslenmenin ne kadar önemli olduğunu anladım. Hastalıkların çıkma sebebi, hep yediklerinle alakalı. Bunun yanı sıra, çocuğum olunca ona yedirebileceğim ürünleri nerelerden bulabilirim düşüncesi F Rengarenk çiçek demeti, gri-beyaz yemek takımı ile donatılan sofraya hareket kazandırmış. de bu şirketi kurmama yol açan nedenler arasında,” diyor ve devam ediyor, “İlk olarak www.rayaorganik. com’dan online satışa başladım, hala da devam ediyor ama süpermarketler satışın çoğunluğunu sağlıyor. İnternetten sipariş verince, taze sebze ve meyveden tavuğa, yumurtadan bakliyata kadar bir mutfağın ihtiyacı olan, süt, ekmek dışındaki her şeyi bir gün içinde temin edebiliyorsunuz.”
Kısa süre içinde İstanbul’da ve şehir dışındaki süpermarketler, restoranlar, oteller, hastaneler, havaalanları ve deniz otobüslerini kapsayan 2000’den fazla satış noktasına ulaşan Raya, ürün kalitesi ve zenginçeşitliliği kadar fiyat politikasıyla da kendi alanında fark yaratıyor. Markanın en çok rağbet gören ürünü ise organik baby yumurta ve organik yumurtalar… “Ben yumurta üretimine bir buçuk sene sonra girebildim çünkü üreticim kimseye yumurta vermiyordu. Sonunda kendisini ikna ettim ve şu an sadece onun yumurtalarını alıyorum. Bu ürünlerin şöyle bir özelliği var, tavuklar dev bir arazide geziyor ve o arazinin her bir metrekaresinde, metrekareye düşen tavuk sayısından da az tavuk bulunuyor.

Çünkü o kişi, bunu aslında hobi olarak yapıyor. Bu nedenle ekstra özeniyor. Çok temiz bir yer, tavuklar organik yemle, yoncayla besleniyor. Bu titizliğin sonucunda, Raya’nın organik yumurtaları süpermarketlerde en çok satılan yumurta oldu. En çok satan ikinci ürünüm ise organik tahıl karışımı. Haşlayıp çorba yapabiliyorsun veya makarna, pilav ve salatalarda kullanabiliyorsun. İçinde tamamen en besleyici tahıllar yer alıyor. Özellikle çocuklar ve formuna, sağlıklı beslenmesine özen gösterenler için ideal. Şimdi de organik kinoa ihraç edeceğim,” diyor Neslişah Alkoçlar Düzyatan ve ekliyor, “Türkiye’de organik inanılmaz çabuk büyüyor çünkü hem topraklarımızda çok ciddi bir potansiyel var, hem de insanlar bu anlamda her geçen gün daha da bilinçleniyor. Müşteri portföyüm sadece A+ değil, beyaz yakalılar, A, B, her yaştan ve her yerden insanlardan oluşuyor. Zaten amacım da oydu, herkese hitap etmek istiyordum.

Belki organik olmayan diğer ürünlere göre daha fazla para veriyorlar ama biliyorlar ki karşılığında sağlıklı bir hayat alıyorlar.” Evde sadece organik tüketim gerçekleştirdiğini belirtiyor ve bir de tavsiyede bulunuyor, “Her şeyi organiğe çeviremezsiniz ama en çok tükettiklerinizi çevirebilirsiniz. Çünkü arada ciddi bir fark var. Lezzet farkını geçtim, bu ürünlerde kimyasal yok. Organik olmayan her şeyde ise ilaçlama ve hormon var. Bilinçli tüketici zaten bunu düşünerek alıyor.” Markasını taşıdığı yerden memnun fakat bu onun için yeterli değil. Nihai amacı, herkesin evine bir Raya ürünü sokmak. Gündelik tüketilen ürünleri de listesine eklemek istiyor, tuz ve galeta unu içeren grissini’ler, bunlardan bazıları. Hayalleri ise, bizi şimdiden heyecanlandıracak cinsten: Raya ürünlerini sunacağı bir mekan açmak ve tariflerini genişlettikten sonra Raya Organik yemek kitabı çıkarmak.

4 Kişilik
1 paket Raya Organik nohut
1 paket Raya Organik tuz
5 çorba kaşığı Raya Organik zeytinyağı
2 kg Raya Organik kemer patlıcan
2 kg Raya Organik domates
2 baş Raya Organik sarımsak
1 kavanoz Raya Organik tahin
1 Raya Organik nohutlarını bir gece önceden suya koyup dinlendirin. Ertesi gün hepsini iyice süzün, suyunu alın ve haşlama kıvamına gelen suya ekleyerek haşlayın. Pişirme sırasında suda oluşan köpükleri ara ara temizleyin. Haşlanan nohutları süzdükten ve suyunu tamamen aldıktan sonra pürüzsüz bir kıvam ve doku elde etmek için nohutları zarlarından ayırın. Bir tutam tuz ekin ve üzerine 3 çorba kaşığı Raya Organik zeytinyağını gezdirin. 2 Nohutları bir kenara ayırın ve patlıcanları közleyin. Közlendikten sonra iyice ayıklayın, bütün parçalar halinde bir kaseye alarak bir tutam tuz ile ince ince doğranmış sarımsakları ekleyin ve üzerine 2 çorba kaşığı zeytinyağını gezdirin. Tahinle iyice harmanlayın. 3 Domatesleri kabuklarını ayıklamadan orta boyda küp şeklinde doğrayın (1 büyük domatesten 20 parça çıkacak şekilde). Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra fırını 180 derecede ısıtın. Fırın ısınınca tepsinin en altına domatesleri sıralayın, üstüne tahinle harmanlayıp dinlendirmeye aldığınız patlıcanları yerleştirin. En üst kısma da nohutları koyun. Hepsinin üstünü iyice kapayacak şekilde folyoyla sarın. 4 Karışımı 15 dakika pişmeye bırakın. Piştikten sonra hemen üzerine Raya Organik kuru kekiği serpin ve servis yapın.

150 gr Raya Organik Maş fasulyesi (Bir gece önceden ıslatılmış)
1 Raya Organik taze soğan (ince doğranmış)
4/5 demet Raya Organik roka
1/3 demet Raya Organik dereotu (ince doğranmış)
250 gr (8 adet gibi) Raya Organik kuru erik (ince doğranmış)
Sos için: 1 çay kaşığı Raya Organik bal, 1 yemek kaşığı Raya Organik Nar Ekşisi, 1 çay kaşığı Raya Organik zeytinyağı, 1 Raya Organik limon, 1 tutam Raya Organik tuz
1 Bir gece önceden maş fasulyelerini haşlayın. Ayıklanmış rokaları, ince doğranmış taze soğanı, kuru erik ve dereotunu servis edeceğiniz tabağa alın, maş fasulyeleri ile karıştırın. 2 Salata için sosu hazırlamaya başlayın. 1 çay kaşığı bal, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 1 limonun suyunu kıvamını alacak kadar karıştırın. Sosa bir tutam tuz ekleyin ve harmanlayın. 3 Sosu azar azar dökerek, salata malzemelerine yedirin. Salatanız servise hazır.

1/2 demet Raya Organik taze soğan
4 Raya Organik tavuk but
12 Raya Organik kuru kayısı
2 tatlı kaşığı Raya Organik bal
1 Raya Organik limon (4 ince dilim kesip, kalanının suyunu sıkın)
Kızartmalık, göz kararı Raya Organik zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Raya Organik tuz
1 çay kaşığı Raya Organik karabiber
1 Tavukları tuz ve karabiberle harmanlayıp, pişirme için marine edin. Izgaralık tavayı fırçayla yağlayın. Tavayı önceden ısıtın ve yüksek ateşte tavukları önlü arkalı pişirmeye başlayın. Tavukların rengi kızarana kadar 8–10 dakika bekleyin. 2 İnce doğranmış soğanları tavaya ekleyin ve 2 dakika birlikte soteleyin. Hepsini bir tabağa alıp, dinlendirin. 3 Başka bir tavada kuru kayısıları, 4 dilim limonla önlü arkalı pişirin. Renkleri dönmeye başlayınca 2 tatlı kaşığı balı, kalan limonun suyunu ekleyin ve karamelize olacak, sos kıvamına gelecek şekilde biraz da öyle ateşte çevirin. Beklemeye aldığınız tavukla hazırladığınız sosu iyice yedirecek şekilde ateşte biraz çevirin. Tavuğunuz servise hazır.

1/2 su bardağı Raya Organik köftelik bulgur
1/3 demet Raya Organik taze nane
1/2 demet Raya Organik taze maydanoz
2 Raya Organik limon
1 kahve fincanı Raya Organik zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Raya Organik tuz
2 Raya Organik kivi (1 tanesi üstünü süslemek için yuvarlak dilimlenecek)
1 Raya Organik armut
1 Raya Organik elma
1 Yarım su bardağı köftelik bulguru yarım bardak su ile ıslatın. Naneyi ve maydanozu ince kıyın. Köftelik bulgur ile hepsini karıştırın. İki limonun suyunu sıkın. Limon suyuna zeytinyağı ve tuz ekleyerek sos kıvamında karıştırın. Sosu köftelik bulgur ile harmanlayın. 2 Birer kivi, armut ve elmanın kabuklarını soyun. Hepsini küçük küpler halinde doğrayın. Bu meyve karışımını harmanlanmış bulgur ile karıştırın. 3 Enerji dolu tabuleniz servise hazır! Daha renkli bir sunum olması için 1 kiviyi yuvarlak dilimler halinde keserek üstünü süsleyebilirsiniz (Damak tadınıza göre limon suyu, tuz ve yağı azaltıp çoğaltabilirsiniz).

Sağlıklı gıdaların lezzetle pek seyrek randevulaşmasının aksine, Raya Organik bize doğru beslenme alışkanlığını en iştah açıcı haliyle sunuyor. Hem de onlarca ürün seçeneğiyle!
Raya Organik domates salçası, 15.07 TL.
Raya Organik tarhana ( 500 gr), 16,74 TL.
Raya Organik çiçek balı (450 gr), 78,49 TL.
Raya Organik çorbalık tahıl karışımı (500 gr), 14,58 TL.