KAPYA BİBERLİ ANANAS SALATASI
Malzemeler:
1 adet bütün ananas
1 büyük boy kapya biber
½ avokado
½ limon suyu
Birkaç dal kişniş
1 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz&karabiber
Hazırlanışı:
1 Sunumunun özelliği için ananası sapları ile birlikte boyundan ikiye bölün. İçini dikkatlice çıkartıp tam ortasındaki sert kısımları keserek, kalanı küpler haline getirin ve bir kaseye koyun. Kabukların içinde kalan suyu da dilimlerin üzerine dökün. 2 Avokadoyu aynı büyüklükte doğrayıp kararmaması için hemen limonunu ekleyin. 3 Kapya biberleri zar büyüklüğünde kesip kasenin içine atın ve soslarını ekleyip güzelce karıştırın. 4 En son kişniş yapraklarını doğrayıp ananas kabuklarının içine geri koyun ve öyle servis edin. Etrafını ve üzerini kişniş yaprakları ile süsleyebilirsiniz.
TULUM PEYNİRLİ PANCAR SALATASI
4 Kişilik
Malzemeler:
Bir paket haşlanmış pancar (taze pancar alıp kendiniz de haşlayabilirsiniz)
1 ölçü ufalanmış tulum peyniri
7-8 yaprak reyhan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı balzamik sirke
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı:
1 Pancarları zar büyüklüğünde doğrayın. Reyhanları ince ince kıydıktan sonra pancarlara ekleyin. Zeytinyağı ve sirkesini ekleyerek karıştırın. 2 Üzerine tulum peynirini de ekledikten sonra tuzunu ve karabiberini dilediğiniz gibi koyabilirsiniz.
FIRINLANMIŞ BEBEK PATATESLER, BÖRÜLCE, HAVUÇ VE KESİK YOĞURT SOS
Malzemeler:
8 adet bebek patates
1 adet havuç
2 küçük kırmızı turp
300 gr yeşil börülce
5 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz&taze çekilmiş karabiber
1 tutam taze kekik yaprakları
Hazırlanışı:
1 Bebek patatesleri yarı haşlanmış şekilde ikiye kesip önceden 190 derecede ısıttığınız fırında 25 dakika kadar pişirin. Fırına koymadan önce üzerine tuz ve karabiber eklemeyi unutmayın. Patatesler fırındayken diğer malzemeleri hazırlayabilirsiniz. 2 Börülceleri 10-15 dakika haşlayıp, renklerini korumak için hızlıca buz gibi suya sokun ve suyunu süzün. 3 Havuçları soyacak ile önce dış kısmından bir tur aldıktan ve iyice temizledikten sonra aynı teknikle soymaya devam edin ve temiz incecik dilimler elde edin. Küçük turpları da yıkayıp yine soyacak yardımıyla ince ince dilimleyebilirsiniz. 4 Patatesleri soğumaya bıraktığınızda sosu hazırlayabilirsiniz. Bir kavanoza 5 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı yoğurt ekleyin. Bol karabiber, ezilmiş sarımsak ve biraz tuz katın. Kapağını sımsıkı kapatıp güzelce çalkalayın. Bu salata sosu yapmanın kesinlikle en pratik yolu! Sosun kıvamı biraz kesik ama tadı oldukça güzel olacaktır. 5 Patatesler iyice soğuduktan sonra servis tabağına dizin ve üzerine havuçları, turpları ve börülceleri yerleştirin. Bir tatlı kaşığı yardımıyla sosu genel olarak üzerinde gezdirin. En son üzerine biraz daha karabiber çekebilir ve bolca taze kekik koyabilirsiniz.
PEMBE NEKTARİNLİ TAZE BEZELYE SALATASI
Malzemeler:
500 gr ayıklanmış taze bezelye
3 adet pembe nektarin
Bir avuç dolusu dereotu
3 çorba kaşığı keçi yoğurdu
2 çorba kaşığı su
1 çorba kaşığı zeytinyağı
¼ çay kaşığı toz zencefil
Yarım limon kabuğu rendesi
Taze çekilmiş karabiber ve tuz
Hazırlanışı:
1 Bezelyeleri kaynar suda 10 dakika haşlayın. Buz dolu bir kaba aktarıp pişmesini durdurarak, yemyeşil rengini korumasını sağlayın ve iyice süzdüğünüzden emin olun. 2 Nektarinleri kabukları ile beraber ince dilimler halinde kesip bezelye ile bir kapta karıştırın. 3 Başka bir kapta sosu hazırlayın. Yoğurt, su, dereotu, limon kabuğu rendesi ve toz zencefili ekleyin. En son tuz ve karabiberini ekleyip her şey güzelce birleşinceye kadar karıştırın. 4 Bezelye ve nektarinlerin üzerine döküp nazikçe karıştırın, tüm bezelyelerin soslandığından emin olduktan sonra servis edeceğiniz kaba alıp üzerine ekstra dereotu ya da nektarin dilimleri ekleyebilirsiniz.
Blog yazarlığının ardından The Food Project’in sahibi Ayşe Dilek ile birlikte konsept danışmanlığı yaptığı Makers İstanbul’u kuran Eda İldam, bizim için hem lezzetli, hem de sağlıklı salatalar hazırladı. Diğer tarifler için tıklamaya devam edin.
YEŞİL SALATA
Malzemeler:
Yarım demet marul
Yarım demet kıvırcık
1adet havuç
1/2 avokado
2 küçük kırmızı turp
5-6 kiraz domates
5-6 yaprak reyhan
1 adet bebek kabak
1 tutam taze dereotu
1 avuç dolusu goji berry
1 adet lime
Sosu için:
1 çorba kaşığı hardal
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 lime suyu
1 tatlı kaşığı bal
Karabiber
Hazırlanışı:
1 Yeşilliklerin hepsini yıkayıp kurulayın. 2 Avokadoyu ikiye bölüp kararmaması için limon ile hafifçe ovuşturun. Turpları, havuçları ve bebek kabakları soyma bıçağı ile dilimleyin. 3 Marulun en körpe yapraklarını, kıvırcığın en yağlı olanını seçmeye özen gösterin. Dilediğiniz yeşillikleri, mevsim tazelerini de kullanabilirsiniz. 4 Küçük bir kavanoza sosun tüm malzemelerini dökün ve kapağını sıkıca kapatıp iyice karışana kadar çalkalayın. 5 Servis etmeden hemen önce üzerine sosunu ilave edebilirsiniz.
IZGARA ŞEFTALİ VE KAYISILI SEMİZOTU SALATASI
Malzemeler:
4 büyük kayısı
1 büyük şeftali
1 tatlı kaşığı limon suyu
½ demet semizotu
1 çay kaşığı şeker
1 çay bardağı büş
1 avuç dolusu soyulmuş kabak çekirdekleri
1 tatlı kaşığı hardal tohumu
Hazırlanışı:
1 Oluklu ızgara tavasını iyice kızdırın. 2 Kayısıları ikiye, şeftalileri ise küp dilimler halinde kestikten sonra tavaya çok az zeytinyağı sürün ve meyveleri ekleyin, üzerilerine şeker serpin. Meyvelerde ızgara izleri çıktığında alabilirsiniz, öbür türlü acımaya başlıyorlar. 3 Servis edeceğiniz tabağın altına semizotu yapraklarını serin, üzerine dilim ve yarım meyveleri ekleyin. Üzerine peynir, kabak çekirdekleri ve hardal tohumlarını serpin. En üstünden zeytinyağını gezdirin.