Cinsel yolla bulaşan hastalık terimi, bir kişiden diğerine cinsel temas yoluyla bulaşan enfeksiyonlar olarak açıklanabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların nedenleri virüsler, parazitler ve bakterilerdir.
Kadınlarda; cinsel ilişkiye girme sırasında ve idrar yaparken oluşan ağrı, vajina, anüs, kalça ve ağız üstünde oluşan döküntüler veya yaralar, vajinada kanama veya yoğun bir akıntı, vajina içinde veya dışında oluşan kaşıntı cinsel yolla bulaşan hastalıklarda en sık görülen belirtilerdir.
Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık çeşidi var. En yaygın görülen hastalıklar arasında klamidya, HPV, frengi, HIV, belsoğukluğu ve trikomonas var.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sadece vajina girişinden kaynaklanmıyor; anal ve oral seks de bu hastalıklara sebep olabiliyor.
Vajinal, anal veya oral seks yapıyorsanız, bunları güvenli bir hale getirmeniz gerekir. Doğru kullanıldığı zaman prezervatif, cinsel yolla bulaşan birçok hastalığı önlemede yardımcı olabiliyor. En iyi koruma için seks sırasında prezervatif kullanmayı ihmal etmeyin.
Düzenli bir biçimde doktor kontrolüne de gidebilirsiniz. Özellikle yeni bir partneriniz varsa veya birden fazla kişiyle beraber olduysanız bu kontrolleri yapmanız önemli. Erken tanı ve tedavi, bu hastalıkların yayılmasını önlemenize ve hastalığın durdurulmasına yardımcı olur.
Yeni biriyle tanıştığınız ve cinsel ilişkiye karar verdiğiniz kişiyle cinsel geçmişinizi tartışabilirsiniz. Her iki taraf da cinsel ilişkiye girmeden önce kontrol yaptırabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kendilerini hemen belli etmediği için, bu kontroller iki taraf için de önemli.
Birlikte olduğunuz kişi bu hastalıklardan herhangi birini taşıyorsa, doktor kontrolünde ilerlemeli ve bu kontroller doğrultusunda hareket etmelisiniz.
Bir kadın olarak, cinsel sağlığınızı ve güvenliğinizi korumak için çaba sarf etmekten korkmamalısınız. Hazırlıklı olmak hem yaşantınız hem de sağlığınız için oldukça önemli.
İstem dışı oluşan gebeliklerin yaşanmaması için doğum kontrol haplarını –doktorunuzun önerisiyle– kullanabilirsiniz. Günümüzde, günlük haplar, aylık enjeksiyonlar, vajinal halkalar gibi hamileliği önleyen birçok seçenek var. Cinsel olarak aktif bir yaşantınız varsa, doğum kontrol seçenekleri hakkında bir uzmanla görüşün ve istenmeyen gebelikler için önleminizi alın.
Prezervatif kullanmayı ihmal etmeyin. Eğer partneriniz bu duruma karşı çıkıyorsa, ısrarla kullanmıyorsa o kişiyle cinsel ilişkinizi tekrar gözden geçirmenizi önerebiliriz. İstenmeyen sağlık problemleriyle karşılaşmak istemiyorsanız kondom kullanımını önemsemelisiniz.
Cinsel geçmişiniz, tercihlerini ve kendi güvenliğiniz için aldığınız kararları partnerinizle paylaşın. Bu şekilde siz ve partneriniz doğru bir noktada buluşabilirsiniz. Potansiyel sağlık problemlerini önlemek için, iki tarafında bir birine karşı dürüst ve açık olması gerekir.