Kahve çekirdeği, parçalanması zor bir besindir. Sabah içtiğiniz kahve, yüksek oksidanlar içerdiği gibi aynı zamanda aşırı kortizolle bağlantılı adrenal yorgunluğuna da neden olabilir. Demlenmiş yeşil çay içmek, vücudunuzun metabolizmayı hızlandıran kafein ve
epigallokatekin galat almasını sağlar. Sabahları kahve, öğleden sonra da yeşil çay içebilirsiniz.
Günlük lif alımı miktarının 30 gram olması kilo vermenize yardımcı olur. Yüksek lif içeren besinler, sindirimi güç olduğu için metabolizmayı hızlandırır. Çözünen lifler, sizi tok tutar, Çözünemeyen lifler ise vücut onları sindirmeye çalıştığı için vücudun kalori harcamasına neden olur. Çözünemeyen liflere elma, buğday kepeği, karnabahar ve fasulye örnek olarak gösterilirken çözünen liflere de esmer pirinç, yulaf kepeği, enginar örnek olarak gösterilebilir.
Temel kardiyoda kalori yakımını yükseltebilirsiniz ancak yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman ve kuvvet antrenmanı ile metabolizmanızı saatler boyu yüksek tutarsınız ve yağ yakımınız da antrenmandan sonra devam eder. Eğimli bir yolda yürümek ve koşmak da metabolizmanızı yükseltmenize yardımcı olur.
Yukarıda yazdığımız gibi kuvvet antremanı, yağ yakımı için oldukça etkilidir. Yağsız kaslar, metabolizmanızı hızlandırır ve metabolik kas oranınızı artırır. Kuvvet antremanı ise yağsız kas yapmanızda yardımcı olur. Ağırlık kaldırmak, 39 saate kadar yağ yakımını sürdürür.
Metabolizma, nefes almak, hücre yenilenmesi ve besinlerin sindirilmesi gibi organlarımızın normal işlemesindeki vücudun tüm kimyasal süreçlerini kapsar. Vücudun tüm bu metabolik aşamaları yapabilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Metabolizmanın yavaş olması bazal metabolik oranının düşük olduğu anlamına gelir. Bazal metabolik oranınızı yükseltmek için ise metabolizmanızı hızlandırmanız gerekir. İşte bazal metabolik oranınızı yükseltmenin 6 yolu..
Kahvaltıda,yediğiniz boyuttan çok yediğiniz yemeğin çeşidi metabolizmanıza etkisi açısından önemlidir. Metabolizmanızı hızlandırmak için olabildiğince az şekerli ve yüksek proteinli bir kahvaltı tabağı hazırlamalısınız.
Sağlıklı bir metabolizma sağlıklı bir vücuda eşittir ancak diyabet hastalarında sıklıklı görülen metabolik sendrom, kilo almaya ve kalp hastalıklarına yol açabilir. Bu sorunu, egzersiz ve sağlıklı beslenme ile çözebilirsiniz. Ancak bunları yapamıyorsanız vitamin takviyesi almalısınız. Vitamin takviyesi sağlıklı metabolizma oluşumuna yardımcı olur.