Sabah rutinlerinden akşam uyku düzenlerine kadar farklı alışkanlıklarınızın oluşması ve kendinizi pozitif etkilemesi için sürekli yeni şeyler öğrenmeye çalıştığınız oluyor mu? Fiziksel ve mental olarak sosyal medyada ve çevremizde gördüğümüz ve bizi etkileyen kişisel gelişim alışkanlıklarını sizler için detaylıca inceliyoruz.
Fiziksel sağlığınızı ciddiye alın
Günde yapılan 1 saatlik fiziksel aktivitenin 12 saat boyunca bizi iyi bir ruh hali içinde tuttuğunu biliyor musunuz? Genç yaşlarda çok fazla dikkate almadığımız ama sonrasında dediğimiz ‘keşkelerin’ başında gelen fiziksel aktivitelerin eksikliği, bizi ciddi oranda etkileyebilir. Yoga, bisiklete binmek, koşmak gibi aktiveler bedeninizi dinç tutarken aynı zamanda mental sağlıya da iyi geliyor. Haftada en az 75 dakika spor yapılması önerilirken bunu bir alışkanlık haline getirmek ve disiplini ciddiye almak önemli oluyor.
Konfor alanından çıkmak
Alıştığımız yerin verdiği tanıdıklık hissi, bizi genellikle yeni şeyler yapmaktan maalesef alıkoyabilir. Kendinize yatırım yaparken , yapılması gereken en önemli şeylerden birisi de yeni deneyimlere açık olmaktan geçiyor. Bu yenilik bazen yeni bir arkadaş grubuyla takılmak, bazense yeni bir ülke keşfetmek olabilir. Herkes için farklılık gösteren bu yenilik kavramı, bu farklı ortamlarda nasıl kişisel gelişim gösterdiğinizin önemli bir göstergesi. Bu konfor alanından çıkmak ve kendimizi yeni şeyler öğrenmeye zorlamak, kendimize kattığımız önemli insan, yer veya bilgiler olarak da ele alınabilir.
Hayır diyebilmeyi öğrenmek
Bazen karşımızdaki kişi üzülmesin ve alınmasın diye istemediğimiz şeyler bize sunulduğunda, istemiyor olsak bile ‘evet’ cevabını verebiliyoruz. Veya onaylamadığımız bir davranışı gördüğümüzde sırf arkadaşımızla aramız bozulmasın diye içimize atabiliyoruz. Kendimizi anlamamıza ve yatırım yapmamıza olanak sağlayan en önemli maddelerden biri olan ‘hayır diyebilmek’, öncelikle kendimize sonrasında da çevremizdeki insanlara bir saygı göstergesi olabilir. Zamanınızı gereksiz yere fazladan meşgul eden olayları reddetmek, sizi daha verimli bir insan olmaya teşvik eden başlıklardan.
Hedeflerinizi belirleyin
Hedef odaklı gitmek , planlı bir insan olmanın ilk yolu. Hedeflerinizi bir kağıda yazarak açıkça görmek, düşündüğünüzden daha motive edici olabilir. Bir diğer yardımcı ise ‘Moodboard’ olarak bilinen ve çevirisi ilham panosu olan bu pano, resimlerden oluşur ve kafanızdaki hedefleri/duyguları daha açık ve net görmenize yardımcı olur. Her gün görebileceğiniz bir yere astığınız bu pano, hayalinizi gerçekliğe dönüştürmenizde ilk adımı atıyor.
20 dakikayla mental sağlığınızı iyileştirin
Fiziksel sağlık kadar mental sağlık da kaliteli bir yaşam için olmazsa olmazlardan. Mental sağlığa iyi gelen uygulamalardan biri olan meditasyonun, günde 20 ila 30 dakika arasında yapılması öneriliyor. Düşüncelerinizin ve yaşadığınız olayların aslında DNA üzerinde değiştirici etkiye sahip olduğunu, bu yüzden size iyi gelen insanlarla kaliteli vakit geçirmenin önemini de belirtmeden geçemiyoruz.
Kapak Fotoğrafı: @matildadjerf