Gen Z’nin gündeminde son dönemde oldukça çok sık gördüğümüz bir kavram var: Frontal lob. 25 yaşa kadar tam anlamıyla gelişmeyen bu beyin bölgesi, karar verme becerilerini ve dürtü kontrolünü etkiliyor. Sosyal medyada hızla yayılan “#frontallobe” trendi, 25 yaşı adeta bir dönüm noktası olarak belirliyor. Bu yaşı beklerken yapılan ‘yanlış’ seçimler, aslında tam gelişmemiş beyinlere atfediliyor. Fakat bilim insanları, bu sürecin bir gecede tamamlanmadığını, gelişimin sürekli bir ilerleme olduğunu vurguluyor.
Öte yandan, 25 yaşla birlikte gelmesi beklenen olgunluğun yalnızca beyindeki kimyasal değişimlerden ibaret olmadığı açık. 25 yaş aslında artık büyüme ile ilgili beklentileri temsil ediyor. Gen Z, verdiği yanlış kararları, başarısız ilişkileri, düzensizlik ve plansızlık durumlarını aklamak için “Frontal lobum henüz gelişmedi” cümlesini bir teselli olarak kullanıyor.
Trende farklı bir bakış açısı -terimin en yaygın kullanım şekli- ise TikTok kullanıcılarının gelişmek ve olgunlaşmakla bağdaştırdığı özellikleri “Sanırım frontal lobum gelişiyor çünkü bugün geç kalmadım” şeklinde ifade etmesiyle yakalanıyor. Akşam en geç 22.00’da eve dönmek istemiş, tüm çamaşırlarınızı zamanında yıkamış, sınırlarınızı korumuş veya zor da olsa kendi yararınıza başkasına ‘hayır’ demiş olabilirsiniz. İşte tüm bu özellikler esprili bir şekilde frontal lobun gelişmesiyle bağdaştırılıyor.