Gurur Tablosu: Melike Pekel

  • Milli Takım tesislerindeyiz şu anda ve Nike’ın atletlerinden biri olarak özel video çekimi yapılıyor. Bence çok havalı, sen ne hissediyorsun?

Bunu yapma imkanını bana sponsorum olarak Nike verdi, çok mutluyum gerçekten bu konuda ne kadar teşekkür etsem az.

  • Daha önce Nike’ın çektiği kadın sporcuların hikayelerini izlerken duygulanıyor muydun?

Ben hep çok etkileniyorum, gözlerim doluyor gencecik insanların pes etmeden inandıkları yolda yürümelerini izlerken. Onların da çok başarılı hayat hikayeleri var onlar da birçok zorluğun üstesinden gelerek başarıya ulaşmış insanlar. Tabii ki onları gördüğüm zaman kendi hikayemi düşünüyorum; ben de o yoldan geçtim benim de başıma bu geldi diye. Çok iyi anlıyorum diğer kadın sporcuları.

  • Melike sen Almanya’da doğdun, ailen gurbetçi ve sana da hep destek olmuşlar.

Ailemin desteği olmasaydı ben bugün bu kadar başarılı olamazdım. Özellikle babam bana çok destek oldu, inandı. Ben hem okudum hem çalıştım hem de futbol oynadım. Optik uzmanı olarak çalışıyordum ve işten izin alarak çıkıp, akşam antrenmanına gidip eve geliyordum. Çok yoruluyordum ama hayallerimi bırakmıyordum. Bayern Münich’in ardından rüyam gerçekleşti ve kadın futbolunun zirvesi sayılabilecek PSG’ye transfer oldum ve dünya ölçeğinde bu işin nasıl yapıldığına tanık oldum. Tüm tecrübelerimden öteydi, erkek futbolcuların gördüğü ayrıcalıklı hizmetleri alıyordum ve profesyonelliği tattım, bana çok şey öğretti.

  • Kadınlar futbol oynamaz algısına karşı ailelere ne söylemek istersin?

Bir kadın erkeğin işini yapamaz diye bir şey zaten yok. Ayrıca futbol erkek sporu da değil, her kadın her sporu yapabilir. Birçok başarılı kadın futbolcu örneğimiz var.

  • Maça çıkarken makyaj yapıyor musun?

Yapıyorum, rimel benim için çok önemli. Doğallığımı korumaya çalışıyorum ama güzel görünmeyi de seviyorum. Futbol oynayan kadınlar erkeksi zannedilmesin çünkü öyle bir şey yok. Öyle olsa bile bu kimseyi ilgilendirmez herkes kendisini nasıl rahat hissediyorsa öyle yaşayıp, öyle davranmalı.

  • Sence Türkiye’de kadın futbolcularla ilgili en önemli eksikler neler?

Futbol anlayışı çok farklı. Özellikle altyapı eğitimi yetersiz kalabiliyor.

  • Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Medyanın ve federasyonun desteğinin artması gerektiğini düşünüyorum. Böylelikle ailelerin önyargıları daha kolay
kırılacaktır. Tüm futbolcular da kendilerini görünür kılmalı sosyal medyadan, paylaşımlarıyla birçok insana ilham olabilirler. Büyük kulüplerin kadın futbol takımlarının olması çok önemli. Süper ligdeki bütün takımların buna özen göstermesini gerçekten çok istiyorum. Erkeklere sağlanan imkanların kadınlara da sağlanmasını istiyoruz aynı değerin bizlere de verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Oyuncular olarak da farklı bakış açıları kazanmamız lazım, cesaret çok önemli. Vizyonumuzu genişletmemiz, dil öğrenmek çok önemli özellikle bu çağda. Performansın iyi olduğu zaman fark edilirsin ve ilerlersin. Nerede oynadığının hiçbir önemi yok, sen çalışıyorsan ve yetenekliysen birileri seni keşfediyor.

İlgili Makaleler