Ağız ve diş sağlığınıza gereken özeni gösteriyor ama yine de diş etlerinizin estetik görünmediğini mi düşünüyorsunuz? Bu sorunu gidermeniz için bir tedavi prosedürü var. Diş Hekimi Gülcan Usal daha güzel bir gülüşe sahip olmanızı sağlayacak pembe estetik’i anlattı.
Pembe estetik nedir?
Pembe estetik, diş eti ve çevresindeki dokuların estetik görünümünü ifade ediyor. Sadece dişlerin beyaz veya düzgün durması değil, aynı zamanda diş etlerinin de estetik açıdan uygun bir görünüme sahip olması önemlidir. Pembe estetik tedavi prosedürleri, sadece diş eti estetiğini değil diş eti sağlığını iyileştirmek için de kullanılır. Pembe estetik, diş eti konturunun düzeltilmesi, simetrisinin ve renk uyumunun sağlanması, diş eti-gülüş hattının belirlenmesi gibi prosedürleri içerir. Güzel ve estetik bir gülüş için diş eti (pembe estetik) ve dişlerin (beyaz estetik) birbiriyle ahenk içinde olmaları önemlidir.
Daha güzel bir gülüş sağlıyor
Pembe estetik, bir kişinin gülüşünün genel estetiğini etkiler. Örneğin, diş eti çekilmesi durumunda dişler daha uzun görünebilir, diş eti çok uzun olduğunda ise dişlerin üstünü örter ve dişler daha kısa görünür. Simetrik olmayan diş eti konturları dişlerin ve tüm gülüşünüzün simetrisini bozabilir. Ayrıca iltihaplı bir diş eti şiş, kızarık ve asimetrik bir görüntüye sebep olduğu gibi genel sağlığı da etkiler. Bu durumlar pembe estetik prosedürleriyle düzeltilebilir. Böylece daha dengeli ve estetik olarak hoş bir gülümseme elde edilir. Pembe estetik prosedürleri arasında diş eti dokusunun cerrahi veya lazer ile yeniden şekillendirilmesine yarayan gingivektomi, diş eti dokusunun yerine yerleştirilmesini sağlayan diş eti grefti ve diş eti rengini düzeltme işlemleri bulunur.
Diş eti çizgisi yeniden şekillendirilebiliyor
Diş eti dokusunun fazla olduğu veya düzensiz olduğu durumlarda, diş eti cerrahisi olarak da tanımlanan gingivektomi isimli prosedür uygulanabilir. İşlem sırasında, fazla diş eti dokusu çıkarılır ve diş eti çizgisi yeniden şekillendirilir. Bu; diş eti uzaması veya asimetrik diş eti konturları gibi estetik sorunları düzeltmek için kullanılır. İşlem cerrahi (bistüri) veya lazer ile yapılabilir. Ben lazer tercih ediyorum çünkü daha etkili ve konforlu bir yöntemdir. Ayrıca daha az kanama, daha az ya da hiç ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci sağlar. Lazerin hassaslığı sayesinde çevre dokuların zarar görmesi önlenir.
Diş eti çekilmesinin veya renk değişiminin çözümü var
Diş eti çekilmesi veya diş köklerinin açığa çıkması gibi durumlarla mücadele etmek için diş eti grefti yöntemi kullanılır. Bu cerrahi prosedürle diş eti dokusu bir bölgeden alınarak diğer bir bölgeye yerleştirilebilir. Ayrıca diş eti konturunu iyileştirmek için de uygulanılır. Diğer yandan bazı durumlarda diş etinde lekeler veya genel renginde sorunlar olabilir. Böyle durumlarda ise diş eti rengini düzeltme işlemine başvurulur. Diş eti dokusunun rengi genellikle pembe tonlarda olmalıdır. İleri derecede koyuluk ve lekeler sorun oluşturabilir. Böyle durumlarda diş eti rengini düzeltmek için lazer tedavileri veya diş eti rengini açıcı uygulamalar kullanılabilir.
Hasar gören dokular iyileştirilebiliyor
Diş eti dokusunun iyileştirilmesi ve yeniden oluşturulması için çeşitli doku yenilenmesi prosedürleri bulunur. Bu prosedürler, kemik greftleri, doku büyüme faktörleri (PRF) ve diğer biyolojik materyallerin kullanılmasını içerebilir. Bu yöntemler, diş eti dokusunun hasar gördüğü veya çekildiği durumlarda kullanılabilir. Tüm bunların yanısıra diş eti cep temizliği yöntemi de diş etlerinin genel sağlığı ve estetiği açısından önemlidir. Periodontal tedavi sırasında, diş eti ceplerinin temizlenmesi amacıyla diş eti cebi temizliği adı verilen bir prosedür uygulanabilir. Bu işlemde, diş eti ceplerinin derinlikleri temizlenir ve enfeksiyonun kontrol altına alınması sağlanır. Bu prosedür periodontitis gibi diş eti hastalıklarının tedavisinde ve kontrolünde önemli bir rol oynar.