Afife Jale’den Cahide Sonku’ya, Semiha Berksoy’dan Betül Mardin’e tarihe adını altın harflerle yazdıran Türk kadınlarını saygıyla anıyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde çalışma hayatında ilklere imza atan, tarihin emekçi kadınlarını birlikte yeniden hatırlayalım.
İşte Türkiye’de ilkleri gerçekleştirerek umut ışığı olan kadınlarımız…
Afife Jale – İlk Türk kadın tiyatro oyuncusu
Türk tiyatrosunun sembol isimlerinden biri olan Afife Jale, sahneye çıkan ilk Müslüman kadın oyuncudur. Müslüman-Türk kadınlarının tiyatro sahnesinde yer almasına öncülük eden Afife Jale’nin hayatı birçok filme konu olmuş ve Türk tiyatrosunda sembol bir isim olmuştur.
Betül Mardin – Halkla ilişkiler duayeni
Bir Türk kadını olarak hem Türkiye’de hem de dünyada tanınan Betül Mardin, Türkiye’de halkla ilişkilerin temellerini atmış bir isim. Hayatında birçok yasakla karşılaşan, evlilikleri, boşanmaları, inatla sürdürdüğü çalışma hayatı ve başarılarıyla öne çıkan Betül Mardin, bugün hala üniversitelerde ders veriyor ve konferanslara katılıyor.
Cahide Sonku – İlk kadın yönetmen ve sinema oyuncusu
Cahide Sonku, Türk sinemasının ilk kadın yıldızı ve ilk kadın yönetmenidir. 1933-35 yılları arasında balerin olarak sahneye adımını atan Sonku, Muhsin Ertuğrul tarafından keşfedilmiştir. 1950 yılında kendi adına Sonku Film şirketini kuran Sonku, Türk tiyatrosuna önemli katkılar sağlamıştır.
Semiha Berksoy – İlk kadın opera sanatçısı
Sanatın birçok alanında ilklerin kadını olarak tanınan opera sanatçısı, ressam ve tiyatrocu Semiha Berksoy, Avrupa’da opera sahnesine çıkan ilk Türk sopranodur. “Resimlerim hayatımı yansıtıyor. Ne hissediyorsam onun resmini yapıyorum.” diyen Semiha Berksoy, sanatın birçok alanında başarılı işlere imza atmıştır.
Sabiha Gökçen – İlk kadın savaş pilotu
Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından biri olan Sabiha Gökçen, dünyadaki ilk kadın savaş pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevi evladından birisi olan Gökçen, uçuş kariyeri boyunca yaklaşık 8 bin saat uçuş gerçekleştirmiş ve 32 farklı askeri operasyona katılmıştır.
Tansu Çiller – İlk kadın başbakan
Tansu Çiller, Türkiye siyasi tarihindeki ilk ve tek kadın başbakandır. Siyaset adına Türkiye’de birçok ilki gerçekleştiren Çiller, erken yaşlardan itibaren gösterdiği akademik başarılar ve liderlik vasıflarıyla dikkat çekmiştir.
Ferhunde Erkin – İlk kadın piyanist
Türkiye’nin ilk kadın konser piyanisti ve piyano eğitimcisi olan Ferhunde Erkin, 22 konçertonun Türkiye’deki ilk seslendirişini yapmıştır. Ankara Devlet Konservatuvarı piyano bölümünde ders veren Erkin, önemli birçok Türk piyanist ve müzik eğitimcisini yetiştirmiştir.
- İlginizi çekebilecek bir diğer yazı >>>>> Öncü Kadınlar