James Dyson Ödülü’nün Kazananları Belli Oldu

2021 yılı James Dyson Ödülü’nü, sağlık ve geri dönüşüm konularında çığır açacak üç proje kazandı. Bu sene ilk defa üç projenin de birincilik ödülü aldığı yarışmada her bir proje 30 bin sterlinle ödüllendirildi.
Bu zamana kadar dünyanın 28 ülkesinden gelen genç mühendis ve bilim insanının 250’den fazla icadını finansal olarak destekleyen James Dyson Ödülü, bu sene de rekor bir katılımla gerçekleşti. Her biri birbirinden başarılı üç icat,  projelerinin sonraki aşamalarında desteklenmek üzere 30 bin sterlinle ödüllendirildi. 
HOPES projesi, 2021 James Dyson Ödülü’nün uluslararası kazananı oldu. Singapur Ulusal Üniversitesi öğrencileri tarafından icat edilen cihazla, evde glokom testi yapılabiliyor ve ağrısız bir şekilde göz tansiyonu ölçülebiliyor. 
2021 James Dyson Ödülü’nün bu seneki Sürdürülebilirlik Ödülü’nün kazananı ise Plastik Scanner projesi oldu. Delft Teknik Üniversitesi’nden Jerry de Vos’un buluşu sayesinde el tipi bir cihaz kullanılarak, düşük maliyetle geri dönüşüm adına plastikler kolayca tanımlayabiliyor.
Ödülün üçüncü kazananıysa Loughborough Üniversitesi’nden Joseph Bentley tarafından icat edilen REACT cihazı oldu. Sağlık konusunda büyük bir fayda sağlayacak bu buluşla bıçaklı saldırıya uğrayan insanların kanaması durdurulabiliyor. 
Sir James Dyson, 2021 James Dyson Ödülü hakkında; “Gençlerin tasarım, mühendislik ve bilim kullanarak dünyanın sorunlarıyla baş etme isteğini görmekten keyif alıyorum. Bu yılki başvurular o kadar umut vericiydi ki, tıbbi faydaya odaklanan üçüncü bir ödül de verdik. Bir fikri ticarileştirmek çok zordur. Umarım ödülün sağladığı farkındalık ve finansal destek, bu fikirleri başarıya götüren bir atılım olur.” dedi.
Uluslararası kategorisi kazananı – Kelu Yu, Si Li ve David Lee tarafından tasarlanan “HOPES”
Sorun
James Dyson Ödülü’nün bu yılki uluslararası kazananı, mucitlerden Kelu’nun babasının glokom teşhisinden ilham aldı. Kelu, babasının rahatsızlığına ve bu konuyla ilgili birden fazla hastane ziyaretine tanık olduktan sonra, Göz İçi Basıncı’nı (IOP – Intraocular Pressure) izlemek için daha az cerrahi işlem gerektiren uygulamanın ve daha erişilebilir bir yöntemin küresel bir ihtiyaç olduğunu fark etti. Glokom, dünyada körlüğün ikinci önde gelen nedenidir.
2020 yılında dünyada yapılan araştırmalara göre yaklaşık 80 milyon insanın glokomu var ve bunun 2040’a kadar 111 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Büyük ölçüde semptomsuz olduğu için “sessiz görüş hırsızı” olarak da biliniyor. Tedavisi yok ancak erken teşhis edilip tedavi edilirse körlük önlenebiliyor. Günümüzde düzenli Göz İçi Basıncı izleme, klinisyenlerin uzun vadeli tedavi planlarını ve hedeflerini belirlemelerine yardımcı olmada kritik bir rol oynuyor. Göz İçi Basınç ölçümü, standard olarak kabul edilen Goldmann Aplanasyon Tonometrisi ile sağlanıyor. Hasta memnuniyetini daha iyi hale getirmek için evde kullanılabilecek, güvenli, doğru sonuç veren ve düşük maliyetli Göz İçi Basınç ölçüm cihazlarına talep var.
Çözüm
Ağrısız, düşük maliyetli ve evde Göz İçi Basınç testi için taşınabilir biyomedikal bir cihaz olan HOPES, patenti beklenen sensör teknolojisi ve yapay zeka ile güçlendirildiğinden, kullanıcıların Göz İçi Basıncını kendi başlarına takip edebilmelerine olanak sunuyor. 
Uygulamada profil oluşturduktan sonra, kullanıcı parmak ucuna sensor yerleştirilmiş HOPES eldivenini giyiyor ve göz kapağının ortasına doğru bastırıyor. Parmak ucu, kullanıcının gözünün dinamik basınç bilgilerini milisaniyenin altında bir hassasiyetle yakalayan benzersiz bir sensör teknolojisini kullanıyor. Yakalanan sinyaller, kullanıcıların Göz İçi Basıncını sürekli ve doğru bir şekilde hesaplamak için makine algoritmaları tarafından işleniyor. Veriler Bluetooth aracılığıyla eşleştirilmiş cihazlara iletiliyor veya klinisyenler tarafından uzaktan erişilmek üzere Bulut’a yükleniyor. Uygulama, kullanıcılara okunması kolay ölçüm geçmişi ve sağlık sistemlerine doğrudan bağlantılar sunarak gelecekteki semptomları en aza indirmek için tıbbi yardım aramalarına da imkân tanıyor.
Sürdürülebilirlik kategorisi kazananı- Jerry de Vos tarafından tasarlanan “Plastic Scanner”
Sorun
Plastik, uzun ömürlü, dayanıklı ürünler yapmak için kullanılan hafif, güvenli ve hazır bir malzemedir. Genellikle geri dönüştürülebilir olduğu düşünülmediğinden ve bu durum çöplüklere, sahile veya okyanuslarımıza atılmasıyla sonuçlandığından kötü bir üne sahiptir. Doğru teknolojilerle, plastikler kullanım ömürlerinin sonunda başarılı bir şekilde geri dönüştürülebilir ve kendileri uzun ömürlü ve dayanıklı olan yeni ürünlere çevrilebilir.
Buradaki zorluk, plastiğin çöp sahasına gönderilmek yerine doğru şekilde geri dönüştürülebilmesi için tanımlanmasıdır. Bunu yapacak teknoloji mevcut fakat pahalı ve zor bulunan bir teknolojidir. Plastik tanımlamanın yayılması ve gelişmesiyle birlikte çok daha fazla plastik geri dönüştürülebilir ve bu nedenle daha etkin bir şekilde kullanılabilir.
Çözüm
Hollanda’dan Endüstriyel Ürün Tasarımı mezunu Jerry De Vos tarafından icat edilen Plastik Tarayıcı, bu yılın Sürdürülebilirlik kazananı oldu. Plastik Tarayıcı, plastiğe gösterildiğinde, plastik bileşenleri algılamak için kızılötesi ışık kullanarak kullanıcıya hangi malzemelerden yapıldığını söyleyen el tipi bir cihazdır.
Jerry, plastik atıkları azaltmayı amaçlayan bir kuruluş olan Precious Plastic’in bir üyesidir. Bu kuruluş için yaptığı çalışmalarda, plastik kirliliğinin olumsuz etkilerine ve plastiğin geri dönüşüm sürecinde belirlenip ayrıştırılmamasının neden olduğu zorluklara tanık oldu. Jerry, kızılötesi yansımaların ayrıştırmaya yardımcı olduğunu Hollanda’daki büyük fabrikalarda kullanılan teknolojide gördü. Bu, uygun şekilde geri dönüşümü sağlamak için hayati bir adımdı. Jerry’nin misyonu, bu teknolojiyi dünyanın her yerinde kullanıma sunmak, böylece tüm dünyanın daha iyi geri dönüşüm yapabilmesini sağlamaktı.
Plastik Tarayıcı, plastik türlerini algılamak için kızılötesi ışık kullanıyor. Bu, geleneksel kızılötesi spektroskopiye yeni ve düşük maliyetli bir yaklaşımdır. Tarayıcı aynı zamanda tamamen açık bir donanıma sahiptir, böylece herkes devre kartını monte edebiliyor ve elektroniği elde taşınan bir cihaza yerleştirebiliyor. Açık donanım, uzmanlardan gelen geri bildirimleri ve iyileştirmeleri algıladığından, dünya genelinde daha fazla insan plastiği geri dönüştürdükçe proje sürekli olarak gelişecek.
Sağlık kategorisi kazananı- Joseph Bentley tarafından tasarlanan “REACT”
Sorun
Bıçakla yaralama suç oranı, geçtiğimiz yıl başta katı silah yasalarına sahip ülkeler olmak üzere hemen hemen tüm kıtalarda arttı. Sadece İngiltere ve Galler’de, Mart 2011’de sona eren yıldan bu yana en yüksek suç sayısı olan bıçak veya kesici alet içeren yaklaşık 46.000 suç vardı. İngiltere’de bir ambulans için ortalama bekleme süresi şu anda sekiz dakikadan biraz fazla, ancak birinin kan kaybından ölmesi sadece beş dakika sürebiliyor.
Çözüm
REACT cihazı, bir bıçak yarasından kaynaklanan kan kaybını azaltmayı amaçlıyor. Bıçak yaralarını tedavi etmek için mevcut tavsiye, bıçağı yaradan asla çıkarmamaktır. Bunun nedeni, nesnenin yara bölgesine iç basınç uygularken aynı zamanda boşluğu doldurması ve iç kanamayı önlemesidir. Joseph’in konsepti de aynı prensibi temel alarak çalışıyor. Cihaz ilk müdahale ekibi tarafından yaraya yerleştirilerek, tetiğe basıldığında tampon görevi görerek kanamayı durduruyor.
Joseph, prototipleme sırasında REACT sisteminin ilk müdahale ekipleri için geleneksel yöntemlere kıyasla daha etkili bir yöntem olabileceğini buldu. Prototip tamponun potansiyel olarak bir dakikadan kısa bir sürede kanamayı durdurabileceğini iddia ediyor, ki Joseph’in tahminlerine göre yılda yüzlerce hayat kurtarabilir.

İlgili Makaleler