Havaların soğumasıyla beraber vücut ısınmak için daha çok enerjiye ihtiyaç duyuyor. Besinlerin termik yani ısı etkisi olduğundan, vücut bu enerji ihtiyacını besinlerden sağlamak için daha fazla yemek ihtiyacı duyuyor. Kış aylarında kapalı mekanlarda daha çok vakit geçirip, güneşi daha az görünce kendimizi daha mutsuz, yorgun ve depresif hissediyoruz. Hayat bizi zorlamaya başladığında kendini koruma moduna alan vücut stres hormonunu daha fazla salgılıyor, bu da iştahımızı kontrol etmeyi zorlaştırıyor. Yeme isteğine karşılık, hareketin azalması kış aylarında kilo almanın başlıca sebebi.
Sağlıklı ve kilo almadan bir kış geçirmek için:
Kış mevsiminde daha da önem kazanan az az sıkı sık yeme kuralına dikkat edin.
Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine ızgara, fırın, haşlama tercih edin. Etli pişirilen yemeğe ayrıca yağ eklemeyin, pilavları et suyuyla pişirmeyin.
Kurubaklagillere yakıştırılan pilav veya makarna gibi yağ ve karbonhidrat değeri yüksek yemeklerden uzak durun.
Bu aylarda tatlı gereksinimini hafif meyve tatlıları ve sütlü tatlılarla karşılamaya özen gösterin.
Düzenli spor yapamıyorsanız bile günlük hayattaki fiziksel aktivitenizi arttırın.
Günde 2 porsiyon süt veya yoğurt tüketin. Proteinden zengin olan süt grubu midede tokluk
hissi oluşturacağından acıkmayı geciktirir. Bununla beraber içerdiği kalsiyum yağların yakımına yardımcı olur.
Et tüketimini bir öğünle sınırlandırın, yağlı et tüketiminden kaçının.
Soğuk havaların etkisiyle azalan su tüketimine izin vermeyin, en az 1.5-2 litre su tüketin.