Düdüklü’nün Sihirleri kitabındaki pratik ve hızlı tarifleriyle herkesi mutfağa sokmaya kararlı olan Refika Birgül‘den Krallara Layık Taç Pirzola tarifi..
Krallara Layık Taç Pirzola
(5 Kişilik)
Hazırlanma Süresi: Marinasyon Süresi Hariç 50 Dakika
Malzemeler:
- 10 Kalem bütün pirzola
- 1 adet kuru soğan
- 2 dal maydanoz
- 3 dal dereotu
- 2 dal taze nane
- ¼ muskatın rendesi
- 1 atlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 tatlı kaşığı bal
- 3 diş sarımsak
- 2 adet kurutulmuş kırmızı biber
- 8 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 adet limonun kabuğu
- 3 Çorba kaşığı sirke
Tarif:
- 1 adet kuru soğanı mutfak robotuna koyun ve suyunu çıkarıp, iyice püre olmasını sağlayın.
- İki dal maydanoz, iki dal nane, üç dal dereotu, iki adet kurutulmuş acı biber ve üç diş sarımsağı da robota ekleyip çekin.
- Üzerine 1 adet limon kabuğu rendesi, beş çorba kaşığı zeytinyağı, üç tatlı kaşığı bal, üç çorba kaşığı da sirke ekleyin.
- 1/4 muskatın rendesi, birer tatlı kaşığı karabiber ve tuz ile sosu harmanlayın.
- İyice karıştırdığınız sosu, parçalatmadan sadece yağlarını ayıklattığınız pirzolaların üzerine ilave edin. Karıştırarak etin her tarafına yedirin ve 3-4 saat bekletin.
- Geniş ve derin bir düdüklü tencerenin içine üç çorba kaşığı zeytinyağı koyun. İyice ısınınca içine pirzolayı yerleştirin ve her tarafını 1’er dakika mühürleyin.
- Pirzolayı dışarı çıkartıp içten dışa doğru çevirin. Böylece kemiklerinin ucu dışa doğru açılacak ve pirzolanız bir taç şekli alacak. Ardından bir kasap ipiyle etrafını birkaç tur saracak şekilde sıkıca bağlayın.
- Etli kısmı altına gelecek şekilde tencerenin içine yerleştirin ve minimum seviyesine kadar su doldurup tencerenin kapağını kapatın.
- Yüksek basınç ayarında düdük kilitlenene kadar yüksek ateşte pişirin. Düdük kilitlendikten sonra altını kısıp 14 dakika daha pişirin. Ardından tencerenin basıncını alıp kapağını açın.