Ortodonti Uzmanı Dr. Zeynep Çakar Invisalign Tedavisini Anlatıyor

Diş bozukluklarının genel sağlık açısından ne gibi sonuçları vardır? Tedavisi nasıl yapılır?
Ortodontik tedaviler gülüş estetiğinin sağlanmasının yanısıra diş ve çevre dokuların sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir. Var olan ortodontik problemler tedavi edilmediği takdirde estetik, fonksiyon ve fonasyon problemlerine neden olabilmektedir.
Çapraşıklığa bağlı yeterince temizlenemeyen dişlerde çürük oluşumu ve diştaşı birikimine bağlı dişeti problemleri görülebilmekte ve buna bağlı olarak zamanla diş kayıpları olabilmektedir. Yine ağız hijyeninin yeterince sağlanamaması nedeniyle dişeti problemlerine bağlı ağız kokusu meydana gelebilmektedir.
Alt ve üst çenenin kapanış bozuklukları nedeniyle, çiğneme kuvvetlerinin dağılımı doğru olmayacağından akut veya kronik travmalara bağlı çene ekleminde ses, ağrı, çene fonksiyonlarında kısıtlılık görülebilmektedir.
Düzgün sıralanmayan dişler nedeniyle seslerin doğru çıkarılmaması konuşma bozukluklarına neden olabilmektedir.
Dişlerdeki çapraşıklıklar özellikle ergenlik döneminde  özgüvenin sarsılmasına ve sosyal ilişkilerin zayıflamasına sebep olabilmektedir.
Uzunca bir süre diş telleri, diş çapraşıklarının tedavisinde tek seçenekti. Ancak artık şeffaf plaklar, özellikle de bu teknolojinin ilk geliştiricisi ve en gelişmiş şeffaf plak sistemlerinin üreticisi olan Invisalign sayesinde, sağlıklı ve düzgün dişlere kavuşmak artık çok daha kolay.

Invisalign tedavisinin avantajları nelerdir?
Telsiz ortodontik tedavi olanağını sunan Invisalign’ın en önemli tercih edilme nedeni, şeffaf olmasından dolayı tedavi süresi boyunca neredeyse görünmez olmasıdır. Tedavi süresi boyunca dişlerdeki olumlu değişiklikler fark edilirken dışarıdan bakıldığında tedavi görüldüğü anlaşılmaz ve sosyal kaygı yaşamadan dişlerde düzelme sağlanır. Ayrıca tel tedavisinde, braketlerin arasında gıda artıklarının kalması hastaya rahatsızlık verebilmekte, bazı yiyeceklerden mahrum kalmalarına sebep olmaktadır. Invisalign plakları çıkartılabilir olduğundan herhangi bir kısıtlama olmadan hastalar istedikleri içeceğin ve yemeğin keyfini sürmeye devam edebilir. Normal braketlerde olduğu gibi yeme ve içme konusunda herhangi bir sınırlama yoktur ve invisalign ile telle ortodontik tedavideki gibi braketlerin arasında gıda artıklarının kalma problemi yaşanmaz. Diş fırçası ve diş ipi rahatlıkla kullanılmaya devam edilerek etkin bir temizlik yapılabilir ve ortodontik tedavi sırasında görülebilecek diş çürükleri ve dişeti problemleri engellenebilir.
Invisalign plakları takıp çıkartılabilir olmasından dolayı mezuniyet, iş toplantıları gibi hayatın önemli anlarında ortodontik tedavisine ufak bir mola verme şansı bile bulunuyor. Normal diş telleri gibi sert bir malzemeden üretilmediğinden dolayı tedavi boyunca her tür spor uğraşlarına katılmak da mümkün.  
Invisalign’ın diğer bir artısı da, daha tedaviye başlamadan tedavi sonucunda dişlerinizin alacağı şeklin ön izlemesini yapabilmeniz. Bunu, yine Align Technology tarafından üretilen ve ağız içi taramasını dijital olarak yapılmasına, verilerin dijital olarak saklanmasına olanak tanıyan iTero ağız içi tarayıcıları sayesinde yapıyoruz. Sonrasında “ClinCheck” adı verilen programla, hastaya tedavisinin sonunda dişlerinin nasıl olacağının gösterildiği animasyonlar oluşturuyoruz. Tedavi sonucunun hastaya gösterilmesi ve ortodonti uzmanınca da onaylanmasından sonra şeffaf plaklar hastaya özel olarak üretiliyor.
Bir de daha önce çok fark etmediğimiz ama COVID-19 salgını sebebiyle önemli olduğunu düşündüğümüz bir avantaj daha ortaya çıkmış oldu. Şöyle ki, Invisalign plakları tedavinin başında üretilip hastalarımıza tarafımızdan teslim ediliyor. Bu plaklar belirli aralıklarla hastalarımızın kendileri tarafından değiştiriliyor. Dolayısıyla kliniğe gelinemediği durumlarda tedavi ilerlemesinde bir duraklama yaşanmadan hastalarımızın tedavisi devam edebildi.

Herkes Invisalign yaptırabilir mi?  Hangi yaş aralıklarına uygulanabilir?
Invisalign şeffaf plakları ile çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde alt-üst diş problemlerinin ve açık kapanış ile derin kapanış bozukluklarının tedavileri gerçekleştirilebilmektedir. Erişkinlerde protez öncesi dişlerin konumlandırılmasında da şeffaf plak sistemlerine başvurulmaktadır. Günümüzde yapılan geliştirme çalışmaları ile cerrahi vakalarda dahi ameliyat öncesi ve sonrası tedavilerde de Invisalign uygulanabilmektedir.
Çocuklara yönelik Invisalign First tedavisi daimi dişlerin tamamının sürmesinden önce, süt dişleri ve daimi dişlerin bir karışımı olan erken karışık dişlenme dönemindeki çocuk hastalar için özel olarak geliştirildi.
Invisalign Teen tedavisi ise gençlerin yaşam tarzlarını hiç kısıtlamadan dişlerini düzeltmeye yönelik ortodontik tedavi seçeneğidir. Invisalign Teen, özel olarak üretilmiş bir dizi şeffaf çıkarılabilir plaklardan oluşur ve dişler arasındaki boşlukların yanı sıra aşırı çapraşıklık, açık kapanış, kesicilerin birbirini fazla örtmesi gibi hafiften şiddetliye doğru farklı sorunları tedavi etmek için kullanılabilir. Artık Invisalign Teen MA ile gençlerde alt üst çeneler arası düzensizlikler de tedavi edilebiliyor. Invisalign şeffaf plakları ile çocuklar, gençler ve yetişkinler gülümsemelerini, acısız, ağrısız ve kısa bir sürede şekillendirebilir. Böylelikle yaşamlarında herhangi bir aksama olmadan arzuladıkları gülüşe kavuşabilirler.

Invisalign tedavisi süresince kontroller ne kadar sürede yapılıyor?
Şeffaf plakların ortalama 10 günde bir değiştirilmesiyle birlikte dişlerde değişimler başlar. İdeal tedavi sonuçlarına erişilebilmesi için plakların yemekler haricinde günde en az 20 saat düzenli kullanımı istenmektedir. Bu sistemde kontroller aylık ya da iki aylık süreçlerde yapılmaktadır. İçerisinde bulunduğumuz COVID-19 salgını gibi özel durumlarda bu süreci daha da uzatmak ve bu kontrolleri online görüşmelerle de yapabilmek mümkündür.

İlgili Makaleler