2014’te Gourmand International’ın En İyi Şef Yazar ödülünü kazanan ve son kitabı UN Tarihi, Tarifi ile karşımızda olan Aydan Üstkanat‘tan Otlu Çörek tarifi..
Otlu Çörek
(4-5 Kişilik)
Hazırlama Süresi: Mayalama ve Pişirme Süresi Hariç 15 Dakika
Malzemeler:
- 520 gr ekmeklik un
- 300 ml süt
- 10 gr kuru maya
- 1 adet yumurta
- 100 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı keten tohumu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 12 yaprak orta damarı alınmış pazı
- 1 demet kıyılmış maydanoz
- 1/2 demet dereotu
Üzeri İçin Malzemeler:
- 1 yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı krema
- 1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan
Tarif:
- Hamur için tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun, iki saat mayalandırın. Mayalanan hamur üç katı hacme gelmeli.
- Tezgâha alıp kısa bir süre yoğurun ve altı eşit parçaya bölüp yuvarlayın.
- Her bir hamurun altını üstünü unlayıp oklavayla dikdörtgen olacak şekilde inceltin.
- İçine ikişer pazı yaprağı ve bir tutam yeşillik koyarak içe doğru sarın. Böylelikle altı şerit elde edin. Bu şeritleri örerek hamura şekil verin.
- Fırın tepsisine alın, üzerini örterek bir saat mayalandırın.
- Yumurta sarısı ve kremayı çırpıp mayalanan hamurun üzerine fırçayla (özellikle birleşme yerlerine bol miktarda) sürün.
- Parmesanı serpip önceden derecede ısınmış fırında 25 dakika pişirin, soğuması için tel ızgaraya alın.
- Soğuyunca dilimleyerek servis edin. Bu ekmek sandviç ekmeği olarak çok lezzetli olur. Dilerseniz içine istediğiniz malzemeleri koyup tost hazırlayabilirsiniz. Bu ekmeği bir hafta boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.