Son zamanlarda “quiet quitting” kavramı hayatımıza sızdı. “Sessiz istifa” olarak Türkçeye çevirebileceğimiz terim, bir davranış biçimini açıkladığı gibi zaman zaman da sosyal medyada akım olarak karşımıza çıkabiliyor.
“Quiet quitting” ve ünlüler dünyası
İnternetten çıkarak iş dünyasının sıkıcı toplantılarına uzanan, oradan da kırmızı halıda yürüyen yıldızların ayak izlerini takip eden “quiet quitting”, hayatın birçok alanında mevcut. Ünlüler için de bu felsefe, sadece işle sınırlı kalmıyor. “Hayır” demeyi öğrenmek, kişisel alanlarını genişletmek ve mental sağlıklarını korumak gibi güçlü mesajlar içeriyor.
Ünlüler “quiet quitting” akımını nasıl sahiplendi ve kendi hayatlarına nasıl uyguladılar? Birlikte konuşuyoruz!
Fazlalıklardan kurtulmak
Şöhret olmak demek, her zaman göz önünde olmaya hazır olmak anlamına da gelebiliyor. Peki, bu durum her projeye evet demek ya da mümkün olan her yerde boy göstermek anlamına mı geliyor?
Zendaya, “hayır” demenin büyüsünü keşfeden büyük isimlerden yalnızca biri. Sosyal medyada minimal varlığının yanı sıra yalnızca belli projelerde yer alması, “az çoktur” felsefesini takip ettiğini gösteriyor.
Bir diğer “quiet quitting” yapan isim ise Margot Robbie. Büyük bir başarı elde eden “Barbie” filminden sonra ekranlardan bir süreliğine istifa etti ve yeni bir projede yer almayacağını, “yüzünü eskitmek” istemediğini belirtti.
Kendi ritmini belirlemek
Ve işte o isim: Rihanna! Kendisinin yıllardır en büyük quiet quitting uzmanı olduğunu söylesek abartmış olmayız. Yeni albüm gelecek mi? Kim bilir!
Rihanna, kendi ritminde ilerlemeyi tercih eden ve endüstrinin baskısına boyun eğmeyen ünlülerin öncülerinden biri.
Duygusal alan yaratma
Selena Gomez, mental sağlık konuşmalarıyla Hollywood camiasının en cesur ünlülerinden biri. Onun için quiet quitting, yalnızca maddi işleri azaltmak değil, aynı zamanda duygusal yükleri bırakmak anlamına geliyor. Zaman zaman sosyal medyada da “quiet quitting” hamleleriyle gündeme gelen Selena, dinginliği en büyük önceliği olarak belirliyor.
Dijital detoksla kendini yenilemek
Bella Hadid, mankenlik kariyerinin zirvesini yaşarken bir anda ortadan kaybolmayı seçti. Doğaya ve kişisel huzuruna odaklanan Bella, uzun bir süredir dijital detokstaydı. Sakince işlerini reddederek sektöre mola verdiğini belli etti ve kendi içine döndü.
Sessiz istifa, yani “quiet quitting” radikal bir kopuş anlamına gelmemeli. Bilinçli bir seçenek olarak değerlendirebileceğimiz bu kavramı romantik ilişkilerden iş hayatına, sosyal bağlantılarımızdan mental sağlığımıza kadar hayatın her alanında uygulayabiliriz. Hafta sonu gelen “ufak bir iş rica” e-postasını usulca görmezden gelerek bile minik bir “quiet quitting” devrimi yaratabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek bir diğer yazı >>>>> 2000’lerin “it girl”lerinden alınacak 4 ders
Kapak: @bellahadid