Tasarımda Yeniliklerin Buluşma Noktası: Salone del Mobile

Dünya tasarım sahnesı̇nı̇n en büyük etkı̇nlı̇ğı̇ olan Salone del Mobı̇le .Mı̇lano Fuarı, “Where Design Evolves” temasıyla zı̇yaretçı̇lerı̇ne kapılarını açtı. Fuarın başkanı Maria Porro ı̇le bu temayı ve İtalyan tasarımının trendlerı̇ şekı̇llendı̇rmesı̇ndekı̇ rolünü konuştuk.

Maria Porro

Salone del Mobile.Milano’nun 62. edisyonunun teması “Where Design Evolves” ve siz evrim fikrine odaklanıyorsunuz. Bu tema hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? 

“Where Design Evolves / Tasarımın geliştiği Yer” ana metni, ticaret fuarını özetliyor ve tasarımın gerçekleştiği, geliştiği ve geleceği tanımladığı bir aşama olduğunu doğruluyor. Generative Artificial Intelligence / Üretken Yapay Zekâ, Salone del Mobile’nin tüm yıl boyunca ortaya çıkardığı hikâyeleri, ilişkileri ve duyguları açıklamak, analiz etmek ve görselleştirmek için seçilen bir araç.

Fuar sektördeki yeni trendleri ortaya çıkarmasıyla ünlü. Sizin bakış açınıza göre İtalyan tasarımını bu trendleri şekillendirmede ve etkilemede öne çıkaran şey nedir? 

İtalya, uluslararası alanda tasarımıyla tanınmakta. Büyük üreticilerin yanı sıra küçük, çok küçük zanaatkâr işletmelerinin oluşturduğu endüstriyel ağ ve üretim sistemi, Salone del Mobile.Milano gibi başarılı bir fuar için sağlam bir temel oluşturuyor. Salone aslında sektördeki endüstrinin maksimum ifadesinin yanı sıra bir yaratıcılık merkezi. En iyi mobilya markalarının başarısı tamamen, her 12 ayda bir yenilikçi ürün ve süreçleri sergilemesine olanak tanıyan, onu destekleyen üretim sisteminden kaynaklanmakta. 

İtalyan tasarımı, tasarımcının girişimciyle konuşmasını sağlıyor; bu, homologasyondan ziyade deneysel bir diyalog ve bu da gerçek bireysel kişilikleri geliştiriyor.

25. yılını kutlayan SaloneSatellite, genç tasarımcılar için çığır açan bir etkinlik. Bu etkinliğin sektöre kazandırdığı yeni yetenekli tasarımcı dalgasına ilişkin görüşlerinizi paylaşabilir misiniz?

1998’den bu yana Marva Griffin tarafından kurulan ve küratörlüğünü üstlenen SaloneSatellite, 35 yaşın altındaki tasarımcılara iş dünyası ve Salone del Mobile’deki katılımcılarla doğrudan arayüz oluşturma fırsatı sunarak profesyonel kariyerlerinde yardımcı olma aracı olarak başladı. Dünyanın her yerinden gelen binlerce gazeteci sayesinde büyük görünürlük fırsatı aslında. Misyonu, 25 yıl geçmesine rağmen bozulmadan, son derece çağdaş olmaya devam ediyor. SaloneSatellite, yetenekli tasarımcılar ve ileri girişimciler arasında kopmaz bir ilişki yaratarak şirketlerin yeni fikir ve çözümler bulabileceği bir yaratıcılık havzası haline geldi. Burası standartlaştırmanın değil denemenin yapıldığı, gerçek bireysel karakteri ticari kayıtsızlıktan ayıran bir yer. Yeniliğin anlamına uyum sağlamaya yol açan tasarım vizyonlarının kolektif bir haritası. 

  • Roberto Cavalli Interiors

Ray of Gold koleksiyonu ile altının ışığını yakalayan Roberto Cavalli Interiors, sarmalayıcı şekiller, değerli doğal malzemeler, sıcak ve amber tonlarındaki yumuşak kumaşlarla karakterize edilen, çağdaş lüksün zarif bir yorumunu sundu.

  • Etro Home Interiors 

Etro Home Interiors’ın Marco De Vincenzo imzalı yeni ev koleksiyonu, 60’lı ve 70’li yılları yeniden keşfederek çağdaş unsurlarla harmanlıyor. Koleksiyon, ziyaretçileri geçmişten bugüne uzanan bir yolculuğa davet etti.

  • Minotti

Milano ve Kaliforniya estetiğinin benzersiz bir karışımını yeni Supermoon koleksiyonunda sunan Minotti, İtalyan tasarımcı Giampiero Tagliaferri ile yaptığı bu iş birliğinde İtalyan zanaatkarlığına vurgu yapıyor.

  • Baxter

Salone del mobile’de hoş dokulara ve sıcak renklere sahip The Clay House adında bir stand kuran Baxter’ın yeni iç mekan koleksiyonu, çağdaş çizgileriyle beğeni topluyor. Mimar Hannes Peer’in tasarladığı Loom masa en dikkat çeken tasarımlardan biriydi.

  • Tuuci

70’li yıllarda moda olan dokuma ahşap tarzı çerçeveleriyle ön plana çıkan Tuuci, şık dış mekân mobilyaları, şemsiyeleri ve gölgelik çözümleriyle yazlık evlere çok yakışacak.  

  • Flexform

Between the Folds adlı bir stand ile fuarda boy gösteren Flexform, Antonio Citterio tarafından tasarlanan kaz tüyü dolgulu Camelot kanepe ve Lauren katlanan deri sandalye ile büyük ilgi gördü. 

  • Porro

Kimono yapım sanatından ilham alan Japon tasarımcı Nao Tamura, Porro için Origato adlı bank ve konsol tasarladı. Tasarımlar düşük atıklı üretim süreci ile dikkat çekiyor. Bu sürecçte alüminyum levhalar tıpkı kimonoların yapımında olduğu gibi kesilip birleştiriliyor. Origato, sade geometrisi ile beğeni topladı.

  • Roda

Dikişli ahşaptan yapılmış bir koleksiyon, mobilya dünyasında daha önce hiç görülmemiş bir yenilik. Bu ilki, tasarımcı Michele De Lucchi ve onun stüdyosun Amdl Circle, Roda için başardı. Tik çıtalardan yapılan Teseo koleksiyonu, dış mekân yemek masası ve sandalyelerinden oluşuyor. Bu parçalar, dış mekân ipi kullanılarak elle uygulanan sürekli dikiş tekniğiyle bir arada tutuluyor.

  • Arper

İtalyan markası Arper, dünyada ilk kez kullanılan doğal reçine bağlayıcıyla birleştirilmiş kâğıttan yapılan yeni bir kozmopolit malzeme olan PaperShell ile üretilen Catifa Carta sandalyeyi tanıttı. Catifa Carta yeni, dayanıklı ve yüksek performanslı gövdesiyle karbondioksiti bir ağaç gibi emiyor ve ömrünün sonunda toprak için gübreye dönüştürülebiliyor.

  • Potocco

Salone del Mobile’deki standında incelikli bir mimarı mizansen, renk ve biçimin araştırılması için zemin sağlayan Potocco Mario Ferrarini’nın tasarladığı Trousse ve Syn adlı iki yeni koleksiyonu sundu. 

İlginizi çekebilecek bir diğer yazı >>>>> Doğanın kalbinde: Ece Tuncel’in modern ve zarif evi

İlgili Makaleler