Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bedeniniz ve zihniniz arasındaki dengeyi sağlamanız çok önemli. Dengeli ve huzurlu bir yaşam biçimi olarak tanımlayabileceğimiz ‘wellness’ ise sizi bütünsel bir sağlığa götüren etkili uygulamalı kapsıyor. Sağlıklı yaşam döngüsü birçok maddeyi içine alırken doğal yaşamdan, sürdürülebilirliğe, özlük dengesinden hareketliliğe kadar önemli birçok etkeni içerisinde barındırır.
Yaşam kalitenizi artıracak wellness trendlerine birlikte bakalım…
( Kapak Karesi: @rosiehw )
Dengeli uyku
Bütünsel sağlığın en önemli etkenlerinden biri beslenme rutininin yanı sıra uyku düzeni. Uyku düzeni, sirkadiyen ritimlere ve bedensel ihtiyaçlara göre farklılık gösteriyor. Dolayısıyla bu düzende yeterli ve dengeli uyku çok önemli. Yaşam kalitenizi artırmak için bu düzende her gün aynı ve belirli saat aralıklarında uyuyup uyanmaya dikkat etmelisiniz.
Öz’e ulaşma
İçerisinde bulunduğumuz bu hızlı tüketim çağında, her gün yeni ürünler, trendler ve uygulamalar ortaya çıkıyor. Ancak her yeni ürünü almak ya da her yeni trendi yakalamaya çalışmak sizi hem bedensel hem de zihinsel olarak yorar. Örneğin; cildiniz için her yeni ürüne şans vermemelisiniz ya da yalnızca ihtiyacınız kadar alışveriş yapmaya özen gösterebilirsiniz. Kısacası hayatınızın her alanında daha bilinçli olmalı ve ihtiyacınız kadarıyla en iyi sonuca ulaşmaya çalışmalısınız. Az ve özün sizi en etkili sonuca götüreceğinden emin olabilirsiniz.
Daha çok hareket
Sağlıklı bir yaşam için daima hareket etmeniz şart. Bu nedenle kendinize bir hedef koyun ve bir önceki yıldan daha çok hareket etmeyi hedefleyin. Buradaki amaç; hareketsiz kalma sürenizi azaltmaya çalışmak. Öncelikle hareketsiz geçirdiğiniz süreyi en aza indirmenin yollarını aramalısınız. Örneğin; eğer evden çalışan biriyseniz, rutininize molalarınızda egzersizler ekleyebilir ya da gideceğiniz bir yere yürüyerek gitmeyi tercih edebilirsiniz. Bazen yapacağınız ufak değişikler, yaşam tarzınızda kalıcı bir yer bulabilir.
Sıcak-soğuk terapi
Son dönemde fonksiyonel tıp alanında ortaya çıkan sıcak ve soğuk terapiler; bedenin kısa sürelerle strese maruz bırakılması ve iyi yaş alma halimize katkıda bulunmasıyla yapılıyor. Örneğin; sıcak ve soğuk uygulamalarla lenf sisteminin toksinleri atmasına destek olurken, sinir sistemimiz de güçleniyor. Bu sayede de daha güçlü bir bağışıklık ve mental performansa sahip oluyoruz. Örneğin; 10 dakikalık bir sauna ya da buhar uygulamasının hemen ardından soğuk suyla dolu bir küvette ya da soğuk duşta geçireceğiniz 2 dakikanın bütünsel sağlık üzerine faydaları saymakla bitmiyor. Bütünsel sağlığın korunmasına yardımcı olan bu uygulamaları bir uzman gözetiminde yapmanız gerektiğini hatırlatalım
Sosyal medya detoksu
Sosyal medya detoksu yaparak kendinizi ara sıra dinlemeye ne dersiniz? Devamlı birilerinin hayatını takip etmek ve görmek bazen hiç istemediğiniz şekilde etkilenmenize ve ideal benlik kalıplarına girmeye çalışmanıza neden olabilir. Bu gibi durumlar yaşamamak için sosyal medyadan ara sıra uzaklaşmalı ve kendinize daha yararlı ve keyifli bir aktivite bulmaya çalışmalısınız.
- İlginizi çekebilecek bir diğer yazı >>>>> Benlik algınızı nasıl geliştirebilirsiniz?